Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Δολοφονική επίθεση κατά του Τούρκου προξένου, Μοσούλη

Iraq_security
Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Μοσούλη, στα κουρδικά εδάφη στο βόρειο Ιράκ, έγινε το περασμένο Σάββατο στόχος δολοφονικής επίθεσης με εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτείται με τηλεχειρισμό.


Πρόκειται για τον Οζτούρκ Γιλμάζ ο οποίος έχει πέσει ξανά θύμα δολοφονικής επίθεσης από τον περασμένο Ιούλιο που ανέλαβε τα καθήκοντά του (τον Σεπτέμβριο). 

Το κομβόι των αυτοκινήτων που συνόδευε τον γενικό πρόξενο, κατευθυνόταν βόρεια προς την πόλη Αρμπίλ. 

Από την έκρηξη έπαθε μεγάλες ζημιές ένα από τα αυτοκίνητα.

Οι ιρακινές αρχές ερευνούν – κατά δήλωση – το συμβάν, αν και πολλοί εμπλέκουν τις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες, εξαιτίας της σύγκρουσης ανάμεσα στην ιρακινή και την τουρκική κυβέρνηση, με αντικείμενο την πολιτική της Άγκυρας απέναντι στους Κούρδους, δηλαδή τη συνεργασία για την προώθηση του πετρελαίου της περιοχής στις δυτικές αγορές, κάτι που η Βαγδάτη θεωρεί παράνομο.

Χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατεί, είναι ότι στόχος επιθέσεων το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει τόσο η τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη, όσο και το προξενείο στην πόλη του ιρακινού νότου, τη Βασόρα.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2004, επίθεση σε κονβόι Τούρκου διπλωμάτη, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε μελών της συνοδείας ασφαλείας.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: