Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Φρεγάτες: Συμπαραγωγή ΗΠΑ – Ελλάδας συζητά το Πολεμικό Ναυτικό

Φρεγάτες: Συμπαραγωγή ΗΠΑ – Ελλάδας στα ελληνικά ναυπηγεία συζητά το Πολεμικό Ναυτικό 

Η πρόταση αναμένεται να τεθεί και στο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη
Ρελάνς Αμερικανών στις γαλλικές Belharra, με δελεαστική πρόταση συμπαραγωγής στα ελληνικά ναυπηγεία, κάνουν οι ΗΠΑ, λίγο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη και τη συνάντηση με τον Τραμπ.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε συζήτηση με τις ΗΠΑ για τη συμπαραγωγή φρεγατών, πάνω στην πλατφόρμα των αμερικανικών φρεγατών LCS  (Freedom-class littoral combat ship)
 
Πρόκειται για πρόταση της εταιρίας Lockheed Martin η οποία έχει κατατεθεί ήδη από το καλοκαίρι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σχεδόν αθόρυβα έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις.

Η πρόταση φαίνεται να ικανοποιεί τις απαιτήσεις που θέτει το Πολεμικό Ναυτικό για την ανάπτυξη ενός νέου πλοίου, με βάση την πλατφόρμα των αμερικανικών LCS, αλλά με ικανοποίηση ελληνικών απαιτήσεων και σε πιο οικονομική τιμή από τις γαλλικές φρεγάτες.

Το πλέον σημαντικό είναι πως οι συζητήσεις έχουν ωριμάσει και σύμφωνα με την Lockheed Martin, το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο Στρατιωτικής Πωλήσεως Αλλοδαπής (FMS) και να υλοποιηθεί στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ή Ελευσίνας.

Δηλαδή, τα χρήματα να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να μην φύγουν προς τις γαλλικές τράπεζες…
Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, αυτό αποτελεί και το πλέον σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς δύναται η Ελλάδα να έχει ένα αξιόπιστο πλοίο μέσα σε πέντε περίπου χρόνια, από τη στιγμή που θα λυθεί το πρόβλημα με τα ναυπηγεία, και με τεχνολογία η οποία θα επιστρέψει στην χώρα.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι για τρία χρόνια από την στιγμή που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, θα υπάρχει πλήρης υποστήριξη και εκπαίδευση προσωπικού, ενώ οι αμερικανικές φρεγάτες LCS θα υπάρχουν στην Ευρώπη για τα επόμενα 20 χρόνια.

Αν και το θέμα μέχρι στιγμής δεν έχει περάσει σε συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο και παραμένει μεταξύ του ΠΝ και της εταιρίας, υπάρχουν πληροφορίες ότι η ατζέντα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα περιλαμβάνει και αυτή την πρόταση.

Λέγεται μάλιστα ότι αυτός είναι και ο κύριος λόγος που έχουν παγώσει οι συζητήσεις με τους Γάλλους, καθώς η πρόταση για συμπαραγωγή και μάλιστα με τα ίδια χρήματα και στους ίδιους χρόνους ακούγεται περισσότερο ελκυστική.

Θα είναι μια σημαντική δουλειά που μπορεί να ανατεθεί στα ναυπηγεία, εφόσον λυθεί το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Στον αντίποδα οι Γάλλοι δεν έχουν περιλάβει στην πρότασή τους μεταφορά τεχνογνωσίας σε ελληνικές εταιρίες με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί εξ’ ολοκλήρου ο γαλλικός κολοσσός NAVAL GROUP.

Αντίθετα η αμερικανική πρόταση για συμπαραγωγή, σηματοδοτεί και μια νέα εποχή για τα ναυπηγεία, καθώς μετά την ολοκήρωση του προγράμματος για την Ελλάδα, θα υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης εργασιών και για άλλες χώρες.
Τέλος, καθόλου τυχαία δεν είναι η επίσκεψη σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά της αμερικανικής φρεγάτας USS LEYTE GULF

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: