«Ράπισμα» στα μεγαλεπήβολα σχέδια του «Σουλτάνου» από ΗΠΑ, Ρωσία και χώρες της περιοχής
Διπλωματικό «μπρα-ντε-φερ» για τα Ενεργειακά
Η όρεξη του «Σουλτάνου», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τα σχέδιά του δεν περιορίζονται στην Κύπρο και τη θαλάσσια περιοχή πέριξ της νήσου. Αντίθετα προχωρούν πολύ πιο πέρα και έχουν ως στόχο να επεκταθεί ο τουρκικός έλεγχος σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.Στην κατεύθυνση αυτή πρόσφατα τουρκική ανάλυση που*** δημοσίευε το «Αναντολού» σημείωνε μεταξύ άλλων πως «όποιος κυριαρχεί στην Μεσόγειο, ελέγχει τρεις ηπείρους».
Ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει μέσα από την τακτική που ακολουθεί πως δεν προτίθεται να περιοριστεί μόνο σε συμφωνίες στα χαρτιά, αλλά να προχωρήσει στο να ελέγξει την ευρύτερη περιοχή.
Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση εκείνων των στρατιωτικών μέσω που θα προσφέρουν στην Τουρκία αυτή τη δυνατότητα. Δηλαδή, ενισχύοντας το ναυτικό και την αεροπορία της.
Παράλληλα με τη συνεχή αναβάθμιση του πολεμικού της ναυτικού η Τουρκία δημιουργεί και ναυτικές βάσεις σε καίρια σημεία της Μεσογείου, προκειμένου να μπορούν τα πολεμικά πλοία της χώρας να δρουν προς κάθε κατεύθυνση.
Στον άμεσο σχεδιασμό της Άγκυρας είναι, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος δημοσιεύει, η κατασκευή δύο ναυτικών βάσεων.
Οι δύο αυτές βάσεις φαίνεται ότι θα είναι ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία.
Η μία ναυτική βάση, όπως αναφέρεται, προγραμματίζεται να ανεγερθεί στην κατεχόμενη Κύπρο και στον κόλπο της Αμμοχώστου.
Την περασμένη Τετάρτη, η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ έγραψε πως ομάδα ειδικών προβαίνει σε μελέτη στα κατεχόμενα προκειμένου να επιλέξει τον χώρο όπου θα ανεγερθεί μια τέτοια βάση.
Η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ γράφει πως «τα σχέδια για τη δημιουργία ναυτικής βάσης έρχεται μετά την απόφαση για να παραχωρηθεί χώρος για τη δημιουργία βάσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η βάση είναι, ως γνωστόν, στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.
Περαιτέρω αναφέρεται πως «η ομάδα των ειδικών, που αποτελείται από μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εξετάζει μια περιοχή στην Αμμόχωστο» σε απόσταση 35 με 40 χιλιομέτρων από το Τρίκωμο.
Αυτό που σημειώνεται είναι πως τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία στρατιωτικών και ναυτικών εγκαταστάσεων, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται αποθηκευτικοί χώροι για πυρομαχικά.
Μέσα από τις δύο αυτές βάσεις για αεροπορία και ναυτικό η Τουρκία θα έχει καλύτερη και πιο γρήγορη πρόσβαση σε όλη τη θαλάσσια περιοχή στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στη Μαρμαρίδα υπάρχει η ναυτική βάση «Ακσάζ».
Η άλλη ναυτική βάση σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο δυτικό άκρο της Ανατολική Μεσογείου, στην Τυνησία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Τύνιδα ένα από τα θέματα που ήγειρε ήταν το τουρκικό αίτημα για ναυτική βάση.
«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκουρντενίζ.
«Θα ήταν σημαντικό η Τυνησία να λειτουργήσει ως λιμάνι για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η επιχείρηση "Ασπίδα της Μεσογείου" να επεκταθεί μέχρι τη Λιβύη, προκειμένου να αποτραπούν κινήσεις της Ελλάδας», δηλώνει ο Τούρκος στρατιωτικός, ο οποίος προκρίνει ότι μία συμφωνία με την Τυνησία θα ενίσχυε το χέρι της Τουρκίας στην περιοχή.
Κατά την άποψή του, μέχρι να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, θα ήταν χρήσιμο για την Τουρκία να διατηρεί μία ναυτική βάση στην περιοχή.
Θέλει πρόσβαση στη Λιβύη μέσω… Τυνησίας
Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τουρκικού Τύπου, με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της γειτονικής χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ και παράλληλα να ανοίξει… τα πανιά της επονομαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη θάλασσα «Ασπίδα της Μεσογείου» νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.
Η Ρωσία ερευνά φυσικό αέριο
Τουρκικά και λιβανέζικα μέσα ισχυρίζονται ότι η Συρία με τη Ρωσία ξεκίνησαν από κοινού έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.
Η σύμβουλος του Σύρου προέδρου Άσαντ, Μπουσεϊνά Σαμπάν, μιλώντας στο κανάλι «Αl-Mayadeen» του Λιβάνου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το λέω για πρώτη φορά, ότι η Συρία μαζί με ρωσικές εταιρείες ξεκίνησαν έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Η κίνηση αυτή, αν ισχύει, σημαίνει ότι στο ενεργειακό παζλ της περιοχής προστίθεται άλλος ένας «παίκτης» με σημαντική επιρροή και ισχύ.
Ορμητήριο ζωτικής σημασίας στα Κατεχόμενα
Ο Τούρκος αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζεμ Γκουρντενίζ κρίνει ως άκρως αναγκαία τη σύσταση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα.
«Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους είναι ότι η μόνη βάση που διαθέτουμε στην ανατ. Μεσόγειο είναι μεταξύ Μούγλα και Μαρμαρίδος, η ναυτική βάση Ακσάζ, η οποία απέχει 350 ναυτικά μίλια από την Κύπρο.
Επομένως, αν χρειαστεί η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος να επέμβουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, ένα πολεμικό πλοίο θα αργούσε πολύ μέχρι να φτάσει από τη βάση Ακσάζ.
Ενώ μία βάση στην Αμμόχωστο, η οποία θα μπορεί να εξασφαλίζει τον ανεφοδιασμό των πλοίων και να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη και προμήθειες, θα αύξανε την επιχειρησιακή ικανότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή.
Εξάλλου, θα ήταν και μία πολύ σημαντική κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να περάσει τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα», τόνισε ο Τζεμ Γκουρντενίζ.
Νέα navtex στο Καστελόριζο
Μία Navtex κάθε μέρα στο Καστελοριζο από τους Τούρκους. Ακόμη μία άσκηση στη περιοχή προαναγγέλλουν, οι Τούρκοι με τη χρήση μάλιστα πραγματικών πυρών.
Η Navtex:
TURNHOS N/W : 1574/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 28 DEC 19 FROM 1400Z TO 1600Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY
36 05.00 N – 028 44.00 E
36 02.40 N – 029 20.60 E
36 04.37 N – 029 23.12 E
35 58.80 N – 029 38.05 E
35 03.00 N – 029 38.00 E
35 30.00 N – 028 10.00 E
CAUTION ADVISED.
Ράπισμα στα μεγαλεπήβολα σχέδια του «Σουλτάνου»
Τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για τη Μεσόγειο ωστόσο φαίνεται να προσκρούουν πάνω πολλές χώρες της περιοχής που αντιδρούν στον αναθεωριτισμό της Τουρκίας αλλά και υπερδυνάμεις που βάζουν «ανάχωμα» στις επιδιώξεις του.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη Μόσχα όπου ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία καταδικάζει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.
Την ίδια θέση επανέλαβε ο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγες ώρες αργότερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.
Σύμφωνα με την ενημέρωση των δύο χωρών, Κόντε και Πούτιν συμφώνησαν ότι η διένεξη στη Λιβύη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο.
Σημειώνεται ότι Ιταλία και Ρωσία θεωρούνται σημαντικοί «παίκτες» στο Λιβυκό καθώς αφενός η Ρώμη έχει διαχρονικά συμφέροντα στη χώρα της Βορείου Αφρικής ενώ η Μόσχα έχει τοποθετηθεί υπέρ των δυνάμεων του Χαφτάρ.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο ραντεβού Πούτιν – Ερντογάν όπου στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκονται και οι εξελίξεις στο Λιβυκό.
Σε μία παράλληλη εξέλιξη το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σισί.
Οι δύο ηγέτες απέρριψαν την «εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη και κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» για την επίλυση της διένεξης.
Η Προεδρία της Τυνησίας ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα θα παραμείνει ουδέτερη στην κρίση της Λιβύης.
«Η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η στάση της Τύνιδας αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς δείχνει πως η επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα δεν απέδωσε καρπούς.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία η Άνγκελα Μέρκελ.
Βασικός στόχος της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι το προσφυγικό που απασχολεί ιδιαίτερα το Βερολίνο ωστόσο δεν αποκλείεται παράλληλες εξελίξεις – όπως η διαφαινόμενη αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη αλλά και όπλων κατά παράβαση του εμπάργκο που επέβαλε το ΣΑ του ΟΗΕ – να πέσουν στο τραπέζι.
*** δημοσίευε το «Αναντολού» σημείωνε μεταξύ άλλων πως «όποιος κυριαρχεί στην Μεσόγειο, ελέγχει τρεις ηπείρους».
*Με πληροφορίες από philenews.com
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου