Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Εμπλοκή με την υποστήριξη των Mirage: Η πρόκειται για ασυνεννοησία μεταξύ των εμπλεκομένων;

Mirage 2000-5 σε περιπολία πάνω από το Αιγαίο, είναι τα αεροσκάφη που φέρουν τα στρατηγικά αεροπορικά όπλα της χώρας και που όπως δηλώνουν στην Πολεμική Αεροπορία, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τον αεροπορικό αγώνα πάνω από το Αρχιπέλαγος δίχως τα Mirage. Φωτογραφία, ΓΕΑ


Εξηγήσεις από τους Γάλλους κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, για την τεχνική υποστήριξη των μαχητικών Mirage 2000 & 2000-5, φαίνεται πως ζητά η Ελληνική πλευρά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Το Παρίσι από την πλευρά του, φέρεται να έχει αποστείλει έγγραφο που αναφέρεται σε γενική επισκευή για κάθε αεροσκάφος, η οποία αγγίζει τους 210 μήνες, ενώ για επιθεωρήσεις απαρτίων και προμήθεια υλικών, ο χρόνος που φέρονται να ζητούν φτάνει τους 21 μήνες.

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και η Πολεμική Αεροπορία «ζαλίστηκαν» με αυτούς τους αστρονομικούς αριθμούς και τους χρόνους που αναγράφονται.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ζητήθηκε εγγράφως να διατυπωθεί μήπως εμφανίστηκε «ο δαίμων του εκτυπωτή», με το ερώτημα μήπως απουσιάζουν σημεία στίξης εκ παραδρομής, όπως κάποιο κόμμα, από τη στιγμή που κανείς δεν μπορούσε να κατανοήσει αν όντως το 210 ήταν ο πραγματικός αριθμός που προσδιόριζε τον χρόνο ή αν ήθελαν να γράψουν 2,10 ή 21,0 μήνες.

Πάντως η Ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται αποφασισμένη να πιέσει όσο περισσότερο μπορεί, ώστε το πρόγραμμα υποστήριξης των Mirage να τρέξει το ταχύτερο δυνατό μιας και η κατάσταση μέρα με τη μέρα, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των ιδιαίτερα έμπειρων μηχανικών στην Τανάγρα, επιδεινώνεται.

Αξιωματικοί έλεγαν μάλιστα πως και οι συνομιλητές τους, καταλαβαίνουν πως πρέπει οι διαδικασίες να τρέξουν και πως θέλουν να εργαστούν ώστε να λυθούν όλα τα θέματα που έχουν προκύψει, όμως το μεγάλο ζήτημα είναι η γραμμή παραγωγής των Mirage.

Έξι χρόνια «φαγούρας»…
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν συστήσει επιτροπές που εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα υπάρξει αυτή η απαραίτητη τεχνική υποστήριξη των «Δελταπτέρυγων» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγές από την Πολεμική Αεροπορία σημείωναν πως σε πολλά σημεία οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει, και πως προχωρούν οι διαδικασίες με λεπτομέρειες, οι οποίες αναμένεται να περάσουν και μέσα από το Ελληνικό κοινοβούλιο και την αρμόδια επιτροπή Άμυνας μέσω τροπολογίας.

Ωστόσο μετά από αυτή την εξέλιξη με το χρονοδιάγραμμα που φέρονται να έχουν παραδώσει οι Γάλλοι στα χέρια του επιτελείου, μάλλον πηγαίνουμε για παράταση της αγωνίας για ένα αεροπορικό μέσο που ενώ όλοι δηλώνουν πως το θέλουν, παραμένει σε απαξίωση εδώ και τόσα χρόνια.

Κι ενώ τα χρήματα γι’ αυτή την πολυπόθητη υποστήριξη υπάρχουν για να δοθούν, παραμένουν στον κουμπαρά σε κατάσταση αναμονής, με επιτροπές να επαναδιατυπώνουν τις προθέσεις κι από τις δυο πλευρές, ν’ αξιολογούν τα νομικά δεδομένα που θεωρούνταν έως τώρα το πιο σημαντικό αγκάθι, πριν προκύψει ένα επιπλέον.

Πάντως στις αρχές του νέου χρόνου τα νέα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά από τη στιγμή που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διαύγειας η αποδοχή από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της γνωμοδότησης από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, που ενέκρινε ουσιαστικά την τροποποιητική σύμβαση με τις εταιρίες που μπορούν να υποστηρίξουν τα Ελληνικά «δελταπτέρυγα».

Ωστόσο ο προβληματισμός για τις Ελληνογαλλικές συνομιλίες είναι διάχυτος από τη στιγμή που με τη Γαλλία δεν είναι σε εξέλιξη μόνο η διαπραγμάτευση για την υποστήριξη των Mirage, αλλά υπάρχουν πολλές συναντήσεις πάνω από έναν χρόνο και γι’ άλλα κρίσιμα εξοπλιστικά θέματα.

F-16…. ΚΙ’ άλλα…. Με τα F-16 Block 52 M, να περιμένουν στον Άραξο το πότε θα μεταβούν οι ειδικοί της εταιρίας μαζί με επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, για να «διαλέξουν» τα δυο πρώτα προς μεταμόρφωση Viper, αναμένεται να φτάσει στην Βουλή η τροπολογία για τα αντισταθμιστικά που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και είχε οδηγήσει τον πρώην υπουργό Πάνο Καμμένο στην απόσυρσή της.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, μέσα από πηγές του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, σημειώνουν πως η τροπολογία θα κατατεθεί εκ νέου, εντελώς διαφορετική απ’ εκείνη που είχε φτάσει στη Βουλή και δεν πρόκειται ν’ αφήνει κανένα σημείο αναπάντητο ή κάτι κρυφό.

Πάντως και σ’ αυτό το κομμάτι της αντιπαράθεσης εκείνο που είδαμε ήταν ένα show, την ώρα μάλιστα που στην επιτροπή υπήρχαν τόσοι εμπλεκόμενοι οι οποίοι θα μπορούσαν να ερωτηθούν πάρα πολλά από τους βουλευτές, οι οποίοι ωστόσο αρκέστηκαν ν’ ανταλλάσουν πυρά με τον πρώην υπουργό και κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία να μάθει πολλά τεχνικά θέματα από τους εκπροσώπους των εταιριών, της μητρικής και των Ελληνικών αλλά και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.


Και τα προβλήματα της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είναι μόνο αυτά. Αναζητούνται λύσεις για τα μεταγωγικά αεροσκάφη αλλά και για τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Super Puma, που τραβάνε κι αυτά τον δικό τους Γολγοθά με τους μηχανικούς στη Μοίρα Συντήρησης Βάσης να δίνουν τιτάνιο αγώνα.

Πηγή: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: