Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Κ. Φίλης : Η συμφωνία «έκτρωμα» Τουρκίας – Τρίπολης Λιβύης , παράγει αρνητικά γεγονότα

Η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει τα δικά της.


Ο γενικός διευθυντής προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Κωνσταντίνος Φίλης , μιλώντας στον 98.4 , εξήγησε γιατί διεθνώς ακόμη και η συμφωνία έκτρωμα της Τουρκίας με την Τρίπολη της Λιβύης, παράγει ήδη τετελεσμένα για την Τουρκία, ανεξάρτητα από την ισχύ ή όχι της συμφωνίας στην ίδια την Λιβύη.


Κατά τον κ. Φίλη το σενάριο εμφάνισης τουρκικών πολεμικών πλοίων ή ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ , είναι πολύ πιθανό να συμβεί και τότε είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα αν δεν θέλει να υποστεί ήττα και ακρωτηριασμό δικαιωμάτων της και κυριαρχίας, θα πρέπει να απαντήσει και στρατιωτικά.


Η Τουρκία πρέπει να γίνει κατανοητό σε όσους ακόμη και σήμερα έχουν αυταπάτες, με αυτή την συμφωνία έκτρωμα, διευρύνει το μέτωπο από τα νησιά του Αιγαίου και το σύμπλεγμα στο Καστελόριζο, έως την Κάρπαθο, την Κάσο και νότια της Κρήτης, αμφισβητώντας σε όλο τον άξονα την ελληνική κυριαρχία πέραν των 6 ναυτικών μιλίων , άρα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη επήρειας των νησιών στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σε αυτά.


Κατά τον κ. Φίλη το κλειδί πλέον είναι αν και εξαιρετικά δύσκολο, στην ύπαρξη οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ώστε να υποσκελιστεί η συμφωνία Τουρκίας – Τρίπολης και το θέμα να πάει διπλωματικά έτσι μέχρι τον ΟΗΕ.








Δεν υπάρχουν σχόλια: