Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Δένδιας για Τουρκία: «Αν απαιτηθεί, μπορούμε και μόνοι μας»

«Πρόβλημα Εθνικής Ασφάλειας η επιθετικότητα της Άγκυρας»


Μήνυμα στην Τουρκία απέστειλα εκ νέου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για εθνική ομοψυχία σε μια δύσκολη περίοδο για την Εθνική Ασφάλεια της χώρας.

Όπως τόνισε, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και μόνοι σε οποιαδήποτε πρόκληση, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται να νομίζει πως οι «σύμμαχοί» μας, θα μας υποστηρίξουν.
 
Αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό, σύμφωνα και με την ιστορία αυτού του τόπου, και δεν πρέπει οι στρατηγικές των ελληνικών διπλωματικών και στρατιωτικών δυνάμεων να χτίζονται με βάση την πίστη στις «συμμαχίες».

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να καταλάβει πως η Ελλάδα θα είναι μόνη της σε περίοδο κρίσης, και μόνη της θα κληθεί να ανταπεξέλθει.


“Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων προτάσσουμε την πολιτική της νομιμότητας.

Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, δεν θα μας παρασύρει η Τουρκία στο επίπεδο του Βαλκάνιου καβγατζή.

Αν απαιτηθεί και παρότι μπορούμε και μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου και μονομερείς διεκδικήσεις.
 
Ο κ. Νίκος Δένδιας ανέφερε “πως προωθούμε την καλή γειτονία, στο πλαίσιο σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Δεν ανεχόμαστε προκλητικές ενέργειες και μονομερείς διεκδικήσεις και θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την Συνταγματική μας υποχρέωση, την νομιμότητα και την κοινή λογική”.

Επιπλέον, υπογράμμισε την πίστη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και τόνισε την ανάγκη -σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές- για ομοψυχία και σύμπνοια.

Και ενημέρωσε: 
«Ως προς το άκυρο μνημόνιο με την Κυβέρνηση της Τρίπολης, εξελίσσεται διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να εξασφαλισθεί η στήριξη της Διεθνούς Κοινότητας, των συμμάχων και εταίρων μας, απέναντι στις παράνομες πράξεις της Τουρκίας, οι οποίες αντιβαίνουν καταφανώς στη Διεθνή Νομιμότητα, στο Δίκαιο της Θάλασσας και την κοινή λογική.
 
 
Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. εκδόθηκε κείμενο συμπερασμάτων που δικαιώνει πλήρως τις ελληνικές θέσεις, στηλιτεύει τις τουρκικές ενέργειες και εκφράζει την πλήρη στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο.
Την πλήρη στήριξη επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε.
Είχαμε ήδη πετύχει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου στο πλαίσιο της Ε.Ε. από τις 3/12.

Επιπλέον, κατόπιν ενεργειών, εκδόθηκαν ανακοινώσεις στήριξης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, από την Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Κύπρο, αλλά και από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο».

Στο πλαίσιο της περαιτέρω στήριξης των ελληνικών θέσεων θα επισκεφθεί, όπως είπε, εντός της εβδομάδος την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και εκ νέου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η παραβατικότητα οδηγεί σε πλήρη απομόνωση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και διευκρίνισε: 
«Αυτό επ’ ουδενί σημαίνει ότι δεν θα εξακολουθήσουμε να διατηρούμε ένα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά,

Δεν παύουμε να ελπίζουμε, με μειωμένες δυστυχώς πιθανότητες, ότι η Τουρκία θα επιλέξει την προσέγγιση στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο ως στόχο πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται υποχρεωτική η διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τη νέα πραγματικότητα».

 
Σχολιάζοντας παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριου Σαντορινιού ότι η κυβέρνηση δεν ζητά επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της υπογραφής των μνημονίων με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ο υπουργός Εξωτερικών αφού επισήμανε ότι υπάρχει και δεύτερο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, είπε: 
«Αυτό δεν είναι θέμα αρχής.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί εναντίον της πολιτικής κυρώσεων στην Τουρκία. Είναι θέμα τακτικής.

Η χρονική διάταξη των αντιδράσεων δεν μπορεί να συζητηθεί σε επίπεδο μιας ανοιχτής συζήτησης».

Κυπριακό ζήτημα

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κυπριακό ζήτημα, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επικοινωνία και συνεργασία με την κυπριακή πλευρά για την προάσπιση των κοινών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ο συντονισμός των δράσεων αφορά, πρωτίστως, στις αδιάλειπτες προσπάθειες για την επίτευξη της στρατηγικής επιδίωξης της Ελλάδας, που είναι η επίλυση του Κυπριακού. Σε συνεννόηση με την κυπριακή πλευρά, επετεύχθη η καταδίκη από την Ε.Ε. των παρανόμων δραστηριοτήτων της Τουρκίας.

«Η ομόφωνη αντίδραση της Ένωσης μεταφράστηκε στη διαμόρφωση καθεστώτος κυρώσεων.

Σύμφωνα με αυτές θα απαγορεύεται, πλέον, η είσοδος στην ΕΕ, και θα δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε τη διεθνή νομιμότητα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αραβικός κόσμος

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο. 

«Ενισχύουμε τους ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων», είπε και ενημέρωσε για τις επισκέψεις τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβεϊτ, τις διευρυμένες συζητήσεις με τους Πρέσβεις των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου και τις επικείμενες επισκέψεις στην Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και εκ νέου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Επεκτείνουμε τα τριμερή σχήματα συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου με χώρες της Μέσης Ανατολής.

Θα συνεργαστούμε στενά, πολύ στενά με τις φιλικές προς εμάς χώρες της περιοχής.

Οι ισχυροί δεσμοί και η στενή συνεργασία με την Αίγυπτο αναδεικνύεται καθημερινά στο διμερές και το τριμερές πλαίσιο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και ενημέρωσε:
«Διεκδικούμε παρέμβαση στα τεκταινόμενα στη Συρία και τη Λιβύη. Δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές όταν κυοφορούνται απειλές για τα συμφέροντά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Παράλληλα, οι σχέσεις με το Ισραήλ εμβαθύνονται τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της άμυνας και της ενέργειας».

Εθνική ομοψυχία

Επί τη βάσει δε της παραδοχής των υπαρκτών και ρεαλιστικών παραμέτρων, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη «να κινηθούμε με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας».

«Πατριώτες για εμάς είναι όλοι οι βουλευτές, όλοι οι Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι βουλευτές που τη στηρίζουν αποποιούνται το προνόμιο έκδοσης πιστοποιητικών πατριωτισμού.
Η ομόνοια είναι απαραίτητος ο παράγοντας εθνικής επιβίωσης.
Η κυβέρνηση την επιδιώκει».
Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, είναι τα μόνα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα Εθνικής Ασφάλειας εξαιτίας της επιθετικότητας της εξ ανατολών γείτονος.

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να κατοχυρώσει το κεκτημένο της εθνικής συναίνεσης στις κύριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής. Κεκτημένο που δομήθηκε με τις ιστορικές αποφάσεις για το δυτικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα της χώρας από το 1974.

Κεκτημένο που διατηρήθηκε, και δικαιώθηκε ανεξαρτήτως της εναλλαγής στην εξουσία κομμάτων με ριζικά διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές», είναι το μήνυμα εθνικής συνεννόησης που εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: