Συγκεκριμένα η Ελλάδα αρνείται να μπλοκάρει την παράνομη, βάσει της απόφασης του ΟΗΕ, αερογέφυρα μεταφοράς όπλων, πυρομαχικών και προσωπικού, με την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι «Μόνο οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαμε δυνητικά να σταματήσουμε» (σ.σ.: ούτε στο όνειρό τους δεν θα το κάνουν) και οι πρόεδροι της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι μίλησαν τηλεφωνικά «τους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Λιβύη και κάλεσαν «το σύνολο των διεθνών και Λιβύων παραγόντων (...) στη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Τόσο σκληρή απάντηση στην Τουρκία!
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «Εξέφρασαν τη βούλησή τους να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (...) ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η πλήρης κυριαρχία της Λιβύης», μια ασφαλώς κωμική ανακοίνωση, την στιγμή που η Τουρκία παραβιάζει χονδροειδώς την απόφαση εμπάργκο οπλων στους αντιπάλους, προκειμένου (εκτός των άλλων) να επιβιώσει η συμφωνία για την ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης που «στραγγαλίζει» τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ελλάδας.
Μάλιστα οι Ε.Μακρόν και αλ Σίσι «συμφώνησαν να δράσουν σε στενό συντονισμό στην προοπτική της διάσκεψης του Βερολίνου και για να διευκολύνουν μια αποφασιστική επανάληψη των διαλιβυκών διαπραγματεύσεων».
Τουλάχιστον για την ανακήρυξη της ΑΟΖ «εκτιμούν πως το πρωτόκολλο συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους είναι αντίθετο στο δίκαιο της θάλασσας» και «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα αυτό».
Καμία καταγγελία της συμφωνίας και της Τουρκίας! Απλά «εκτιμούν»!
Τη νύχτα ο αλ Σίσι ανρήθηκε να βομβαρδίσει το αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπως του ζήτησε ο στρατηγός (ή στρατάρχης;) Χ.Χαφτάρ.
Η Αίγυπτος μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει διάθεση για άμεση εμπλοκή της στην Λιβύη, τουλάχιστον με τόσο προφανή τρόπο.
Βέβαια τα πράγματα είχαν άλλη τροπή μέχρι χθες αλλά πλέον η τουρκική επέμβαση τα άλλαξε όλα και τα έκανε πιο περίπλοκα.
Τα γαλλικά Rafale που με τόση ευκολία σηκώθηκαν τον Μάρτιο του 2011 και βομβάρδισαν τις δυνάμεις του Μ.Καντάφι, απλά θα μείνουν στις βάσεις τους και το ίδιο ισχύει μάλλον και για τα αιγυπτιακά Rafale και F-16.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου