Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Αντιαρματικούς πυραύλους TOW 2B Aero RF προμηθεύεται ο Ελληνικός Στρατός

Στην προμήθεια βελτιωμένων αντιαρματικών πυραύλων TOW αυξημένου βεληνεκούς και δυνατοτήτων, προχωρεί το ΓΕΣ, για την ενίσχυση των αντιαρματικών ικανοτήτων του Πεζικού.


Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην έκδοση TOW 2B Aero RF (Radio Frequency) και το σχετικό πρόγραμμα είναι ένα εκ των 10 υποπρογραμμάτων που ενέκρινε στις 8 Οκτωβρίου η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, όπως είχε αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.

Του Σάββα Δ. Βλάσση
ΠΗΓΗ: Doureios



Η έκδοση TOW 2B Aero RF (BGM-71F-3-RF) διακρίνεται από σημαντικά πλεονεκτήματα, με βασικό το μεγαλύτερο βεληνεκές που από 3.750 μέτρα των προηγουμένων εκδόσεων, έχει αυξηθεί στα 4.200, κατ’ άλλες πηγές 4.500 μέτρα.

Το δεύτερο κρίσιμο πλεονέκτημα του πυραύλου είναι η ασύρματη καθοδήγησή του μέσω ασφαλούς ραδιοζεύξεως, μη ανιχνεύσιμης, συνεπώς και ανθεκτικής σε παρεμβολές, κατά τον κατασκευαστή.


Η έκδοση TOW 2B Aero RF αναπτύχθηκε με σκοπό να βελτιωθεί η αξιοπιστία, η απόδοση σε βολές επάνω από επιφάνεια θαλάσσης (δηλαδή εναντίον πλωτών στόχων), να εξαλείψει τους περιορισμούς που έθετε η ενσύρματη καθοδήγηση από εμπόδια όπως στύλοι ηλεκτρικού ρεύματος και να επαυξηθούν οι δυνατότητες χρησιμοποιήσεως του όπλου σε αγώνες εντός κατοικημένων τόπων.



Άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης εκδόσεως, είναι ότι η προσβολή του στόχου γίνεται μόλις ο πύραυλος βρεθεί άνωθεν αυτού, δηλαδή εκεί που κατά κανόνα κάθε τεθωρακισμένο έχει πιο λεπτή θωράκιση.


Στο ρύγχος φέρονται δύο αισθητήρες που μόλις αντιληφθούν ότι ο πύραυλος περνάει επάνω από τον στόχο (fly over), ενεργοποιούνται οι δύο πολεμικές κεφαλές που είναι στραμμένες προς τα κάτω.


Η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να διατρήσει 760 χιλ. Ελατού Ομογενούς Χάλυβος (RHA) αλλά πρακτικώς, η ικανότητα Fly-Over Shoot επιτρέπει την καταστροφή οποιουδήποτε τεθωρακισμένου στόχου.



Υπενθυμίζεται ότι στον κατάλογο 42 προγραμμάτων προμήθειάς υλικού και υπηρεσιών που είχε εγκρίνει η Βουλή στις 30 Ιουλίου 2014, το υπ’ αριθμόν 24 πρόγραμμα αφορούσε “Προμήθεια κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων TOW 2”, προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ.


Το συγκεκριμένο ύψος χρηματοδοτήσεως επαρκεί για την προμήθεια 150-200 βλημάτων κατ’ εκτίμηση, γεγονός που φανερώνει ότι από πλευράς αποθέματος, αποβλέπει σε στοιχειώδη μόνο ενίσχυση του αντιαρματικού δυναμικού.


Ο Ελληνικός Στρατός έχει 366 εκτοξευτές TOW εκ των οποίων 362 φέρονται επί τεθωρακισμένων οχημάτων Μ901 ITV, με δίδυμο εκτοξευτή Μ220 και τυπικό φόρτο 10 βλημάτων.


Τα Μ901 ΙΤV είναι οργανωμένα σε Λόχους Αντιαρματικών, στις Ζώνες Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού και της ΑΣΔΕΝ.


Είναι ευνόητο ότι η προμήθεια δρομολογήθηκε για την αντιμετώπιση της μελλοντικής ενισχύσεως του αρματικού δυναμικού του Τουρκικού Στρατού με την είσοδο σε υπηρεσία του άρματος Altay. Χάρη στην ικανότητα Fly-Over Shoot, ο TOW 2B Aero RF υπερτερεί του ισχυρότερου πυραύλου 9M133 Kornet E που διαθέτει το Πεζικό, αν και το τελευταίο διατηρεί το πλεονέκτημα του μεγαλύτερου βεληνεκούς που ανέρχεται σε 5.500 μέτρα.



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: