Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να λάβει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Αντεπίθεση με επιστολές από την Αθήνα

Κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο που θα κινηθεί η χώρα μας τις προσεχείς εβδομάδες έναντι της Τουρκίας μετά τη συνεχή προκλητικότητα που δείχνει η γειτονική χώρα απειλώντας ακόμη και με θερμό επεισόδιο, αναμένεται να λάβει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συγκαλείται στη μια και μισή το μεσημέρι υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

 
Κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του συμφώνου που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών που εάν τυχόν εφαρμοστεί θα απειλήσει ευθέως την εθνική ακεραιότητα της Ελλάδος.

Ελληνική απάντηση με δυο επιστολές σε ΟΗΕ και Συμβούλιο Ασφαλείας
 
Με δύο επιστολές θα απαντήσει η Ελληνική κυβέρνηση στο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, για τις θαλάσσιες ζώνες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις επόμενες ώρες η Κυβέρνηση θα αποστείλει δύο επιστολές με αποδέκτες τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτέρες  και τον πρόεδρο τους συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, που  αυτήν την στιγμή είναι ο Αμερικανός εκπρόσωπος.
 
 
Σε αυτές τις επιστολές, που θα έχουν μικρές διαφορές στις λεκτικές διατυπώσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα αναπτύσσει με λεπτομέρειες τη θέση της, ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της συμφωνίας και  θα επισημαίνει ότι στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου,  ενώ θα αναδεικνύει και τους κίνδυνους που προκύπτουν στον χώρο της Μεσογείου, από αυτήν την προκλητική  τακτική.
Συμπαράσταση από τους Ευρωπαίους εταίρους 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε σχετική ερώτηση απάντησε πως «ευχόμαστε στο στάδιο αυτό, ότι το πλαίσιο των δηλώσεων δεν θα κλιμακωθεί με αποστολή τουρκικού πλοίου στην Κρήτη.
Ο διπλωματικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός υπάρχει.
Αυτή την ώρα είμαστε σε επίπεδο δηλώσεων.
Δεν διανοούμαστε κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε μόλις χθες το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στις Βρυξέλλες ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, θα θέσει το ζήτημα της υπογραφής του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης και τα όσα «αγεωγράφητα και ανιστόρητα» περιλαμβάνει, όπως έχει επισημάνει, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκή Ένωση που αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.
 
Αναζητούνται συμμαχίες 
Ταυτόχρονα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι παρασκηνιακές αλλά και οι φανερές διπλωματικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθούν οι συμμαχίες υπέρ της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με ομολόγους του ενώ αύριο αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ που έχει καταδικάσει ανοικτά το σύμφωνο με την Τουρκία καθώς ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο απ’ αυτό του Φαγέζ αλ Σαράζ που βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την Άγκυρα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: