Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Τ. Γκιουρντενίζ: "Η Τουρκία θα επιτεθεί στη νέα συνθήκη της Ελλάδας"


ΟΤούρκος Ναύαρχος που ευθύνεται για το τουρκολιβυκό σύμφωνο “κτύπησε” πάλι κατά της χώρας μας και της δύσης γενικότερα μπροστά στον απόηχο της επικείμενης δράσης της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο.


Μιλά για τουρκική επίθεση στη δεύτερη “συνθήκη των Σεβρών” που επέβαλε η Ελλάδα στην Α.Μεσόγειο με την ΑΟΖ την οποία ετοιμάζεται να ανακηρύξει “αγνοώντας” την Τουρκία.     

«Η παγκόσμια γεωπολιτική αλλάζει πολύ γρήγορα.
Η μονοπολική παγκόσμια τάξη εξελίσσεται στην πολυπολική παγκόσμια τάξη.
Ο ασιατικός αιώνας έχει ξεκινήσει», είπε ο Γκουρντενίζ.

Αφήστε το τουρκικό έθνος το οποίο δεν πρέπει να πέσει στις παγίδες των ψεύτικων Κεμαλιστών και των ξένων θεσμών. Αν και η επιδημία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, οι εντάσεις στην εξωτερική πολιτική δεν επιβραδύνονται.

Οι συζητήσεις στην εγχώρια πολιτική διαμορφώνονται μέσω στάσεων απέναντι στην εξωτερική πολιτική.
Δεν μπορούμε να διακρίνουμε την τουρκική θαλάσσια γεωπολιτική από την παγκόσμια γεωπολιτική.
Η ικανότητα των ΗΠΑ να ελέγχουν τον πλανήτη μειώνεται.

Αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί μετά την επιδημία του Covid-19. Τα ίχνη ήδη φαίνονται σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Αυτή η συγκυρία όμως θα βοηθήσει την Τουρκία, ενώ πολλές χώρες είναι ενάντια στα τουρκικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο.

Όλο το παιχνίδι στην Α. Μεσόγειο αφορά την ενέργεια την γεωπολιτική και την ασφάλεια του Ισραήλ.
Ο πιο κρίσιμος κοινός παρονομαστής σε αυτούς τους τρεις τομείς, είναι η θαλάσσια γεωπολιτική της Τουρκίας.

Στην νότια Τουρκία, βλέπουμε την προσπάθεια δημιουργίας του Κουρδιστάν, ως κράτους μαριονέτα, ενώ η Συρία και ολόκληρη η Μ.Ανατολή και η Βόρεια Αφρική ευρίσκονται σε φάση αναβρασμού.

Τώρα η Τουρκία αποτελεί το πιο σημαντικό παράδειγμα αυτών των αποφάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς είμαστε εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου, των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας.

Επίσης έχουμε τώρα οργανωμένες και προγραμματισμένες προσπάθειες υπονόμευσης των τουρκο-ρωσικών σχέσεων, οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνιση τους τις τελευταίες ημέρες.

Πολλά ονόματα που είναι δυτικά και φιλοατλαντικά στην Τουρκία είναι γνωστό ότι είναι κοντά στην οργάνωση FETÖ, για αυτό και κάνουν δηλώσεις για να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις μας με την Μόσχα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι προσπάθειες συνέπεσαν με τις επιθέσεις εναντίον των υπερασπιστών της Γαλάζιας Πατρίδας. Στην Ανατολική Μεσόγειο είχαμε την επιβολή μιας δεύτερης συνθήκης των Σεβρών από την Ελλάδα.

"Ό, τι κάναμε στην πρώτη συνθήκη θα κάνουμε και στην δεύτερη.
Η Τουρκία έχει επικεντρωθεί στα εθνικά της συμφέροντα μακριά από πολιτικά παιχνίδια”, καταλήγει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Από τα συμφραζόμενα αυτό που διαφαίνεται είναι το ότι γεγονός της απομάκρυνσης του Τούρκου Ναυάρχου πιθανόν αφορούσε τον προσανατολισμό του στη Ρωσία και στις αμυντικές σχέσεις με τη χώρα αυτή.

Δεύτερον φαίνεται ότι η τουρκική ελίτ στην Άγκυρα έχει αποφασίσει να συγκρουστεί πιθανότατα με την Ελλάδα, μιας και θεωρεί την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, ως νέα συνθήκη των Σεβρών κατά των τουρκικών απαιτήσεων.

 
Πρόκειται για άκρως επικίνδυνη και συγκρουσιακή λογική, η οποία θα αποτελέσει την αφετηρία πιθανών άσχημων εξελίξεων το επόμενο διάστημα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Η Ελλάδα έχει την στήριξη της δύσης προς το παρόν, στα λόγια ουσιαστικά, αφού δεν ενισχυθήκαμε με στρατηγικά οπλικά συστήματα. Για αυτό οφείλουμε και θα είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε όποιο τουρκικό σχέδιο επιχειρηθεί να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην θάλασσα, στον αέρα και στην στεριά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: