Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Η συμμαχία Ελλάδας -Ισραήλ στις ΗΠΑ νίκησε… EastMed Act, F-35, εμπάργκο

Την υπογραφή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναμένουν τα δύο βασικά νομοσχέδια για τον προϋπολογισμό της αμερικανικής κυβέρνησης, στα οποία έχουν ενσωματωθεί το ελληνικού ενδιαφέροντος νομοσχέδιο «EastMed Act», η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και η άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία.


Το νομοσχέδιο τόσο για τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill) όσο και για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAA) έχουν υπερψηφιστεί από το Κογκρέσο και πλέον αναμένουν την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ για να γίνουν και τυπικά νόμος του κράτους.

Ειδικότερα, το πρώτο θα υπογραφεί την Παρασκευή σε ειδική τελική που θα γίνει σε στρατιωτική βάση, ενώ το δεύτερο πρέπει να υπογραφεί μέσα στην ίδια μέρα προκειμένου να αποφευχθεί η παύση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

 
Υπενθυμίζεται ότι το «EastMed Act» είναι ενσωματωμένο στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης, ενώ οι διατάξεις για τα F-35 και την άρση του εμπάργκο συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.

Ικανοποίηση HALC και AJC
 
Εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβούλιου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, σημείωσε ότι «η πολυμερής διπλωματία της τελευταίας δεκαετίας στην ανατολική Μεσόγειο έχει οδηγήσει σε νέες πολιτικές επιλογές για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή…

Χάρη στην ηγεσία των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο και των βουλευτών Μπιλιράκη, Σιτσιλίνε και Ντόιτς, οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν την πιο ενεργό συμμετοχή σε αυτές τις πολυμερείς πρωτοβουλίες».

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιτ Χάρις, τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική και πραγματική μεταμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
«Και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σήμερα στην Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο.
Η πρώτη γραμμή της Αμερικής σε αυτή τη στρατηγικά και οικονομικά ζωτική περιοχή περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και αρκετές αραβικές χώρες, ξεκινώντας από την Αίγυπτο και την Ιορδανία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις στο Κογκρέσο
Λέγοντας ότι μια νέα μέρα ξημερώνει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου «EastMed Act», ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ υπογράμμισε ότι πλέον διαγράφονται «τεράστιες ευκαιρίες» για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με όλες τις χώρες που αποτελούν τον πυλώνα της νέας στρατηγικής για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου όλα τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί στον ουρανό.

Πιστεύω ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση της σημασίας που έχει η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ για τη νέα στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο…

Επομένως, έχουμε μια νέα μέρα που αναδύεται για τις σχέσεις μας στην περιοχή και για τη σημασία των χωρών που σχετίζονται με τη στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε περήφανος που ήταν ένας από τους δύο αρχικούς εισηγητές του νομοσχεδίου.

Όπως σημείωσε «η συμπερίληψη του Νόμου για την Ασφάλεια και την Εταιρική Σχέση της Ανατολικής Μεσογείου το 2019 στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης για το οικονομικό έτος 2020 επιβεβαιώνει τη δέσμευση του έθνους μας να ενισχύσει και να επεκτείνει τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας με τους βασικούς μας συμμάχους και εταίρους στην περιοχή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τρεις αρχικοί εισηγητές του νομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκας Μπιλιράκης υπογράμμισε τον διακομματικό χαρακτήρα του «EastMed Act», προσθέτοντας:

«σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή και με την Τουρκία να κάνει μία αποφασιστική στροφή απομακρυνόμενη από τη Δύση, η εταιρική σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα επίκαιρη.

Οι στρατηγικές της Αμερικής για την ενεργειακή διπλωματία, την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία και οι προσπάθειες κατά των κακοηθειών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας θα ενισχυθούν με τη συνεργασία αυτή».

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός βουλευτής Τέντ Ντόιτς εξήγησε πως η ενσωμάτωση του νομοσχεδίου στον προϋπολογισμό αποτελεί απόδειξη ότι η εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ είναι βασική προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Ως συμπρόεδρος της ελληνο-ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο, είμαι υπερήφανος που το Κογκρέσο ψήφισε τη διακομματική νομοθεσία μου για να εμβαθύνει τη σύνδεση των ΗΠΑ με αυτή τη σημαντική τριμερή σχέση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σιτσιλίνε είπε ότι η Ουάσιγκτον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ αξιόπιστους συμμάχους.

Όπως εξήγησε, «ο νόμος για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου μας βοηθά να εμβαθύνουμε τις κρίσιμες σχέσεις και να επισημοποιήσουμε την τάση συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων των Αμερικανών και στρατηγικών εταίρων».
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: