Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Αίγυπτος σε ΟΗΕ: Άκυρες οι συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη – Να μην πρωτοκολληθούν

Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ απέστειλε η Αίγυπτος για το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.


Άκυρες και ανυπόστατες χαρακτηρίζει η Αίγυπτος τις συμφωνίες που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ αλ Σαράτζ με την Τουρκία και ζητά από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να μην πρωτοκολληθούν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών η Αίγυπτος έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στις επιστολές αυτές χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο Memorandum of understanding (MoU) της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία και ζητά να μην πρωτοκολληθούν.
 
Συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πραγματοποίησε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος, Δένδιας στη Γενεύη και του παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους αυτά τα memoranda θεωρούνται -κατά την κρίση της Ελλάδας- ανύπαρκτα.


Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους άποψη.


Την περασμένη εβδομάδα και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη κ. Ghassan Salamé, του μετέφερε την άποψη ότι τα μνημόνια που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ αλ Σαράτζ με την Τουρκία θα διαταράξουν την πολιτική διαδικασία για την εξασφάλιση πολιτικής λύσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε την ανάγκη αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να υποδαυλίσει την πολιτική διαδικασία που αφορά τη Λιβύη.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: