Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί: ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ Νο2 - Τα νέα τουρκικά σχέδια προβλέπουν κάθετη υπερκέραση


Η δημοσιοποίηση στις 20 Ιανουαρίου 2010 του τουρκικού σχεδίου ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ που προέβλεπε – μεταξύ άλλων – την εισβολή στην Ελλάδα το 2003 και την κατοχή του Βόρειου Έβρου, έχει «στοιχειώσει» την ελληνική αμυντική σχεδίαση.

Όπως αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί, κατόπιν μελέτης του ΓΕΣ διαπιστώθηκε ότι όντως η τουρκική ενέργεια θα είχε «υψηλή πιθανότητα επιτυχίας»! 

Kαι το χειρότερο, ότι μέχρι τότε, σχεδόν κανένας δεν το είχε αντιληφθεί.
Ταυτοχρόνως όμως οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών - που επιτέλους κινητοποιήθηκαν - έχουν συλλέξει πλειάδα στοιχείων για αλλαγή του τουρκικού δόγματος επιχειρήσεων στην Θράκη το οποίο αποδίδει κορυφαίο και κρίσιμο ρόλο στις τουρκικές ειδικές δυνάμεις με παράλληλη αξιοποίηση των μειονοτικών εξτρεμιστών ολόκληρης της περιοχής από τον Νέστο μέχρι τον Έβρο. 

Διαβάστε πως το ΓΕΣ εσπευσμένα άλλαξε τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό και τον ρόλο που αναλαμβάνουν οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις και το κυριότερο οι έφεδροι των ειδικών δυνάμεων.

Επίσης στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί μπορείτε να διαβάσετε:
ENAΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ «ΕΙΣΒΟΛΗ» ΤΗς ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Η παρουσία της Τουρκίας στη Θράκη έχει – από την περίοδο της Συνθήκης της Λωζάννης μέχρι σήμερα – πολυποίκιλες όψεις. Με βασικό άξονα των ενεργειών της το προξενείο στην Κομοτηνή, η Τουρκία προσπαθεί να έχει παρέμβαση στον πολιτικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα.
METEOR: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΒΛΗΜΑΤΟΣ BVR ΑΕΡΟΜΑΧΙΑΣ ΣΤΟ F-35 ΠΡΟΚΑΛΕΙ «ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ» ΣΤΟ ΓΕΑ
Με την ανατροπή της αεροπορικής ισορροπίας στο Αιγαίο και τη δημιουργία μιας ανάλογης κατάστασης όπως αυτή των ετών 1994-1997, όταν η τουρκική Αεροπορία ήταν η μόνη που επιχειρούσε βλήμα ΑΙΜ-120 AMRAAM στο Αιγαίο (κάτι που έκρινε εν πολλοίς και την τύχη της κρίσης στα Ίμια) κινδυνεύει η ΠΑ, λόγω πιθανής απόκτησης του βλήματος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Μeteor, από την τουρκική Αεροπορία. 

Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA αποκάλυψε μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση του βλήματος που θα φέρεται από το μαχητικό F-35, 120 μονάδες του οποίου αποκτά η Τουρκία.

Α/K  ΤΡΟΧΟΦΟΡΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Ε.Σ.: ΔΥΝΑΜΗ & ΕΥΕΛΙΞΙΑ...
Ένα από τα μικρά σε οικονομική αξία, αλλά υψηλά επιχειρησιακή αποτίμηση  εξοπλιστικά προγράμματα του ελληνικού ΕΜΠΑΕ 2006-2010 ήταν η απόκτηση 12 αυτοκινούμενων τροχοφόρων πυροβόλων διαμετρήματος 155 χλστ., με μήκος κάννης 52 διαμετρημάτων, συνολικού προϋπολογισμού 34 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνεται και στο νέο ΕΜΠΑΕ με υψηλή προτεραιότητα καθώς η υψηλή επιχειρησιακή ευελιξία του συστήματος και η ισχύς πυρός που εκπέμπει το καθιστούν μοναδικό για «έξυπνους και ευέλικτους στρατούς», όπως περιγράφεται ο νέος Ελληνικός Στρατός από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ «ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»
Μετά το πρόσφατο ατύχημα των δύο F-16 η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στην Πολεμική Αεροπορία, ειδικά στα στάδια μετά την βασική εκαπίδευση, έχει μπει στο «μικροσκόπιο». Είναι γεγονός ότι η εκπαίδευση των στρατιωτικών σχολών στην Ελλάδα περνά το παρόν χρονικό διάστημα από μια βαθιά μεταβολή, η οποία ξεκίνησε πρακτικά στα τέλη της δεκαετίας του ’90, με απώτερο στόχο οι σχολές αυτές να εξισωθούν με το πανεπιστημιακό καθεστώς. Επιτεύχθηκε ο παραπάνω στόχος; Και αν όχι, ποιες είναι οι συνέπειες που κατατρέχουν σήμερα την Πολεμική Αεροπορία; Πήγαμε στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, είδαμε κάναμε ρεπορτάζ και γράφουμε...

MIMS: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ-ΜΑΧΗΣ ΑΦΝΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ
Η απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει, αλλά και να πουλήσει στο εξωτερικό προηγμένα συστήματα αμυντικών εφαρμογών είναι το MIMS, το πρώτο ελληνικό ολοκληρωμένο σύστημα αποστολής-μάχης αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Έχοντας ήδη «γράψει» την πρώτη εξαγωγική του επιτυχία και μάλιστα σε μια δύσκολη αγορά όπως αυτή της Σιγκαπούρης, το σύστημα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την  ΣΤΡΑTΗΓΙΚΗ

ΙΡΑΝ & ΒOΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΦΩΤΙΑ
Οι «παρίες» της διεθνούς κοινότητας - σύμφωνα με τις ΗΠΑ – έχουν αποφασίσει να προκαλέσουν τους «γίγαντες» σε Δύση και Ανατολή, όχι απλώςμε την πρόθεση απόκτησς πυρηνικών όπλων (για την Βόρειο Κορέα η πρόθεση έχει γίνει ήδη πραγματικότητα), αλλά και με την απειλή χρήσης των όπλων αυτών. Οι αναλύσεις των ελληνικών στρατιωτικών υπηρεσιών παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις αναφορικά με τις δύο αυτές χώρες καθώς θεωρούν δεδομένο ότι «Οι ΗΠΑ μόνο ένα από τα δύο μέτωπα μπορούν να ανοίξουν.
Όχι και τα δύο ταυτοχρόνως ή μ διαφορά λίγων μηνών». Στο άρθρο, παρουσιάζονται λεπτομερώς οι ένοπλες δυνάμεις των δύο κρατών και επιχειρείται μια ανάλυση των πιθανοτήτων πλήγματος σε μία από τις δύο αυτές χώρες. Ειδικά για το Ιράν, το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται στην «γεωστρατηγική γειτονιά» της Ελλάδας  η προσέγγιση αυτή αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα αν ληφθεί υπ’όψιν η σύσφιγξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και η αντιπαλότητα «μέχρι θανάτου» Ισραήλ-Ιράν.

EMBRAER KC-390: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
To νέο μέσο μεταφορικό αεροσκάφος της EMPRAER πιθανότατα θα αποτελέσει το best seller των επόμενων δεκαετιών στον τομέα του. 
Οι προδιαγραφές του, ο σχεδιασμός του,  τα οικονομικά του στοιχεία, δείχνουν ότι οι Βραζιλιάνοι «έβαλαν τα γυαλιά» σε ανατολικές και δυτικές αεροναυπηγικές βιομηχανίες. Πουλάει ενώ ακόμα είναι μακέτα και τρεις χώρες θέλουν να εμπλακούν στο κονσόρτσιουμ κατασκευής του.
Ποτέ άλλοτε οι αεροπορικές επικοινωνίες δεν είχαν ένα τόσο καλοπουλημένο προϊόν πριν βγει το πρωτότυπο από το εργοστάσιο (εκτός ΗΠΑ και Ρωσίας, φυσικά). Η εμφάνισή του στα ... πεδία των μαχών (μπορεί να προσγειώνεται σε χωράφια) αναμένεται να αλλάξει τους κώδικες αεροπορικής σύνδεσης, επικοινωνίας και λογιστικής υποστήριξης.

FSB: Η ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Αναγεννημένη από τις στάχτες της KGΒ η FSB μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να αποτελέσει «την ασπίδα και το ξίφος» της Ρωσίας. 
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στον ελληνικό Τύπο μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της μεγαλύτερης υπηρεσίας πληροφοριών του κόσμου - πλην ΗΠΑ – και αναλυεται ο τρόπος λειτουργίας, η φιλοσοφίας της και οι διαφορές που έχει με την προκάτοχό της FSB

Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΗ TORA BORA
Οι επιχειρήσεις των αμερικανικών και βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή Tora Bora στα Λευκά Όρη, τον Δεκέμβριο του 2001, αποτελεί ένα όχι και τόσο καλά γνωστό σημείο των συμμαχικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, το οποίο όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πιο σημαντικό περιστατικό του πολέμου. 
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σε αυτή την περιοχή, οι αμερικανικές δυνάμεις – και ενώ εκτιμάται ότι είχαν φτάσει σε απόσταση περίπου δύο μιλίων από την τοποθεσία όπου κρυβόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν – έχασαν τη μοναδική ευκαιρία που είχαν μέχρι τότε για να επιτύχουν την αποστολή τους: να πιάσουν ή να σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν και τα μέλη της ηγετικής ομάδας της Αλ Κάιντα. Η παρουσίαση των βασικών σημείων της κοινής έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών για την αποτυχία αυτή, παρουσιάζονται και αναλύονται σε σχέση με την ίδια την επιχείρηση.

ΚΙΝΑ VS ΙΝΔΙΑΣ: ΠΟΣΟ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΙΓΑΝΤΩΝ;
Συγκεντρώνουν σχεδόν το 50%  του παγκόσμιου πληθυσμού, όταν οι ΗΠΑ και και η Ρωσία, μόλις και μετά βίας αγγίζουν το 8%. Οι δύο «γίγαντες» όχι μόνο της Ασίας, αλλά και του πλανήτη, έχουν αποδυθεί σε μία εξοπλιστική φρενίτιδα, προκειμένου από την μια πλευρά να μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό από ξένους προμηθευτές, αλλά πρακτικά να είναι έτοιμες για την επερχόμεμνη, σχεδόν βέβαιη, μεταξύ τους σύγκρουση. Ο προηγούμενος πόλεμος τον Οκτώβριο του 1962 χάθηκε για την Ινδία με αποτέλεσμα το Νεπάλ να κυριευθεί από τους Κινέζους. Εκείνος ο πόλεμος άφησε ανοικτές πληγές και έντονες συνοριακές αντιπαραθέσεις. Σήμερα η Κίνα συγκεντρώνει και πάλι στρατεύματα και νέα οπλικά συστήματα, όπως βλήματα εδάφους-εδάφους νέας γενιάς στην περιοχή, ενώ η Ινδία γνωρίζοντας ότι δεν έχει ακόμα τις δυνάμεις να αντιπαρατεθεί στην στρατιωτική ισχύ του Πεκίνου, έχει μεταβληθεί στην μεγαλύτερη «ανοικτή» αγορά πολεμικού υλικού εκτός των ΗΠΑ στον πλανήτη προκειμένου να μπόρέσει να αντιμετωπίσει την κινεζική ισχύ. Διαβάστε στην έρευνα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ τα βασικά εξοπλιστικά τους προγραμματα και πως η Ινδία φιλοδοξει να έχει καλύψει το χάσμα ισχύος μέχρι το 2020.

Επίσης στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί μπορείτε να βρείτε δεκάδες πληροφορίες και ανέκδοτα θέματα για το ελληνικό πλέγμα ασφάλειας και άμυνας και τις γεωστρατηγικές προκλησεις που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις στους χώρους αυτούς.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: