Το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί σύμπραξη του Διεθνούς Δικτύου Επικοινωνίας Digital Communication Network με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και φιλοδοξεί να αποτελέσει πυρήνα συνεργασίας μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομίας, μη κερδοσκοπικών φορέων της ψηφιακής επικοινωνίας και ενεργών πολιτών από όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο Γκρέγκορι Φλέγκερ, υπογράμμισε πως «η Θεσσαλονίκη είναι το τέλειο μέρος» για να φιλοξενήσει το Κέντρο, προσθέτοντας πως «είναι (σ.σ. η πόλη) το καταλληλότερο μέρος, είναι ιστορικώς πρόσφορη λόγω της σταθερότητάς της, προς τους γείτονές της.
Το πανεπιστήμιο και η πόλη γενικότερα κάνει όλους αυτούς τους δεσμούς θεμελιώδεις, για να κρατηθεί η ορμή που έχει ήδη αποκτήσει».
«Ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος (…). Κάποιες φορές πρέπει απλά να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη γνώση, δεν υπάρχει υποκατάστατο της εξειδίκευσης και της εμπειρίας» σημείωσε ο κ. Φλέγκερ.
Περιοχή δραστηριότητας του Κέντρου είναι η Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Ισραήλ, η Μάλτα και η Τουρκία, υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Νικόλαος Παναγιώτου, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Με κύριους άξονες λειτουργίας την εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία, το κέντρο έχει ως στόχο τη δημιουργία εργαλείων και τεχνογνωσίας στον τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας και- όπως επισήμανε ο κ. Παναγιώτου- “αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη ως κέντρο για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναγνωρίζεται το ΑΠΘ και οι προσπάθειες που κάνουμε, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για νέους ερευνητές για να ενταχθούν και να δουλέψουν στο κέντρο”.
Στη Θεσσαλονίκη το 15ο κέντρο καινοτομίας της Cisco
Στα 14 κέντρα καινοτομίας που διατηρεί η Cisco, από το Παρίσι μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο και από το Βερολίνο μέχρι το Τόκιο και τη Σιγκαπούρη, θα προστεθεί σύντομα και ένα 15ο, στη Θεσσαλονίκη.Τα καλά νέα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ και η πρόθεση της κορυφαίας εταιρείας πληροφορικής παγκοσμίως είναι να θέσει σε λειτουργία το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη μέσα στους επόμενους οκτώ με δέκα μήνες.
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από τα περίπου 12 εκατ. ευρώ, που σκοπεύει να επενδύσει η εταιρεία για τη δημιουργία και λειτουργία του κέντρου τα πρώτα πέντε χρόνια.
Τι είναι τα Συνεργατικά Κέντρα Καινοτομίας (Co-Innovation Centers) της Cisco;
Χώροι στους οποίους φιλοξενούνται startups, που είτε συνεργάζονται με τη Cisco για την εξεύρεση τεχνικών λύσεων είτε δικτυώνονται με συνεργάτες και πελάτες της, εξηγεί στη «ΜτΚ» ο κ. Νίκος Λαμπρογεώργος, Senior Account Manager της εταιρείας Cisco.
«Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ σημαντική, αφού η Cisco είναι μια πολυεθνική που προωθεί καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις σε πελάτες της, λύνοντας προβλήματα και αλλάζοντας τον τρόπο που προσφέρονται υπηρεσίες στις πόλεις και στα κράτη, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στις μεταφορές, στην οικονομία, στην ενέργεια, στη βιομηχανία καθώς και σε άλλους τομείς» προσθέτει ο ίδιος.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κέντρο καινοτομίας IDEALondon, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το UCL.
«Φέραμε σε επαφή τις startups που φιλοξενούνται εκεί με πελάτες μας και πέρσι είχαν τζίρο 40 εκατ. λίρες» αναφέρει ο κ. Λαμπρογεώργος, για να καταδείξει τα οφέλη από τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου.
Το κέντρο της Cisco στη Θεσσαλονίκη θα αναπτύσσει καινοτόμες έξυπνες τεχνολογίες για τις πόλεις και για τη βιομηχανία μέσω ΙοΤ – Internet of Things, αλλά και εφαρμογές για τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, τις μεταφορές, το περιβάλλον και για όποιον άλλον ενδιαφερόμενο θέλει να αναπτύξει προηγμένες υπηρεσίες.
Στον ίδιο χώρο θα στεγαστεί και το Κέντρο Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη (Cisco Networking Academy), που θα παρέχει μαθήματα πληροφορικής, κώδικα, ΙοΤ, δικτύων κτλ. σε μαθητές, φοιτητές, ανέργους, αλλά και πιο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες του κλάδου ΙΤ.
Γιατί η εταιρεία επέλεξε τη Θεσσαλονίκη, για να δημιουργήσει ένα τέτοιο κέντρο;
Ο δίαυλος επικοινωνίας είχε ανοίξει επί δημαρχίας Μπουτάρη, οπότε και συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί εδώ μία ακαδημία εκπαίδευσης, μέλος του προγράμματος Networking Academy, αλλά η ιδέα δεν ολοκληρώθηκε καθώς μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε μικρή ούτε μεγάλη, έχει τεράστιο δυναμικό και κομβική θέση στα Βαλκάνια.
Έχει τρία πανεπιστήμια στην πόλη, αλλά και το ΔΠΘ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε κοντινή απόσταση. Έχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, καθώς και ένα οικοσύστημα startups.
Αν για παράδειγμα ένας ενδιαφερόμενος ζητήσει από τη Cisco Ρουμανίας ή Βουλγαρίας, αναζητώντας μια λύση για κάποιο πρόβλημα, θα μπορούμε να τον φέρνουμε στο Κέντρο Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, για να του δείξουμε τι έχουμε αναπτύξει ή να αναπτύξουμε από την αρχή μια καινοτόμα λύση για τις ανάγκες του.
Εξάλλου, το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα είναι δικτυωμένο και με τα υπόλοιπα κέντρα που έχουμε σε όλο τον κόσμο» εξηγεί ο κ. Λαμπρογεώργος.
Η ιδέα υπήρχε εδώ και καιρό και η εταιρεία περίμενε τις κατάλληλες συνθήκες για να προχωρήσει στην πρόταση.
«Εκφράσαμε την πρόσθεσή μας στην ελληνική κυβέρνηση και την υποδέχτηκε με ζέση, αρχικά η κ. Μ. Αντωνίου από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης».
«Η εταιρεία σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το δήμο εργάζονται ήδη στον καθορισμό των λεπτομερειών της συμφωνίας, καθώς και στην εξεύρεση του κατάλληλου χώρου για τη στέγαση του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων» αναφέρει ο κ. Λαμπρογεώργος.
Σε μια πρώτη επαφή με την επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μ. Αντωνίου και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο Κ. Ζέρβας τόνισε πως η στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας αποτελούν σαφείς στόχους της προγραμματικής του πρότασης και του σχεδίου του, και έδειξε ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη πρόταση.
«Από τη στιγμή που θα βρεθεί το κατάλληλο κτίριο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μπορούμε να το διαμορφώσουμε και να το θέσουμε σε λειτουργία μέσα σε 8-10 μήνες» εξηγεί ο κ. Λαμπρογεώργος.
Η εταιρεία υπολογίζει ότι το κόστος διαμόρφωσης και εξοπλισμού του κτιρίου, οι μισθοί και τα λειτουργικά έξοδα σε βάθος πενταετίας θα απαιτήσουν μια επένδυση 10 – 12 εκατ. ευρώ.
«Τα οφέλη που θα διαχυθούν στις startups, στους συνεργάτες μας, την οικονομία της πόλης και της χώρας θα είναι πολλαπλάσια» διαβεβαιώνει ο ίδιος.
«Μεγάλος μας στόχος είναι στην επόμενη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2020, το Κέντρο να είναι σε πλήρη λειτουργία».
Μία πολύ σημαντική διάσταση είναι και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω στοχευμένων προγραμμάτων, τα οποία θα διεξάγονται στο Κέντρο.
Το Κέντρο θα είναι μέλος των ακαδημιών της Cisco, όπου οι εκπαιδευόμενοι σε τομείς όπως Πληροφορική, Κυβερνοασφάλεια, Δίκτυα Υπολογιστών, Προγραμματισμό και άλλα, εκτός από τις γνώσεις θα αποκτούν και πιστοποιήσεις, που θα τους βοηθούν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Επίσης, θα είναι ανοικτό σε συνεργασίες με φορείς και εταιρείες, οι οποίοι θα θελήσουν να βοηθήσουν σε αυτόν το στόχο.
Επενδύσεις στις φαρμακοβιομηχανίες από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Κομοτηνή
Το υψηλού επιπέδου έμψυχο υλικό, η γεωγραφική θέση της χώρας, οι προϋποθέσεις διαμόρφωσης ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, αλλά και ο Έλληνας CEO της Pfizer Άλπερτ Μπούρλα, ήταν τα κρίσιμα στοιχεία που έλαβε υπόψη ο πολυεθνικός φαρμακευτικός κολοσσός για τη δημιουργία του Pfizer Global Digital Hub στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων της Pfizer Hellas Αντώνης Φουστέρης από το συνέδριο του iatronet.gr με θέμα «Pharma Transformation».
Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη δημόσια αναφορά στελέχους της Pfizer για το συγκεκριμένο θέμα.
Όπως εξήγησε ο κ. Φουστέρης, «η εταιρεία μας αποφάσισε πρόσφατα να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο από ψηφιακά ερευνητικά κέντρα.
Θα είναι συνολικά έξι σε όλο τον κόσμο και παρέχουν υπηρεσίες και δεξιότητες στον χώρο των ψηφιακών μέσων.
Αυτό από μόνο του νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά θεωρώ ότι ακόμα πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι ένα από τα έξι κέντρα θα γίνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.
Το κέντρο αυτό θα απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους ισχυρής επιστημονικής επάρκειας και κατάρτισης».
Σύμφωνα με τον κ. Φουστέρη, το σχέδιο είναι το hub να λειτουργήσει από τον επόμενο χρόνο, το 2020 και το αντικείμενο που θα παράγεται στην Ελλάδα θα αφορά μεταξύ άλλων την παροχή υπηρεσιών και ψηφιακών εργαλείων Artificial Intelligence και Data Analytics.
«Για εμάς είναι πολύ εντυπωσιακό αυτό το εγχείρημα, καθώς έχουμε συνηθίσει η υψηλή τεχνογνωσία να παράγεται σε προηγμένες χώρες και συνήθως με κάποια καθυστέρηση να μεταφέρεται σε μικρότερες χώρες του μεγέθους της Ελλάδας.
Στην περίπτωση αυτή θα γίνεται ακριβώς το ανάποδο.
Η τεχνογνωσία αυτή θα παράγεται στην Ελλάδα και θα μεταφέρεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.
Και από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την εταιρεία μας, όχι μόνο για τον κλάδο, αλλά γενικότερα για τη χώρα» σημείωσε ο κ. Φουστέρης.
Τα 250 εκατ. ευρώ επενδύσεων της Pharmathen φτάνουν και στην Θράκη
Επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ την προσεχή πενταετία δρομολογεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, με στόχο να διπλασιάσει τον τζίρο και την κερδοφορία της, αλλά και να δημιουργήσει πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας.Στις επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση του δεύτερου εργοστασίου της εταιρείας στις Σάπες Ροδόπης για την παραγωγή ενέσιμων φαρμάκων βραδείας αποδέσμευσης (LAI), καθώς και η ενίσχυση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης.
Να σημειωθεί ότι στις 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήηκαν τα εγκαίνια του εργοστασίου στις Σάπες
Παράλληλα, σχεδιάζεται και το άνοιγμα της εταιρείας σε νέες αγορές.
Η Pharmathen, η οποία εξάγει τα προϊόντα της σε 85 χώρες παγκοσμίως, εισήλθε πρόσφατα στην αγορά των ΗΠΑ λαμβάνοντας έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA) και μέσα σε λίγους μήνες θα λανσάρει εκεί τα πρώτα προϊόντα της.
Επίσης, σε ορίζοντα δεκαετίας, η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να μπει στη δύσκολη αγορά της Κίνας και να επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία της σε αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.
Σημειώνεται ότι η νέα επένδυση έρχεται να διαδεχθεί επενδύσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ που έχει ήδη πραγματοποιήσει η εταιρεία στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης την τελευταία τετραετία.
Η ιταλική «Leonardo» ενδιαφέρεται να επενδύσει στη Μακεδονία και τη Θράκη
Το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα εξέφρασαν στον υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, εκπρόσωποι του Ιταλικού κολοσσού “ LEONARDO“ , που ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αεροδιαστημικής, άμυνας και συστημάτων ασφάλειας και πολιτικής προστασίας από φυσικές καταστροφές.Η “ LEONARDO” είναι η όγδοη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως και δεύτερη στην Ευρώπη, με τα έσοδά της να ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Την εταιρεία εκπροσώπησε ο Luca Carli, Chief Operating Officer και Group Vice President της “ LEONARDO Group” και ο Luigi Lupoli, αντιπρόεδρος στα θέματα πολιτικής προστασίας.
Η ΕΛΒΟ στα σχέδια Ισραηλινής εταιρείας
Την επαναλειτουργία της ΕΛΒΟ με μεγάλο στρατηγικό επενδυτή και 400 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη χρονιά προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.Ο υφυπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στο Radio North 98 τόνισε ότι:«Το πολύ ευχάριστο με τη Hellenic Steel είναι πως το σχήμα που την επαναλειτουργεί ήταν παλιοί πελάτες της.
Και συνεπώς έχουν επιχειρηματικό σχέδιο και τον τρόπο να εξάγουν.
Θα έχει δηλαδή εξαγωγική δραστηριότητα η επιχείρηση.
Όπως θα συμβεί και με την ΕΛΒΟ.
Και σας το λέω ότι του χρόνου θα ξεκινήσει να λειτουργεί και η ΕΛΒΟ γιατί υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού.»
Και συνέχισε «δεν μπορώ να σας πω ονόματα, αλλά σας λέω πως είναι πολύ μεγάλες εταιρίες οπλικών συστημάτων.
Και όταν ξεκινήσει να λειτουργεί, δεν θα μιλάμε για λιγότερους από 600-700 εργαζόμενους.
Θα πάμε σε ένα μοντέλο με στρατηγικό επενδυτή που θα πάρει την εταιρεία να τη λειτουργήσει, με το Ελληνικό Δημόσιο να διασφαλίζει τα δικαιώματά του σε ορισμένα θέματα, με λογική προστασίας των συμφερόντων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά σε αμυντικά ζητήματα, που τελούν υπό ειδικό καθεστώς».
Από την άλλη, η Ισραηλινή εταιρεία Rafael τους τελευταίους 3 μήνες έχει προχωρήσει στην Ελλάδα σε μια σημαντική καμπάνια επικοινωνίας στο You Tube.
Η καμπάνια περιλαμβάνει ένα βίντεο το οποίο εμφανίζεται ως ads (διαφήμιση) πριν το βίντεο που θέλει να παρακολουθήσει ο χρήστης. Μάλιστα στο βίντεο είναι σε μεγάλο σε διάρκεια, με εντυπωσιακά πλάνα και με μεγάλη συχνότητα.
Το βέβαιο είναι πως στην περίπτωση που η Rafael είναι μια από τις εταιρείες που επενδύσουν στην ΕΛΒΟ, δεν θα χρειαστεί να «συστηθεί» στο Ελληνικό κοινό
Αμερικανός Πρέσβης και Γενικός Πρόξενος οι αρχιτέκτονες του σχεδιασμού
Το Viadiplomacy σε άρθρο του με τίτλο «Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στα «χνάρια» του Τζέφρι Πάιατ – Επένδυση στην εκπαίδευση» είχε σημειώσει «τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, παραβρέθηκε στο πλωτό μουσείο Hellas Liberty, με αφορμή την εορταστική εκδήλωση για την 10η επέτειο του Hellas Liberty Museum καθώς επίσης συμμετείχε και στην συζήτηση που διοργανώθηκε για το «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της Ελληνικής Ναυτιλίας»Ο Αμερικανός Πρέσβης, δεν είναι μόνο προσεκτικός στις δηλώσεις, οι οποίες πολλές φορές προηγούνται εξελίξεων, αλλά φροντίζει αυτές να γίνονται και από χώρους με ιδιαίτερο συμβολισμό.
«Βλέποντας την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, προβλέπω ένα πολύ λαμπρό μέλλον για τον ελληνικό ναυτιλιακό τομέα, ο οποίος είναι ένα από τα διαρκή σύμβολα της Συμμαχίας ΗΠΑ-Ελλάδας», αυτή η δήλωση του Τζέφρι Πάιατ, έγινε από ένα πλοίο το οποίο συνέδεσε το όνομα του, με την ανοικοδόμηση της Ελλάδας και της Ευρώπης, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Η Θάλασσα είναι προτεραιότητα των ΗΠΑ για την Ελλάδα, η Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης, και η κυριαρχία των ΗΠΑ στην Μεσόγειο, την Μαύρη Θάλασσα, ακόμα και τον Περσικό Κόλπο περνά από την Ελλάδα» ενώ συμπλήρωνε «ποιος παρατηρήσει προσεκτικά τις δράσεις των Αμερικανών στην Ελλάδα, διαπιστώνει μια παρέμβαση η οποία ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας.
Οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει την Ελλάδα ως στρατηγικό τους βάθος εδώ και πολλά χρόνια, τώρα το υλοποιούν.
Ένα από τα σχέδια σε αυτή την υλοποίηση είναι και η «κοινωνική ισορροπία».
Ο αριθμός των βάσεων που διαθέτει πλέον στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων, αλλά και ο εκδημοκρατισμος μαζί με την εξάλειψη του Εθνικισμού στα Βαλκάνια, είναι προτεραιότητες που θα επιτευχθούν μέσα από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό»
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου