Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Σε ετοιμότητα η Αθήνα μετά την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης: Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο

Το σχέδιο που έχει εκπονήσει το Πεντάγωνο

Kρίσιμες είναι οι περιστάσεις πλέον. Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε προκλήσεις σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, με την Αθήνα να λαμβάνει πλέον μέτρα.
 
Άλλωστε το ανέφερε *** και χθες πρώτο το Πενταπόσταγμα.
Τα ξένα ΜΜΕ βλέπουν σύγκρουση!
«Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται κοντά σε πολεμική σύγκρουση μετά την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης, όπως αναφέρουν ειδικοί στο Al Jazeera.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντόνμεζ ανακοίνωσε ότι, μόλις η συμφωνία κυρωθεί και από τις δύο πλευρές, τα τουρκικά γεωτρύπανα θα αρχίσουν να ψάχνουν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
 
Αν και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ούτε το επιβεβαιώνει, αλλά ούτε το αρνείται, όπως ανέφεραν δύο ειδικοί στο Al Jazeera, η Ελλάδα έχει στείλει ήδη ναυτικές δυνάμεις νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Αν εμφανιστεί τουρκικό τρυπάνι, τα πλοία μας θα αναλάβουν δράση εναντίον του και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένοπλη αντιπαράθεση, επειδή αυτά τα πλοία συνοδεύονται από πολεμικά σκάφη.

Και φυσικά αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε πόλεμο», δήλωσε Έλληνας πρώην διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας.
 
 
Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος επιβεβαιώνει επίσης ότι οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις σταλεί στην συγκεκριμένη περιοχή.»
Μάλιστα δηλώσεις έκανε και ο Α/ΓΕΝ Τσούνης, ***όπου έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα: 

«Έχοντας πλήρη επίγνωση του ιστορικού βάρους και των υποχρεώσεων απέναντι στην πατρίδα σας διαβεβαιώνω ότι θα πράξουμε το καθήκον μας οποτεδήποτε απαιτηθεί με τα μέσα που διαθέτουμε για να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά συμφέροντα».

Μέσα σε όλα αυτά, ***σε ισχύ τίθεται πλέον και η στρατιωτική συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης και αυτό έχει την σημασία του.
 
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Αθήνα αντιμετωπίζει από την πρώτη στιγμή τις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία απαντώντας δυναμικά στη γειτονική χώρα η οποία για μία ακόμη φορά προσπαθεί με την επιθετική της στάση και ρητορική να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μπορεί η ελληνική πλευρά να μην έχει ξαφνιαστεί από το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων με αποκορύφωμα τη σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη, ωστόσο φαίνεται πως βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο.

Το «Πεντάγωνο» όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ εδώ και δύο χρόνια έχει εκπονηθεί σειρά σχεδίων αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, με στόχο μια ασπίδα προστασίας κυρίως στην περιοχή του Καστελλορίζου, ενώ πλέον επικεντρώνεται και στη θωράκιση της Κρήτης.

Ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο 
Η υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και η απέλαση από την πλευρά της Αθήνας του πρέσβη της Λιβύης ο οποίος αρνήθηκε να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Εξωτερικών το Σύμφωνο που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσιών ζωνών έχει δημιουργήσει μία εκρηκτική ατμόσφαιρα και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου και οι σχεδιασμοί αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης αποστολής τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο συζητούνται έντονα από το καλοκαίρι και μετά, θέτοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα.

Η ανησυχία πλέον είναι μεγαλύτερη λόγω των κινήσεων της Άγκυρας αλλά και εξαιτίας της επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν.


Πάντως δεν χρειάζεται φόβος. Οι ΕΔ είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, παρά τα όσα προβλήματα που υπάρχουν λόγω μνημονίων. Εξάλλου το αποδεικνύουν σε κάθε άσκηση που συμμετέχουν. 

Χώρες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ υποκλίνονται στην ανωτερότητα των Ελλήνων.

Οι Τούρκοι αυτό το γνωρίζουν καλά και τρέμουν στην ιδέα για το τι θα μπορούσε να τους κάνει η ελληνική πολεμική μηχανή.
*** και χθες πρώτο το Πενταπόσταγμα.
***όπου έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα: 
***σε ισχύ τίθεται πλέον και η στρατιωτική συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: