Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Η τελευταία ελπίδα της ΠΑ που ίσως κρίνει τη μάχη για το Αιγαίο: Ξεκίνησε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16! (vid)

F16_52L
Ξεκίνησε και τυπικά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16C Block 50/Block 52+ και Αdv. 


Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ το τεύχος 233 που είχε κυκλοφορήσει τον περασμένο Ιανουάριο είχε αποκαλύψει την αποστολή από την ΠΑ αιτήσεων κατάθεσης ενδιαφέροντος σε τρεις αμερικανικές εταιρείες (Lockheed Martin, Boeing και ΒΑΕ) και συνακόλουθα αιτείτο την παρουσίαση των προτάσεων τους.

Την Δευτέρα έγινε η πρώτη παρουσίαση της BAE , σήμερα ακολουθεί η Lockheed Martin και την Παρασκευή οι παρουσιάσεις ολοκληρώνονται με την πρόταση της Boeing.

Για την παρακολούθηση των παρουσιάσεων έχουν έρθει ολόκληρες ομάδες αξιωματικών της ΠΑ από το ΑΤΑ της Λάρισας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αξιολόγησή τους.

Από τις παραπάνω εταιρείες συμβόλαια εκσυγχρονισμού F-16 με ραντάρ AESA που είναι και η "καρδιά" του προγράμματος, έχουν λάβει μόνο η κατασκευάστρια εταιραία Lockheed Martin για την αναβάθμιση περίπου 350 μαχητικών F-16 της αμερικανικής Αεροπορίας και 125 F-16 Βlock 20 της Αεροπορίας της Ταϊβάν με ραντάρ το SABR της Νόρθροπ και η ΒΑΕγια 135 KF-16C/D Block 52 Fighting Falcon της κορεατικής Αεροπορίας με το ραντάρ της Raytheon, το RACR (Raytheon Advanced Combat Radar).

Σε ότι αφορά το τελευταίο πρόγραμμα σύμφωνα με ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρίας Raytheon, η απόφαση της Νότιας Κορέας αυτή θα εξασφαλίσει το αξιόμαχο των KF-16 της Αεροπορίας της Ν. Κορεάς (ROKAF), και αναμένεται να παραδοθούν 134 νέα ραντάρ AESA από το 2017 και μετά (χρειάζεται χρόνο το πρώτο αεροσκάφος για να μονταριστεί) με ρυθμό παραδόσεων 4-6 αεροσκάφη το μήνα.

Το RACR προέρχεται σχεδιαστικά από το APG-79 AESA του μαχητικού F/A-18 E/F Super Hornet, και περιλαμβάνει νέο επεξεργαστή και μονάδες LRU ενώ παραλλαγές του έχουν υιοθετηθεί από μαχητικά F-15C και F-15E της αμερικανικής Αεροπορίας, αλλά και στα F-15K που διαθέτει η Ν. Κορέα

Το ραντάρ SABR έχει την "ρίζα του" στο πρώτο και μοναδικό αμερικανικό ραντάρ AESA παραγωγής που έχει εξαχθεί εκτός ΗΠΑ, το APG-80 που έχει εγκατασταθεί στα F-16 Block 60 των ΗΑΕ.

Ειδικότερα η πρόταση αναβάθμισης των ελληνικών F-16 εστιάζεται γύρω από τα 129 μαχητικά F-16C/D Block 50, Block 52+ και Block 52 + Advanced Fighting Falcon με δυνατότητα διαχωρισμού σε δύο φάσεις Α) Ανάπτυξης και Β) Εγκατάστασης των συλλογών αναβάθμισης (kits).

H διάρκεια του προγράμματος που έχει προταθεί από την BAE θα έχει βάθος 6 ετών προσφέροντας ένα ομογενοποιημένο στόλο μαχητικών F-16 σε επίπεδο Block 52+ Advanced, τα οποία θα καταστούν πλήρως αξιόμαχα με ορίζοντα περεταίρω αξιοποίησης για 25-30 χρόνια.

Τα περίπου 56 F-16 Block 52+ και 39 F-16C/D Block 50 της ΠΑ θα αποκτήσουν έγχρωμες οθόνες CMFD με προβολή ψηφιακού χάρτη, νέο υπολογιστή αποστολής MMC 7000, ικανότητα μεταφοράς κατευθυνόμενων πυρομαχικών JDAM, JSOW, βλημάτων αέρος αέρος IRIS-T και σκοπευτικά επί κάσκας JHMCS και τερματικό MIDS για ζεύξη δεδομένων Link 16 που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τη μαχητική ισχύ τους.

Πάντως η επιλογή της πρότασης της Lockheed Martin από την αμερικανική Αεροπορία, κάνει την όλη διαδικασία να "κλίνει" σαφώς προς την LM. Γνωρίζει το αεροσκάφος, γνωρίζει την ΕΑΒ, δίνει τιμές που έχει δώσει και στην αμερικανική Αεροπορία (2,1-2,3 δισ.δολ για 350 αεροσκάφη) και έχει υψηλή εμπειρία από εγκατάσταση και υποστήριξη ραντάρ AESA, τόσο στα μαχητικά F-16 των ΗΑΕ, όσο και στα F-22 και F-35.

Αλλωστε όταν ζητήθηκε από την USAF πριν από οκτώ μήνες οι οίκοι που έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν ένα τόσο σύνθετο πρόγραμμα η USAF απάντησε ότι"Εμείς το δώσαμε στην LM και δεν γνωρίζουμε άλλη εταιρεία".

Είναι γεγονός ότι η πρόταση της BAE έχει υψηλό τεχνολογικό ρίσκο, λόγω μη πρόσβασης στους πηγαίους κωδικούς του αεροσκάφους και για το λόγο αυτό αλλάζει πολύ περισσότερα μέρη του αεροσκάφούς.

Να σημειώσουμε πάντως ότι η πρόταση της BAE περιλαμβάνει και τα αεροσκάφη του Block 30.

Η Boeing σίγουρ είναι το "αουτσάϊντερ" της υπόθεσης και κατεβείνει σε μια προσπάθεια - κι εδώ είναι το ενδιαφέρον - να δημιουργήσει τις αντιστρόφως ανάλογες προϋπόθέσεις με αυτές που έκαναν τη Νότιο Κορέα να επιλέξει το RACR: Η πρόταση για προμήθεια μεταχειρισμένων F-15E από τα αμερικανικά αποθέματα δεν έχει "πεθάνει".

Μία προμήθεια F-15  ταυτόχρονα με την λήψη του προγράμματος (το ραντάρ είναι κατά 90% ίδιο με αυτό του F/A-18E/F Super Hornet της ίδιας εταιρείας) είναι αυτό στο οποίο ποντάρει η Boeing για να έχει ενδιαφέρον η πρότασή της...

Και τα δύο ραντάρ (SABR και RACR) έχουν περίπου την ίδια εμβέλεια ανίχνευσης στόχων περί τα 160 χλμ. και εντυπωσιακές δυνατότητες σε ταχύτητες επεξεργασίας ίχνους κλπ

Το όλο πρόγραμμα θα κυμανθεί περί το 1-1,2 δισ. ευρώ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 αν όλα πάνε καλά και ξεκινήσει στα τέλη του 2015 με αρχές του 2016 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ (κάπου 150 εκατ, ευρώ αφορούν τις εργασίες που θα εκτελέσει η ΕΑΒ.

Κανονικά πρέπει να αποδίδει μέχρι και 6 αεροσκάφη το μήνα ως κατεπείγον (είναι η μοναδική ελληνική κίνηση στον αέρα προς αντιμετώπιση του F-35) όταν αποδοθεί το πρώτο αεροσκάφος, κάτι που υπολογίζεται να γίνει το τέλος του 2017. 

Από εκεί και πέρα ακόμα με ένα ρυθμό 4 αεροσκάφη το μήνα σε τρία χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί οι παραδόσεις.

Mετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων θα εκδοθεί πιθανότατα RfP και θα ζητηθούν τιμές.
Το πρόγραμμα δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα έχει διακρατικό ή εμπορικό χαρακτήρα. Πάντως η αποπληρωμή θα γίνει μέσω FMS.

Δεν υπάρχουν σχόλια: