Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: ΕΓΙΝΕ Η ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Προβληματισμός επικρατεί στη Λευκωσία για το γεγονός ότι τελικώς το αμερικανικό καταδρομικό πραγματοποίησε, σήμερα, την κοινή άσκηση με μονάδες του τουρκικού στόλου, μια φρεγάτα και μια τορπιλάκατο στο οικόπεδο 6 και σε μερικά τμήματα του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ.


Τις περιοχές που παράνομα είχε δεσμεύσει η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με NAVTEX για λογαριασμό αποκλειστικά του πολεμικού ναυτικού, αλλά η Ουάσινγκτον διαβεβαίωνε περί του αντιθέτου.

Όμως η Τουρκία επανήλθε το απόγευμα της Δευτέρας, με νέα ναυτική οδηγία δεσμεύοντας την ίδια θαλάσσια έκταση, για τη διεξαγωγή κοινών γυμνασίων με τις ΗΠΑ.

Η Λευκωσία αναμένει, πλέον, τις νέες διευκρινίσεις από το αμερικανικό πεντάγωνο, ενώ πηγές από την Μεγαλόνησο δεν απέκλειαν να κληθεί, την Τετάρτη, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο κυπριακό υπουργείο εξωτερικών.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση της Λευκωσίας από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και από το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας «δεν έχει ζητηθεί η έκδοση της όποιας οδηγίας Νavtex, προς ναυτιλλομένους, όπως η Τουρκία έχει πράξει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πηγή: Ant1
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: