Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Καλεντερίδης για ελληνοτουρκικά: «Σίγουρο το αδιέξοδο στη Χάγη»

Ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά, τις δηλώσεις Ερντογάν και τη λύση της Χάγης.


«Την κίνηση της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη την περιμέναμε από το 2009, προτού ανατραπεί ο Καντάφη.

Από τότε υπήρξαν συνομιλίες, αλλά τώρα επιταχύνθηκαν λόγω των εξελίξεων στον Eastmed» δήλωσε μεταξύ άλλων στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και αναφέρθηκε στο τι προκάλεσε αυτή η συμφωνία:

«Για πολύ κόσμο και ιδιαίτερα για πολλούς Λίβυους και όχι κατ’ ανάγκη φιλέλληνες, οι δύο συμφωνίες είναι αποικιοκρατικού τύπου.

Είναι σαν να δίνουν τη Λιβύη στη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία του Ερντογάν.

Αυτή η εξέλιξη κινητοποίησε και τις τεκτονικές πλάκες της ισορροπίας, της ασφάλειας και της επιρροής στην περιοχή και δεν κινητοποιήθηκαν μόνο η Αίγυπτος και άλλες χώρες του αραβικού κόσμου.

Είδαμε να αλλάζει στρατόπεδο η Ιταλία, η οποία παραδοσιακά ήταν στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης, η Ρωσία να εμπλέκεται ενεργά, κυρίως στρατιωτικά, τις ΗΠΑ να ανησυχούν για την επιρροή που πάει να αποκτήσει η Ρωσία στην περιοχή.

Είδα να κάνουν κινήσεις, όλες αυτές οι χώρες που είπα, προς την πλευρά που είναι ευνοϊκή για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα».

Για τις κινήσεις του κ. Δένδια:
«Αυτή η κατάσταση, επέστρεψε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να κάνει το εύστοχο και επιτυχημένο ταξίδι σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο, ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί (…).

Το σχέδιο της Τουρκίας ήταν να μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική, μουσουλμανική λίμνη.

Η Αίγυπτος επικαλείται ορισμένα ζητήματα και δεν θέλει να οριοθετήσει με την Ελλάδα τις θαλάσσιες ζώνες, όμως θεωρώ ότι η υπογραφή της συμφωνίας για τον Eastmed, σε μεγάλο βαθμό, στην πράξη, ακυρώνει την παράλογη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας».

Για το ότι ο Λίβανος κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση χωρικών υδάτων: «Στον Λίβανο υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και αυτό η Τουρκία το εκμεταλλεύεται.

Η Τουρκία, όλη αυτή την κινητοποίηση των χωρών που ανέφερα και άλλες που δεν ανέφερα, σε αντίπαλο στρατόπεδο από αυτήν, οδηγούν τον Ερντογάν να κάνει διπλωματική πανστρατιά και να πάρει χώρες στο πλευρό του.

Το Πακιστάν πριν από ένα μήνα με το πολεμικό του ναυτικό στην ανατολική Μεσόγειο , το Αφγανιστάν θα το δούμε σε να συμμετέχει αποβατική κίνηση για κατάληψη ελληνικού νησιού σε άσκηση, απέναντι από τη Χίο.

Η Τουρκία θέλει συμμάχους και ένας είναι ο Λίβανος.

Εκεί ένα ελληνικό πλοίο, επ’ ωφελεία του Ισραήλ και επειδή είχε ελληνική σημαία, κατηγορήθηκε η Ελλάδα.

Σκόπιμα έγινε η κατηγορία για να ικανοποιηθεί η Τουρκία».
Για «άδειασμα» Ερντογάν σε Τσαβούσογλου:
«Χθες είχαμε δυο σημαντικά ζητήματα. Η συνέντευξη Τσαβούσογλου στο Βήμα και η δήλωση Ερντογάν στην παραλαβή του υποβρυχίου.

Ο Ερντογάν ακύρωσε τον Τσαβούσογλου ή αν θέλετε αυτά που είπε ήταν ψυχρολουσία σε αυτούς στην Ελλάδα, που έχουν βάλει όλα τα αυγά στο καλάθι της Χάγης.

Μακάρι η Τουρκία να δεχθεί να πάμε στη Χάγη με συνυποσχετικό που θα βάλουμε δύο θέματα. Πρώτον τη υφαλοκρηπίδα και δεύτερον ότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου θα είναι δεσμευτικές και για τις δύο χώρες.

Εδώ λοιπόν ο Ερντογάν χθες το βράδυ, έβαλε άλλα πράγματα στο συνυποσχετικό.

Έβαλε τα νησιά, το θέμα του δικαιώματος που έχουν τα νησιά να έχουν θαλάσσιες ζώνες, πέραν των χωρικών υδάτων, αλλά και το θέμα της ιδιοκτησίας των νησιών.

Θα πρέπει να περιμένουμε, για όσους ευαγγελίζονται τη Χάγη και την έχουν στην ουσία θεοποιήσει, ότι εκεί θεωρείται σίγουρο το αδιέξοδο».

Για το αν θα στείλει η Τουρκία ερευνητικό πλοίο για να κατοχυρώσει τη συμφωνία: «Η Ελλάδα έκανε κάποιες δηλώσεις που δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες.

Ότι αν στείλει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα ερευνητικό πλοίο εμείς θα το εμποδίσουμε με κάθε τρόπο.

Αν είχαμε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα , επικαλούμενοι την αποτρεπτική ισχύ που ακόμα έχει η Ελλάδα, συμβαίνουν δύο πράγματα:

Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται οι ρωσοτουρκικές σχέσεις λόγω Ινλτίμπ και δοκιμάζονται και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις λόγω της υπογραφής Τραμπ σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας».

Για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία: «Έχουν αναχθεί σε στρατηγικό επίπεδο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε σοβαρότατα προβλήματα, όπως έχουμε τώρα στο Ιντλίμπ.

Θα έχουμε κυρίως σε σχέση με τη Συρία και όχι μόνο.

Αλλά, η Ρωσία κατάφερε να έχει υπογράψει συμφωνίες και να έχει κάνει αγωγούς και τα πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, που στην ουσία καθιστούν την Τουρκία μια εξαρτημένη ενεργειακά χώρα από εκείνη.

Τα οπλικά συστήματα θα γίνουν πολύ σημαντικό θέμα αν αρχίσει η Τουρκία να σκέφτεται σοβαρά την αποχώρησή της από το ΝΑΤΟ. 

Η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να ανοίξει ένα τρίτο μέτωπο, με την Ελλάδα, όσο τα θέματα με τη Ρωσία και με την Αμερική βρίσκονται σε αυτήν την αρνητική τροχιά».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: