Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

"Επιστρέφουν οι Έλληνες στην Τουρκία";

Επιστρέφουν οι Έλληνες στην Τουρκία;
Μπορεί να έχουν γίνει βήματα για να αφεθεί πίσω η μιλιταριστική παράδοση του κεμαλισμού κατά της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, ωστόσο μια συνολική αναθεώρηση της εχθρικής πολιτικής της Τουρκίας κατά των μειονοτήτων που ζουν στην χώρα δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.


Αυτό , με δυο λόγια, υποστηρίζει  ο κ. Orhan Kemal Cengiz, Δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος της τουρκικής ΜΚΟ, Human Rights Agenda Association σε σημαντικό άρθρο του στο al-Monitor  όπου με αφορμή τα βήματα για το άνοιγμα ελληνικών σχολείων στην Ιμβρο αναρωτιέται : “Are Greeks returning to Turkey?” ( Οι Έλληνες επιστρέφουν στην Τουρκία;) 



Συγκεκριμένα αφορμή ήταν ένα πρόσφατο δημοσίευμα στον Τύπο -***έγραψε σχετικά και το OnAlert - σχετικά με την επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο και την απόφαση τεσσάρων οικογενειών από την Ελλάδα, να επαν-εγκατασταθούν στο νησί που μέχρι το 1964 η πλειονότητα ήταν Ελληνες.

Αυτή η «μικρή» ιστορία είναι στην πραγματικότητα μεγάλης σημασίας δεδομένης της  βαθιά ριζωμένης πολιτικής της Τουρκίας απέναντι στις μειονότητες της, γράφει ο κ. Cengiz, ο οποίος στη συνέχεια, επικαλείται συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, για να τεκμηριώσει την άποψη περί της μέχρι πρόσφατα εχθρικής πολιτικής της Τουρκίας προς τις μειονότητές της.


Aναφορές γίνονται ακόμα και στο σχέδιο ''Βαριοπούλα'' και στις επιθετικές πολιτικές για να φύγει ο ελληνικός πληθυσμός της Ίμβρου και της Τενέδου (φωτογραφία από το  al-Monitor) , η απαγόρευση της γλώσσας, ο εποικισμός και η εγκατάσταση ανοικτών φυλακών εκεί κ.ο.κ.Για όλα αυτά ο αρθρογράφος επικαλείται έκθεση - καταπέλτη του  2008  που έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με εισηγητή τον κ.  Andreas Gross.

Η ολοκληρωμένη έκθεση  Gross αλλά και άλλα στοιχεία που αναδείχθηκαν με ντοκουμέντα  κατά τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι οι εγκληματικές ενέργειες ήταν στην πραγματικότητα μέρος μιας εσκεμμένης πολιτικής κατάστασης που οργάνωσε το τουρκικό κράτος, γράφει ο κ  .Cengiz.

Πέρα από την απόφαση για τη λειτουργία του σχολείου - τώρα ετοιμάζεται και το Γυμνάσιο -Λύκειο- , ο κ. Cengiz θεωρεί εξίσου θετική την πρόσκληση που απηύθυνε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 13.12.2013, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα, στους 25.000 Έλληνες της Ίμβρου, ενθαρρύνοντάς τους να αιτηθούν για την ανάκτηση της τουρκικής τους υπηκοότητας. 


Αναφέρεται στο βιβλίο του  Έλληνα δημοσιογράφου Αλέξανδρου Μασσαβέτα για την Κωνσταντινούπολη (το 2012), που πυροδότησε τη συζήτηση με μια έκκληση προς τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη .

Επικαλείται όμως και άλλες απόψεις όπως του Έλληνα μειονοτικού δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη  Μιχαήλ Βασιλειάδη που υποστηρίζει, όπως γράφει,  ότι πρέπει πρώτα να μπει ένα τέλος στην « ρητορική μίσους » που έχει ως στόχο τους Έλληνες της Τουρκίας σήμερα, πριν την επιστροφή, ώστε αυτή να είναι  δυνατή .

Ο κ. Cengiz διευκρινίζει, ότι αν και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ δε δείχνει να ακολουθεί τη μιλιταριστική παράδοση του κεμαλισμού, δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε μια συνολική αναθεώρηση της κεμαλικής πολιτικής. 


Θα ήταν πρόωρο να πούμε ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει πολιτικές που αγκαλιάζουν μη μουσουλμάνους και ενθαρρύνουν τη μαζική επιστροφή τους,  γράφει ο κ. Cengiz. 

 Αναφέρει ως  παράδειγμα ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται συχνά σε διάφορες εθνοτικές ομάδες της Τουρκίας για να τονίσει τον ετερογενή ιστό της χώρας , αλλά η λίστα του παραμένει περιορισμένη στις μουσουλμανικές κοινότητες , όπως οι Άραβες , Τσερκέζοι , Κούρδοι  και Τούρκοι. 

Και ο αρθρογράφος καταλήγει ότι σε κάθε περίπτωση, η άμβλυνση της ιστορικά εχθρικής πολιτικής της Τουρκίας απέναντι στις μειονότητες και η επιστροφή αρκετών ελληνικών οικογενειών στα γραφικά νησιά εμπνέει ελπίδα για το μέλλον.-


***έγραψε σχετικά και το OnAlert
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: