Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Ώρα για σοβαρές αποφάσεις: Βλήμα cruise P-360 Neptune σε Κάρπαθο και Ανατολική Κρήτη και... τέλος η τουρκική ΑΟΖ!

Την ολοκλήρωση των δοκιμών του υπό ανάπτυξη βλήματος cruise P-360 Neptune, μέγιστου βεληνεκούς 280 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε η Ουκρανία και το όπλο φαντάζει ως μια «πολιτική» απάντηση στο τουρκικό θράσος ανακήρυξης ΑΟΖ δια μέσου της... Ελλάδας!


Η ακτίνα των 280 χλμ. καθιστά το βλήμα ιδανικό για τον έλεγχο ανοικτών θαλάσσιων εκτάσεων, όπως αυτές στο Ν.Α.Αιγαίο και νότια της Κρήτης.

Η διακεκαυμένη αυτή περιοχή όπως προδιαγράφεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις τουρκικές ανακοινώσεις  για την ανακήρυξη ΑΟΖ χρειάζεται την πλήρη κάλυψη συστημάτων επάκτιας άμυνας, τα οποία θα έχουν «στρατηγική» εμβέλεια.

Η Ουκρανία δεν αντιπροσωπεύει μια αγορά εχθρική προς τις ΗΠΑ, το αντίθετο μάλιστα, επομένως δε θα υπάρξει πρόβλημα πώλησης των πυραύλων αυτών στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το γεγονός εάν επιθυμούσαμε να πάρουμε το ρωσικό P-800 Onyx, αλλά αδύνατο βάσει των σημερινών συνθηκών.

Φυσικά και σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει αντίδραση από την Τουρκία, η οποία έχει ανεπτυγμένες σχέσεις με την Ουκρανία στην στρατιωτική συνεργασία (έχει πουλήσει drones Bayraktar) αλλά οι Ουκρανοί φυσικά δεν πρόκειται να υποκύψουν σε αυτές.

Η πώληση ενός τέτοιου συστήματος σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ανοίγει μια μεγάλη αγορά για αυτούς που δεν μπορούν να αγνοήσουν.

Άλλωστε οι Ουκρανοί ήδη μας χρωστούν 18 εκατ. $ από την αγορά του τέταρτου Zubr που επιστράφηκε λόγω κακής κατάστασης από το ΠΝ στην Ουκρανία, ναυπηγήθηκε εκ νέου, αλλά έπεσε στα χέρια της Ρωσίας κατά την επανένωση με την Κριμαία το 2014!

Με τέσσερις εκτοξευτές σε Κάρπαθο (16 βλήματα) και τέσσερις σε Ανατολική Κρήτη, η Ελλάδα σκεπάζει και ακυρώνει στην πράξη κάθε σκέψη της Τουρκίας για θαλάσσια κυριαρχία στην συγκεκριμένη περιοχή, προστατεύοντας παράλληλα τις γεωτρήσεις νότια της Κρήτης οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα.

Το βλήμα σχεδίασε το γραφείο Luch.
Πρόκειται για τακτικό βλήμα εδάφους-εδάφους αλλά και εδάφους-επιφανείας.
Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μια οικογένειας βλημάτων, τα οποία θα μπορούν να εκτοξεύονται από διαφορετικές πλατφόρμες από την ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα.

Το P-360 ζυγίζει 870 κιλά, με πολεμική κεφαλή 150 κιλών.

Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 900 χιλιομέτρων την ώρα και πετά σε ύψος 3-10 μέτρων από το έδαφος ή τη θάλασσα.

Κάθε εκτοξευτής θα περιέχει τέσσερα βλήματα, ενώ θα απαιτεί χρόνο 15 λεπτών για την ανάπτυξη του.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: