Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

NOBLE PARTNER 2017: Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (PHOTOS)

Η πολυεθνική άσκηση Noble Partner 2017, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Αυγούστου είναι κάτι παραπάνω από μια άσκηση μεσαίας κλίμακας διότι έχει σαφώς γεωπολιτικές προεκτάσεις σε διάφορα επίπεδα.


Καταρχάς το γεγονός ότι διεξάγεται για τρίτη φορά στη Γεωργία, δεικνύει σαφώς την στήριξη των ΗΠΑ μέσω της ομπρέλας του ΝΑΤΟ στη Γεωργία, η οποία με τη σειρά έχει μπει σε τροχιά να καταστεί στο εγγύς μέλλον κομμάτι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Για να καταστεί σαφές το εύρος της πολυεθνικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας συμμετέχουν συνολικά 2.800 στρατιώτες από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γερμανία, την Τουρκία, την Ουκρανία, στην Σλοβενία, αλλά και την Αρμενία. 


Το γεγονός ότι η Γεωργία βρίσκεται με το ένα “πόδι” στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι επισήμως η άσκηση αποσκοπεί στην ενίσχυση των ικανοτήτων μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις για τη σταθερότητα, άμυνα και επίθεση και στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού δυναμικού της Συμμαχικής Δύναμης Αντίδρασης (NRF).

Με απλά λόγια η άσκηση αποσκοπεί να βοηθήσει τη Γεωργία να προσεγγίσει τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και να αυξήσει την ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων της να επιχειρεί μαζί με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.



Σημειώνεται δε, ότι πριν την έναρξη της άσκησης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Γεωργία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence, ενώ στην τελετή έναρξης, η οποία πραγματοποιήθηκε 20 χιλιόμετρα από την Τιφλίδα ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας, Giorgi Kvirikashvili, ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι η άσκηση θα βοηθήσει τη χώρα του να προσεγγίσει εγγύτερα τα πρότυπα του ΝΑΤΟ ώστε να ενισχύσει την σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

Oι ΗΠΑ για την συμμετοχή τους στην άσκηση μετάφεραν μεταξύ των άλλων από τη Μαύρη Θάλασσα, άρματα μάχης M1A2 Ambraams καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Bradley διαφόρων εκδόσεων.


Σε ότι αφορά την Γεωργία συμμετέχει με περίπου 800 στρατιώτες οι ΗΠΑ με 1600 και όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις με συνολικά 400 στρατιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν επίσημα ότι η Γεωργία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι πρόσφατα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί λόγω της στάσης της Ρωσίας, και ουσιαστικά είχε παγώσει η διαδικασία να ξεκινήσει η τυπική πορεία ένταξης.

Φυσικά δεν θα πρέπει να περάσει στα ψηλά γράμματα η συμμετοχή της Τουρκίας με νατοϊκό μανδύα στην άσκηση, διότι όπως όλα δείχνουν η στόχευση του Ερντογάν είναι μια εκ νέου προσέγγιση των ΗΠΑ από την στιγμή που βλέπει ότι σε αποδίδει τα προσδοκώμενα η «επένδυση» στη Ρωσία.

Από την άλλη, η Άγκυρα χρειάζεται όσο ποτέ την στήριξη των ΗΠΑ στην Συρία ειδικά μετά την επίθεση στο κουρδικό «καντόνι».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: