Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ιουνίου που κυκλοφορεί...

STRATIGIKI_237
Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ιουνίου που κυκλοφορεί μπορείτε να βρείτε μια "ακτινογραφία" της "θερμής" σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία των μαχών, των τακτικών και των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι αντάρτες και οι ρωσικές μονάδες των Spetznaz και της GRU που έχουν διεισδύσει εναντίον των δυτικών μισθοφόρων των εταιρειών που διαδέχθηκαν την Blackwater, των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων και των νεοναζιστών που αποτελούν τις μονάδες της ουκρανικής Εθνοφυλακής.


Με τις μάχες στην Ανατολική Ουκρανία να συνεχίζονται αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς τίποτα δε δείχνει ότι παρά τις εκλογές της 25ης Μαΐου η κατάσταση στην Ουκρανία θα αποκλιμακωθεί σύντομα.  

Αλλά η σύγκρουση Ρωσίας και ΝΑΤΟ δεν περιορίζεται μόνο στην Ανατολική Ουκρανία. 

Επεκτείνεται πλέον και στην Βαλτική. 

Οχι "θερμή" για την ώρα, αλλά όλοι οι αναλυτές προβλέπουν ότι εκεί θα είναι το νέο πεδίο σύγκρουσης...

Διαβάστε ένα πλήρη οδηγό των ενόπλων δυνάμεων της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας που από το2004 ανήκουν στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αλλά και της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας που σηματοδοτούν το σκηνικό της κρίσης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από την αντιπαράθεση στην «Φινλανδοποίηση»: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις 1974-2014

Ποια είναι η πραγματική βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το 1974 μέχρι σήμερα;

 Πώς η Ελλάδα πέρασε ουσιαστικά στη φάση της δορυφοριοποίησης; 

Ποιες απώλειες έχει υποστεί σε στρατηγικό επίπεδο;
Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα σε μια τέτοια δυσχερή θέση; 

Αυτά είναι μερικά από ερωτήματα που επιχειρείται να απαντηθούν μέσα από το πρώτο μέρος του αφιερώματος αυτού πάνω στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
ΑΚΟΜΑ:

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΠΝ: Και μετά το 2018, τι;
Τα τραγικά αδιέξοδα

Η επικείμενη παραλαβή του δεύτερου υποβρυχίου του ΠΝ, του S-121 «Πιπίνος», φέρνει ξανά στη επικαιρότητα το πολύπαθο πρόγραμμα «Αρχιμήδης» των υποβρυχίων Type 214. 

Ύστερα από ένα περιπετειώδες ιστορικό, το οποίο λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα εξαιτίας κατασκευαστικών και άλλων αστοχιών, το ΠΝ φαίνεται πως είναι κοντά στην παραλαβή και των υπολοίπων τριών υποβρυχίων. 

Είναι όμως αυτό αρκετό για να διασφαλίσει ένα έλασσον επίπεδο ναυτικής αποτροπής μέσα από τον Στόλο των υποβρυχίων του;
ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ F-4E PHANTOM ΣΤΗΝ ΠΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: F-4 PHANTOM: 40 χρόνια ζωής για τους Έλληνες «Φαντομάδες » Απρίλιος 1974-Απρίλιος 2014

Δεδομένου ότι ακόμη και μία συνοπτική αναφορά στο ιστορικό της εξέλιξης του F-4 Phantom II θα απαιτούσε αριθμό σελίδων ο οποίος δεν μπορεί να διατεθεί σε ένα και μόνο τεύχος, στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα αναφερθούμε αποκλειστικά και μόνο στη διαδρομή του Phantom στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μία διαδρομή 40 ολόκληρων χρόνων, η οποία καθιστά το μαχητικό της McDonnell Douglas το μακροβιότερο σε υπηρεσία στην ΠΑ.

ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΡΩΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ AESA: Τεχνολογία αιχμής «στην άλλη πλευρά του λόφου»

Σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα με τη Δύση στο συγκεκριμένο τομέα η ρωσική βιομηχανία σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής αερομεταφερόμενων συστημάτων ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια.

Στο παρακάτω αφιέρωμα θα ανατρέξουμε στις εξελίξεις των τελευταίων 20 ετών στη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας τις προόδους που έχουν συντελεστεί στον τομέα αυτό και έχουν φέρει πλέον τη ρωσική βιομηχανία αεροπορικών ηλεκτρονικών αρκετά κοντά σε αυτή των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

ΑΚΟΜΑ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΟΜΑ ΣΤΟΝ ΕΣ

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟ ΠΕΖΙΚΟ: Η απόσυρση των BMP-1 εντείνει το αδιέξοδο με τα ΤΟΜΑ

Η γνωστοποίηση της απόφασης του ΓΕΣ από το defencenet.gr για απόσυρση των 250 από τα 350 εναπομείναντα ΤΟΜΑ BMP-1 από νησιωτικές μονάδες και η αντικατάστασή τους από τα ΤΟΜΠ M113Α3 τα οποία ο ΕΣ παραλαμβάνει ως πλεονάζον υλικό από τις ΗΠΑ, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι αρνητικές. 

Τη στιγμή που ο ΕΣ θα έπρεπε το παρόν χρονικό διάστημα να επιχειρούσε με BMP-3HEL βάσει της διακρατικής  συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την αγορά 420 ρωσικών ΤΟΜΑ, βρίσκεται όχι μόνο προ αδιέξοδου σε ότι αφορά την προμήθεια ΤΟΜΑ, αλλά αντίθετα προχωρά σε απόσυρση των μοναδικών ΤΟΜΑ που διαθέτει, των BMP-1 προχωρώντας παράλληλα σε επιπλέον προμήθεια των «αρχαίων» Μ113 που μόνο ως «παγίδες θανάτου» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Διαβάστε ακόμη στο ένθετο ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

H περιφέρεια της Ευρασίας σε κρίση & το μέλλον του εκεί Ελληνισμού

Θα κρατήσει επί μακρόν η κρίση στην Ουκρανία;
Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη η οποία βλέπει με αγωνία την επιδείνωση της κατάστασης μέρα με τη μέρα. 

Είναι κάτι πιθανό, αφού αυτό επιδιώκουν οι ΗΠΑ, προσπαθώντας να ανοίξουν πόλεμο φθοράς και διαρκείας κατά της Μόσχας. 

Φαίνεται όμως πως η κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη εξελίσσεται άσχημα για τις ΗΠΑ, οι οποίες κυριολεκτικά δεν γνωρίζουν πώς να χειριστούν την υπόθεση, πέφτοντας από τη μια αντίφαση στην άλλη. 

Το πάθημά τους στη Συρία θα γίνει τελικά μάθημα στους Αμερικανούς; Είναι ένα θέμα για το οποίο πολλοί αμφιβάλλουν…

ΑΙΓΑΙΟ & ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Ο Χρόνος τελειώνει...
Επί σειρά ετών το Έθνος ασχολείται με τα ελληνοτουρκικά και τον κίνδυνο εξ Ανατολών. 

Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν σε εξοπλιστικά προγράμματα γέμισαν πολλές χιλιάδες σελίδες και προκάλεσαν άπειρα πρωτοσέλιδα, είτε εξαιτίας των ειδικών θεμάτων και τεχνικών αναλύσεων των υπό προμήθεια συστημάτων, είτε εξαιτίας των υπέρογκων κονδυλίων που επιβάρυναν και επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο, είτε εξαιτίας των διαφόρων σκανδάλων που προέκυψαν.

Ακόμη διαβάστε τις μόνιμες στήλες για τις εξελοίξεις στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, τα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα  τα νέα από την διεθνή κατασκοπεία, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, και το ιστορικό αφιέρωμα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: