Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Η ώρα της αναμέτρησης για Κάιρο-Άγκυρα – Αιγυπτιακά ΜΜΕ: «Η Αίγυπτος & οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται για σύγκρουση με την Τουρκία»

Η άποψη που κυριαρχεί σήμερα στο Κάιρο είναι ότι η περαιτέρω συμμετοχή και στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη (ειδικά ανατολικά) και την Ανατολική Μεσόγειο, θα οδηγήσει σε περισσότερες πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή, αναφέρει αιγυπτιακό ΜΜΕ το οποίο ελέγχεται απόλυτα από τον πρόεδρο Σίσι, αποκαλύπτοντας την πραγματικότητα που μας έρχεται από την χώρα αυτή.

 
«Οι συμφωνίες δίνουν στην Τουρκία ελευθερία κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη», δήλωσε ο Nadia Helmy, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Beni Suef.

«Αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου», τόνισε ο ίδιος.
 
Αντίδοτο” για το “βρώμικο” τουρκικό σχέδιο φέρεται ότι έχει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, σύμφωνα με το οποίο η Αίγυπτος και οι σύμμαχοί της (Ελλάδα-Κύπρος) σε προφανή συνεννόηση, προετοιμάζονται να «περιορίσουν» τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την υπογραφή μεταξύ κυβέρνησης της Τρίπολης και Άγκυρας ενός μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων, αναφέρει το ίδιο αιγυπτιακό ΜΜΕ.

Το Κάιρο απέρριψε το έγγραφο τονίζοντας ότι δεν έχει νομική ισχύ. Η τουρκική παρέμβαση στις υποθέσεις της Λιβύης όμως, έχει επιδεινώσει την κατάσταση στη χώρα που έχει διχαστεί από τον εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι Τούρκοι σαμποτάρουν συστηματικά τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας ειρηνικής διευθέτησης και μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.
 
 
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με το GNA, αλλά δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για κανένα από τα δύο έγγραφα.

Πιστεύεται ότι η τουρκική πλευρά θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα της επιτρέψει να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στη δυτική Λιβύη, δίπλα στα σύνορα με την Αίγυπτο και αυτό προκαλεί αναταράξεις στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και το καθεστώς του.

Η Τουρκία αποφάσισε την υλοποίηση του σχεδίου της και το πράττει ήδη αυξάνοντας την στρατιωτική στήριξη προς τον GNA και τις ισλαμικές πολιτοφυλακές, στην αναμέτρηση με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής, κεντρικής και νότιας Λιβύης.

Αυτό επέστησε την προσοχή και προκάλεσε ταυτόχρονα την οργή του Καΐρου, το οποίο υποστηρίζει τις δυνάμεις του LNA, ενώ έρχεται και σε μετωπική αντιπαράθεση με την Τουρκία, για τη στήριξη του πολιτικού Ισλάμ στο εσωτερικό της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το οποίο έχει σχέσεις με τον ΑΚΡ του Ερντογάν.
 
Μια σύγκρουση Τουρκίας και Αιγύπτου σχετικά με τη Λιβύη, αφορά επίσης και τον έλεγχο των πόρων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφεραν ξένοι αναλυτές.

Η διαμορφωθείσα «τουρκική» ΑΟΖ παρενοχλεί σοβαρά το μεγαλύτερο κοίτασμα της Αιγύπτου, με το όνομα “ Ζορ” μετά την  δυνατότητα πλέον των Τούρκων να βάλουν “χέρι” και σε αυτό. 

Η ενεργειακή κατάσταση της Αιγύπτου κατέστη τρομερά σημαντική μετά την ανακάλυψη από μια ιταλική εταιρεία του τεραστίου αυτού κοιτάσματος τον Αύγουστο του 2015.

Το κοίτασμα “Zohr” μπορεί να παράγει 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου κάθε μέρα και αυτό αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής ημερήσιας παραγωγής της Αιγύπτου.

Η παραγωγή από αυτό το κοίτασμα, αλλά και από άλλα κοιτάσματα, βοηθά το Κάιρο να επιτύχει αυτάρκεια και επιτρέπει στη χώρα να εξάγει αέριο στις διεθνείς αγορές.

Η εξόρυξη φυσικού αερίου βρίσκει την Αίγυπτο και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, να συμβάλλουν σε μια άλλου τύπου πολιτική, οικονομικού και γεωστρατηγικού χαρακτήρα στην περιοχή.

Τον Ιανουάριο, η Αίγυπτος, η οποία φιλοδοξεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, δημιούργησε το Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών φυσικού αερίου και των καταναλωτών στην περιοχή.

Η ομάδα περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και τα παλαιστινιακά εδάφη. 

Τα μέλη του φόρουμ κάλεσαν άλλες χώρες της περιοχής να συμμετάσχουν, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε, ανέφεραν οι αναλυτές.

«Η Τουρκία θέλει να παρεμποδίσει τη συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, παραμένοντας έτσι», δήλωσε ο Gehad Auda, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Helwan.

«Δεν πρόκειται για ιδεολογική σύγκρουση, αλλά για τον έλεγχο πόρων σε μια πολύ πλούσια περιοχή.

 Η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει από την αντιπαράθεση με την Αίγυπτο αυξάνοντας την παρουσία της σε άμεση γειτνίαση με την χώρα αυτή.

Εκτός από την προσπάθειά του να κερδίσει έδαφος στη Λιβύη, ο Ερντογάν προήγαγε στενούς δεσμούς και με τον πρώην Σουδανό Πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ πριν από την εκδίωξή του τον Απρίλιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε συμφωνία με τον Αλ Μπασίρ για διοικητικό έλεγχο του Σουουκίν της Σουδάν, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας στην Αίγυπτο”, τόνισε ο ίδιος.

“Η συμφωνία της Τουρκίας με τον Σαράζ μετατρέπει την Λιβύη σε κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της Αιγύπτου», δήλωσε ο πρώην πρέσβης της Λιβύης στην Αίγυπτο Mohamed Fayez Jibril.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αίγυπτος ανησυχεί πολύ και προετοιμάζεται», τόνισε ο ίδιος.

Ο Ερντογάν “ενοχλεί” λοιπόν εκτός της Ελλάδος και της Κύπρου,  σχεδόν τις μισές χώρες της Μεσογείου, ενώ θέλει να το παίξει σουλτάνος σε πρώην οθωμανικά εδάφη και πιστούς μουσουλμάνους, αλλά τελικά δεν νομίζουμε ότι θα του “επιτρέψουν” να το πράξει.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: