Επιβεβαιώνεται ξανά το Πενταπόσταγμα για την παράνομη μεταφορά όπλων στη Λιβύη από την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουμε δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων για την άνομη εμπλοκή της Τουρκίας στην κρίση της Λιβύης και την προμήθεια των εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών του GNA με οπλισμό, και τώρα όλα επιβεβαιώνονται.
 
Ντοκουμέντα με τις παραδόσεις τουρκικού οπλισμού προς τη Λιβύη έρχονται στη δημοσιότητα.

 Υπενθυμίζεται ότι όπως είχαν τονίσει διπλωματικές πηγές νωρίτερα, η ελληνική πλευρά έχει στη διάθεσή της στοιχεία που αποδεικνύουν την αποστολή των όπλων στο λιμάνι της Λιβύης και γνωρίζουν τόσο τον χρόνο της παράδοσης όσο και το πλοίο με το οποίο έγιναν, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται και νέα παρτίδα τεθωρακισμένων.

Ο Alpha έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τη διάρκεια της παράδοσης τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο λιμάνι της Τρίπολης, από τουρκικό πλοίο. Πρόκειται για οχήματα κατασκευασμένα το 2018, που παραδόθηκαν στην κυβέρνηση Σαράτζ τον Μάιο του 2019.
 
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως «η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για να συναινέσει στην υπογραφή της παράνομης συμφωνίας με την αποστολή όπλων».

Για την αίτηση της Τουρκίας στον ΟΗΕ να καταχωρήσει το μνημόνιο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι επειδή η συμφωνία είναι άκυρη και παρότι είναι τελείως τυπικό, δεν θα έπρεπε να αναρτηθεί στον ΟΗΕ.
 
 
Η εκτίμηση των διπλωματικών πηγών έιναι ότι η Τουρκία δεν κατάφερε πολλά πράγματα, αλλά απέδειξε ότι είναι επαγγελματίας παραβάτης.

«Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας. Νομίζω ότι η συνολική τους ανάλυση είναι λανθασμένη ανάλυση.

Ποιο το κεκτημένο της Τουρκίας πέρα του ότι επιβεβαιώνει πως είναι ταραξίας;», τόνιζαν οι διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θεωρεί οτι το ενδεχόμενο κυρώσεων απο την Ε.Ε σε βάρος της Λιβύης είναι κάτι που εξετάζεται αλλά προς το παρόν η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να το προχωρήσει.

Σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν οτι αυτές αυτές ορίζονται από τις συνταγματικές υποχρεώσεις της χωρας, εννοώντας οτι καμία τουρκική πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.