Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

«Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές» λένε οι μετεωρολόγοι - Καρέ - καρέ η χιονοκάλυψη της χώρας (χάρτες)

Αν και μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων καιρού επικρατεί διχογνωμία, οι μετεωρολόγοι εμφανίζονται σίγουροι πως "θα περάσουμε δύσκολες στιγμές" καθώς πολλές περιοχές της Ελλάδας θα «δουν» σημαντικές χιονοπτώσεις.


Σημειώνεται ότι και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προέβλεψε το πρωί σφοδρό χιονιά, διάρκειας τεσσάρων ημερών, που θα ξεκινήσει να πλήττει το Σάββατο όλη την Αττική, από τα βόρεια προάστια και τον Πειραιά, έως τα δυτικά προάστια και το κέντρο της Αθήνας.

Και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, δημοσιοποίησε το μεσημέρι  νέους χάρτες, που αφορούν προγνώσεις χιονοπτώσεων για το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα, απεικονίζεται το ψυχρό μέτωπο να «κατηφορίζει» από τη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και να «τυλίγει» σχεδόν όλο το νομό Αττικής.
Πλέον «υπάρχουν τρομερές διχογνωμίες μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων» που μελετούν οι μετεωρολόγοι.

Μέχρι χθες φαινόταν ότι μας πλησιάζει ιστορικός χιονιάς, που θα επηρέαζε τις περισσότερες περιοχές της χώρας με χιονοπτώσεις στα πεδινά τμήματα ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Σήμερα είναι πιο εγκρατή τα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι θα είναι πιο ήπιες οι συνθήκες που θα επικρατήσουν, δεν θα είναι τόσο δύσκολος χιονιάς.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πώς καταγράφει την πρόβλεψη για την εξέλιξη των χιονοπτώσεων το GFS, ένα από τα προγνωστικά καιρικά μοντέλα που ακόμα και σήμερα διατηρεί τα δεδομένα που θέλουν τις χιονοπτώσεις να κατηφορίζουν μέχρι και το κέντρο της Αθήνας, ενώ άλλα καιρικά μοντέλα αυτό το σενάριο δεν το «συμμερίζονται» και ανεβάζουν τη σχετική ζώνη από το ύψος της Εκάλης και βορειότερα.

Ο Γιάννης Καλλιάνος πάντως τονίζει ότι θα περάσουμε δύσκολα.

«Θεωρώ ότι όσο περνάνε οι ώρες και φτάνοντας προς το Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι θα είναι μία δύσκολη κατάσταση με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας 10 με 12 βαθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με έντονες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια και θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν τα 9 με 10 αλλά και 11 μποφόρ. 

Ξεκάθαρη πρόγνωση για τον καιρό θα έχουμε την Πέμπτη το βράδυ, που θα έχει »κλειδώσει» η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο, πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστούν τόσο πολύ σε χαμηλά υψόμετρα οι νοτιότερες περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική φαίνεται ότι θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις από τα βόρεια προάστια και βορειότερα και θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη να χιονίσει πυκνά στο κέντρο της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι από το Σάββατο το απόγευμα και στη συνέχεια οι νοτιότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, δηλαδή από τη Θεσσαλία και νοτιότερα ο καιρός θα καταστεί καθαρά χειμωνιάτικος και δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή με τα πολύ μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τον υδράργυρο στους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Από το Σάββατο έρχεται μία χιονοεισβολή η οποία θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ιδιαιτέρως στα νησιά του Αιγαίου θα έχουμε βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις.

Ωστόσο οι πεδινές περιοχές θα επηρεάζονται κατά τόπους από το ύψος της κεντρικής Στερεάς και βορειότερα μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη.

 Στην Αττική την Κυριακή για παράδειγμα η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 5 βαθμούς στο κέντρο της πόλης, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια πτώση έως και 12 βαθμών μέσα σε διάστημα λιγότερο των 48 ωρών.

Στα βόρεια προάστια η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 1 με 2 βαθμούς πάνω από το μηδέν, και εκεί θα έχουμε μία πτώση κατά 12 με 13 μονάδες.

Αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί και τη Δευτέρα με κάποιες μικρές αποκλίσεις. 

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη με τον υδράργυρο να φτάνει τους 3 με 4 βαθμούς και βεβαίως στις πιο ορεινές και ημιορεινές περιοχές να είναι κολλημένες στους 0 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος αυτό που δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ότι δεν μιλάμε για μία ιστορική κακοκαιρία, αλλά για μία κακοκαιρία που θα ταλαιπωρήσει τους πολίτες της χώρας με πολλές και έντονες χιονοπτώσεις».



Δείτε τα προωστικά μοντέλα:



 





Την ίδια στιγμή, ο Σάκης Αρναούτογλου με νέα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι διιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους το Σαββατοκύτιακο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν το Σάββατο από το ύψος περίπου της Βοιωτίας προς την υπόλοιπη ορεινή αλλά και πεδινή- παράκτια βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλία, Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και προς τη Θράκη, καλό θα είναι παρακολουθούν τα επίσημα δελτία καιρού το επόμενο 48ωρο καθώς σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία προβλέπονται εκτός από τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις που κατά τόπους και κατά διαστήματα δεν αποκλείεται να είναι και έντονες!!!»




Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
KolydasΤ@KolydasT
 
Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων για τη θέση των βαρομετρικών συστημάτων. Ωστόσο προβλέπεται πτώση θερμοκρασίας περί τους 12 βαθμούς και βοριάδες 8 με 9 τοπικά 10 μποφόρ το Σαββατοκύριακο.
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη KolydasΤ
 
 


Ενσωματωμένο βίντεο
EMY_EMK@EmyEmk
 
Παρότι δεν εχει "ξεκαθαρίσει" η τελική θέση της κυκλογέννεσης (θέση χαμηλού) δίνουμε μια πρώτη εικόνα με τις περιοχές των χιονοπτώσεων για Σάββατο Κυριακή και Δευτέρα.
Την Πέμπτη θα μιλήσουμε για υψόμετρα και θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την επερχόμενη κακοκαιρία .
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη EMY_EMK

Δεν υπάρχουν σχόλια: