Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Το επόμενο βήμα της Τουρκίας - Που θα χτυπήσει ο Ερντογάν

Βενιζέλος Κώστας
 

Ανοίγοντας πολλά μέτωπα στην περιοχή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κτυπά πολιτικά και γεωστρατηγικά τα ρέστα του καθώς προχωρεί σε κινήσεις υψηλού ρίσκου.

Στην Άγκυρα, πάντως, θεωρούν πως το καθεστώς Ερντογάν είναι αποφασισμένο να προχωρήσει μέχρι τέλους, εκτιμώντας ότι θα υλοποιήσουν τον στρατηγικό τους σχεδιασμό.

Αυτό της "Γαλάζιας Πατρίδας".
Σημειώνουν παράλληλα πως δεν πτοούνται από τις όποιες αντιδράσεις καταγράφονται, καθώς αυτές δεν "αγγίζουν" επί της ουσίας την Τουρκία.

Με τις κινήσεις της, η Τουρκία διαμορφώνει έναν κύκλο γύρω από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Στόχος να περικυκλώσει αυτές τις χώρες και, στον βαθμό που θα τα καταφέρει, να τις ελέγξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τούτο βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολο.
 
Παράλληλα, ***επιχειρεί να υλοποιήσει μια στρατηγική ελέγχου, που ξεκινά από τη Θράκη, Αιγαίο και φθάνει μέχρι την Κύπρο και τη Συρία.

Την ίδια ώρα, η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη δημιουργεί νέα δεδομένα.

Η Αίγυπτος ήδη αντιδρά, ενώ πρωτοβουλίες αποτροπής, σε όλα τα πεδία, αναλαμβάνουν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Αθήνα προειδοποίησε τον Ερντογάν
Πληροφορίες αναφέρουν πως η κατοχική Τουρκία αναμένεται να κάνει ένα ακόμη βήμα στην περιοχή, σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, που έχουν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα.
Το ερώτημα είναι πού θα γίνει η επόμενη παράνομη ενέργεια.
Στην κυπριακή ΑΟΖ ή στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας;
Όπως συναφώς αναφέρεται, η Αθήνα υποστηρίζει πως έχει διαμηνύσει προς την Άγκυρα ότι σε περίπτωση που στείλει γεωτρύπανα ή ερευνητικά σκάφη στην περιοχή της Κρήτης θα αντιδράσει.
Θα είναι, όπως εξηγούν ελλαδικές διπλωματικές πηγές, casus belli.
Ένα τέτοιο μήνυμα, εάν έχει φθάσει στην Άγκυρα, σαφώς και λαμβάνεται υπόψη.
 
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, είναι σαφές πως είναι πιο εύκολη λύση για την κατοχική δύναμη να κάνει ένα ακόμη βήμα, χωρίς να αντιμετωπίζει εν πολλοίς ιδιαίτερο πρόβλημα.
Το θέμα και στην περίπτωση αυτή είναι πού θα επιλέξει να κάνει το επόμενο βήμα.
Ήδη, δύο τουρκικά γεωτρύπανα βρίσκονται νότια του νησιού.
****επιχειρεί να υλοποιήσει μια στρατηγική ελέγχου
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: