Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Συναγερμός στο Αιγαίο: Αποτροπή του ύπουλου σχεδίου υφαρπαγής της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

-Κανείς δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια στις Ένοπλες Δυνάμεις
-Οι αποτρεπτικές κινήσεις στο μεταναστευτικό
-Ένστολοι διακινητές της Τουρκικής ακτοφυλακής
-Το αλεξίπτωτο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ μήνυμα επιχειρησιακής ετοιμότητας


Εν αναμονή των προκλήσεων από την Τουρκία βρίσκονται οι Επιτελείς στην Λεωφόρο Μεσογείων οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι αυτές θα κλιμακωθούν.

Η Άγκυρα όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, με ιδιαίτερη μεθοδικότητα αναμένεται ότι θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα των αξιώσεων στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε κάθε επόμενο προκλητικό βήμα από την Τουρκία, προηγούνται οι ανάλογες εξαγγελίες, πολλές από τις οποίες βέβαια έχουν ειπωθεί ξανά και ξανά από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Προβληματισμός στο Επιτελείο μπορεί να μην υπάρχει, διότι γνωρίζουν ήδη το τι πρόκειται να πράξουν εφόσον απαιτηθεί, αλλά δεν είναι δυνατό να πει κάποιος πως δεν υπάρχει η ανησυχία και κυρίως το άγχος να προχωρήσει ο σχεδιασμός στην περίπτωση που ξεκινήσει η γείτονα ν’ ανεβάζει τους τόνους στο Αιγαίο.

Πάντως οι Επιτελείς εκείνο που περνούν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια από την ώρα που αρχίσει η Τουρκία να πλησιάζει το φυτίλι του Αιγαίου.

Τουλάχιστον τέσσερις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται διαρκώς εν πλω από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι την Αν. Μεσόγειο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
Στο ίδιο μήκος άλλωστε κινείται και ο πολιτικός κόσμος που στις δηλώσεις του στέλνει μηνύματα προς την Τουρκία ότι όσα σκέφτεται να πράξει στο Αιγαίο, δεν θα είναι γι’ αυτή μια εύκολη υπόθεση.

  • Τα ενεργειακά, η Γαλάζια Πατρίδα και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού
Όλες οι αξιολογήσεις που γίνονται μέσα από ένα δίκτυο πληροφοριών που φτάνουν στο Επιτελείο, συνηγορούν στο γεγονός πως δεν μπορεί η Ελληνική πολιτεία να κάνει ούτε βήμα πίσω απέναντι στις αυθαίρετες και παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας, η οποία όσο βρίσκεται έξω από την «πίτα» των ενεργειακών στην Αν. Μεσόγειο, θα επιχειρήσει και δια της βίας να γίνει υπολογίσιμη από όλες τις χώρες της ενεργειακής συμμαχίας.

Εκτός όμως από το ενεργειακό σχέδιο της Άγκυρας υπάρχει και το δόγμα της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» και πάνω σ’ αυτό η Τουρκία εφαρμόζει με απόλυτη συνείδηση την στρατηγική της πολυμετωπικής πίεσης την οποία στηρίζει στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Στην διπλωματική της φαρέτρα διατηρεί και την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού για το οποίο στο Ελληνικό Επιτελείο ξέρουν ότι μόλις η γειτονική χώρα θελήσει να εφαρμόσει ένα εκτεταμένο προκλητικό σχέδιο, το πρώτο που θα κάνει είναι το πράσινο φως σε χιλιάδες μετανάστες.

Ήδη τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως η μεταναστευτική πίεση σταδιακά αυξάνεται.

Μπορεί στον Έβρο η Τουρκία να ενεργοποίησε τα fake news των χιλιάδων μεταναστών κάτι που διέψευσε επίσημα η Ελληνική κυβέρνηση, όμως οι προσπάθειες αποτροπής σε σχέση με τις αρχές Μαΐου έχουν αυξηθεί.

Στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι αριθμοί αυτοί μπορούν να διαχειριστούν από τις δυνάμεις φρούρησης με μεγάλη ευκολία.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μαζί με δυο ανώτατους επιχειρησιακούς Αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων (Διευθυντής επιχειρήσεων του ΓΕΣ και Διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων) οι οποίοι τον ακολούθησαν στο άλμα στατικού ιμάντα. Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου η εγρήγορση των δυνάμεων του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού, των Αμφίβιων Δυνάμεων, έχει αυξηθεί από την στιγμή που παρατηρείται ένα trafficking ακόμη κι από την Τουρκική ακτοφυλακή η οποία εδώ και καιρό παίζει τον ρόλο του ένστολου διακινητή.

Οι φρουροί του Αρχιπελάγους γνωρίζουν ότι όσο περνούν οι μέρες και τα νερά ζεσταίνονται οι ροές θ’ αυξάνονται ούτως ή αλλιώς διότι υπάρχει και η μερίδα των μεταναστών που δεν περιμένουν την εργαλειοποίηση από την Τουρκία.

  • Οι Αρχηγοί ζήτησαν επιχειρησιακή ετοιμότητα
Πάντως σύμφωνα με ανώτατες πηγές η αυξημένη εγρήγορση στα νησιά, αν τη δούμε σε αριθμούς μόνο της τρέχουσας εβδομάδας που φεύγει, έφτασε στις 30 εν πλω μονάδες επιφανείας από τη Σαμοθράκη μέχρι τη Στρογγύλη και φυσικά την Αν. Μεσόγειο.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δίνει εδώ και καιρό τον καλύτερό του εαυτό σε όλα τα επίπεδα.

Μάλιστα αυτή τη βδομάδα αν δούμε τις κινήσεις που έχει κάνει η στρατιωτική ηγεσία, παρατηρεί κανείς ότι βρέθηκε σε κρίσιμους σχηματισμούς.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση βρέθηκαν στην ΑΣΔΕΝ, τη Διοίκηση που είναι επιφορτισμένη με την φρούρηση του Αν. Αιγαίου.

Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα μετέβη στον Άραξο, στην 116 Πτέρυγα Μάχης και πέταξε με τα φτερά της 336 Μοίρας «Όλυμπος».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μαζί με το “συνάφι” του, τους Καταδρομείς και βάτραχους Ειδικών Επιχειρήσεων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων. Πηγή: ΓΕΕΘΑ
Ο Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης βρέθηκε στο Αρχηγείο Στόλου καθώς συνόδευε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή.

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες οι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσαν στην ηγεσία την πλήρη ετοιμότητα που έχει ο στόλος αλλά τους παρουσίασαν και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εδώ και χρόνια.

Πάντως το κλείσιμο της εβδομάδας για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ήταν ένα μήνυμα για το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το άλμα στο κενό από το ελικόπτερο Chinook εντάσσεται στο πλαίσιο της 6μηνιαίας συντήρησης αλεξιπτωτιστή για τον καταδρομέα Αρχηγό, όμως με αυτό τον τρόπο στέλνει το μήνυμα ότι ο πρώτος την τάξη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται κοντά στα στελέχη με τα οποία κι αυτός μεγάλωσε και διοίκησε και δίνει το παράδειγμα της επιχειρησιακής ετοιμότητας και διαρκούς ασκήσεως.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: