Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΕΜΟ ΗΠΑ-Β. ΚΟΡΕΑΣ

Δεν είναι ακόμη σαφές ότι το πρόγραμμα πυραύλων της Βόρειας Κορέας (DPRK) αποτελεί άμεση απειλή για τις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα βλήματα ICBM έχουν θεωρητικά αρκετό βεληνεκές ώστε να φτάσουν μέχρι την Ανατολική Θάλασσα, αλλά δεν είναι σαφές εάν η Βόρεια Κορέα έχει τελικά την τεχνολογία να καταστήσει λειτουργική μια πυρηνική κεφαλή σε αυτούς τους πυραύλους.


Εξίσου υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το επίπεδο ακρίβειας που μπορούν να πετύχουν οι κεφαλές των βλημάτων που χρησιμοποιεί το καθεστώς της χώρας προκειμένου να απειλεί ευθέως τις ΗΠΑ.


Επιπλέον, σχεδόν κάθε εμπειρογνώμονας στη Βόρεια Κορέα συμφωνεί ότι ο Kim Jong Un είναι λογικός: ότι θέλει τα πυρηνικά όπλα να μην εξαλείψουν μια μεγάλη αμερικανική πόλη, η οποία σαφώς θα οδηγήσει σε αντίποινα που θα αποδεκατίσουν τη χώρα, αλλά θα προστατεύσουν τον Βορρά από την ξένη εισβολή

 Η ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

Είναι απόλυτα σαφές ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος πυρηνικής κρούσης σε μια πιθανή τεταμένη κατάσταση που θα ξεφύγει από τον έλεγχο. Μια κορεατική κρίση ανάλογη με την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα που πάει στραβά – αλλά γενικά, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Βόρεια Κορέα είναι πολύ πιο δύσκολο να αποτρέψει από τη Σοβιετική Ένωση.

Επομένως, η απειλή που θέτει το πρόγραμμα ICBM της Βόρειας Κορέας, ενώ δεν είναι ασήμαντη, δεν έχει αποδειχθεί πλήρως. Αλλά αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι ένας πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα, σήμερα θα μπορούσε να σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες – αν όχι εκατομμύρια.

Οι Βορειοκορεάτες δεν είναι χαζοί: Γνωρίζουν ότι διαθέτουν στρατιωτικές ικανότητες που είναι παρωχημένες τεχνολογικά σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα. Επομένως, η στρατηγική τους σε περίπτωση πολέμου, είναι η πρόκληση απευθείας πλήγματος με πυρά πυροβολικού στη Νότια Κορέα, αλλά και εκτόξευση βλημάτων ICBM εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ στην Ιαπωνία και όλες τις αμερικανικές δυνάμεις που μπορούν να εντοπίσουν.

Στόχος είναι το επίπεδο της απειλής να αποθαρρύνει τους ισχυρότερους εχθρούς τους ώστε να προχωρήσουν σε μια παρατεταμένη σύγκρουση. Οι εκτιμήσεις μιας πολεμικής σύγκρουσης που όμως θα αφορά μόνο το μη πυρηνικό οπλοστάσιο του Βορρά είναι δύσκολο γίνουν με ακρίβεια.

Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΕΟΥΛ

Η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, η Σεούλ, είναι χτισμένη με επιβλητικά κτήρια τα οποία στεγάζουν 25,6 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν στη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή. Ταυτόχρονα όμως βρίσκεται εντός εμβέλειας δεκάδων χιλιάδων αυτοκινούμενων πυροβόλων του βορειοκορεατικού Στρατού τα οποία βρίσκονται παρατεταμένων κατά μήκος των συνόρων. Μια περιοχή γνωστή και ως αποστρατικοποιημένη ζώνη DMZ.

Περίπου το 70% των επίγειων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας βρίσκονται σε απόσταση 90 μιλίων από τη DMZ, προφανώς έτοιμες να μετακινηθούν νότια με ελάχιστη χρονική προειδοποίηση.

Οι προσομοιώσεις μιας μεγάλης κλίμακας μάχης πυροβολικού μεταξύ του Βορρά και του Νότου καταλήγουν σε πολύ ζοφερά αποτελέσματα. Ένα «παιχνίδι πολέμου» που έγινε το 2005 προέβλεψε ότι μια επίθεση στη Βόρειο Κορέα θα σκοτώσει 100.000 ανθρώπους στη Σεούλ μόνο τις πρώτες μέρες.

Η ακριβής εκτίμηση είναι ότι  η Σεούλ θα μπορούσε να χτυπηθεί από μισό εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού σε λιγότερο από μία ώρα.

Μια προσομοίωση της Νότιας Κορέας που διεξήχθη το 2004 (προτού ο Βορράς ανέπτυξε πυρηνικά όπλα), προβλέπει ότι θα υπάρξουν έως 2 εκατομμύρια θύματα κατά τις πρώτες 24 ώρες μιας σύγκρουσης.

Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Προφανώς, ο αριθμός των νεκρών θα ήταν εκθετικά υψηλότερος εάν η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε οποιοδήποτε πυρηνικό όπλο.
Τα όπλα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταστρέψουν το Τόκιο (9,3 εκατομμύρια κατοίκους), τη Σεούλ (πληθυσμός 10 εκατομμυρίων) ή άλλες πόλεις στις δύο χώρες.

Οι καλύτερες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων δείχνουν ότι ο Βορράς θα προσπαθήσει να πλήξει αμερικανικές δυνάμεις στην άμεση περιοχή εάν επιτεθεί, προκειμένου να περιορίσει την ικανότητα των ΗΠΑ να βοηθήσει στρατιωτικά τη Νότια Κορέα

Ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε επίσης να στοχεύσει σε πληθυσμιακά κέντρα – παρά την πιθανότητα ότι οποιαδήποτε τέτοια επίθεση θα οδηγούσε τελικά σε πυρηνικά αντίποινα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν συμφωνίες αμοιβαίας άμυνας τόσο με την Ιαπωνία όσο και με τη Νότια Κορέα..

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: