Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ελληνική πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200ΗΝ στην «ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου


Στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» παρουσιάζεται σε αποκλειστικότητα η ελληνική πρόταση για το πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ κλάσης ΥΔΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού. 

H πρόταση στηρίζεται σε συστήματα και τεχνολογίες αιχμής, αλλά παράλληλα αξιοποιεί πλήρως την υπάρχουσα υποδομή και τεχνογνωσία στο ΠΝ, ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιεί την πραγματική συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. 

 Το πρόγραμμα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση προτεραιοτήτων στο προσχέδιο του ΕΜΠΑΕ 2011-2016 για το ΠΝ, με αρχικό προϋπολογισμό €200 εκατ. και πρόσθετη χρηματοδότηση από ανεξάρτητα προγράμματα για επιμέρους οπλικά συστήματα. 
Η παρουσιαζόμενη προσέγγιση θέτει τις ακόλουθες παραμέτρους υλοποίησης του προγράμματος:
  • Τμηματική (modular) προσέγγιση. Στα συστήματα βασικής διαμόρφωσης μπορούν να ολοκληρωθούν σύνολα αναβάθμισης για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων απειλών, όπως σύνολο Ανθυποβρυχιακού (Α/Υ) πολέμου ή σύνολο ασύμμετρων απειλών.
  • Κλιμακωτή (scalable) προσέγγιση. Το ΠΝ μπορεί να επιλέξει είτε πρόταση αντιμετώπισης των βασικών ζητημάτων –όπως η τεχνολογική απαξίωση (obsolescence) και η αδυναμία εφοδιαστικής υποστήριξης– είτε πρόταση ριζικής αναβάθμισης των επιχειρησιακών ικανοτήτων, είτε κάποια ενδιάμεση.
  • Επιλογή από το ΠΝ των συστημάτων που θα καθορίσουν την τελική μορφή του προγράμματος, μεταξύ των προσφερόμενων εναλλακτικών προτάσεων.
  • Ελαχιστοποίηση του χρόνου παράδοσης των εκσυγχρονισμένων φρεγατών.
  • Μεγιστοποίηση της πραγματικής Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (ΕΒΣ).
  • Ελαχιστοποίηση του κινδύνου με την αξιοποίηση της εμπειρίας και  χρήση δοκιμασμένων συστημάτων τεχνολογίας αιχμής (state of the art).
Η προτεινόμενη βασική διαμόρφωση περιλαμβάνει Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) TACTICOS, τρισδιάστατο (3D) ραντάρ SMART-S Mk2 μέσης/ μακράς εμβέλειας, αναβάθμιση του 3D ραντάρ ένδειξης στόχων MW 08 και αναβάθμιση των ραντάρ ιχνηλάτησης και καταύγασης STIR 1.8, ή αντικατάσταση από STIR 1.2 με πομπούς στερεάς κατάστασης.

Αμφότερες οι εναλλακτικές επιλογές αξιοποιούν τις προηγμένες τεχνικές καθοδήγησης TSG2 και TSG0 των βλημάτων ESSM.
Πέραν της βασικής διαμόρφωσης, προσφέρονται εναλλακτικές επιλογές για τα σόναρ γάστρας και μεταβλητού βάθους, τον εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, τα ηλεκτροπτικά συστήματα, τις επικοινωνίες και την πλοήγηση. 

Για τα οπλικά συστήματα προτείνεται η αναβάθμιση του κύριου πυροβόλου Mk45 Mod2A των 127mm/54cal σε Mod2 Κοινού Συστήματος Ελέγχου (CCS). 

Το ΠΝ αναμένεται να απαιτήσει την εγκατάσταση ελαφρών πυροβόλων διαμετρήματος 25/ 27/ 30 mm. Προτείνεται επίσης η αναβάθμιση του συστήματος κατακόρυφης εκτόξευσης Mk48 Mod2, του συστήματος τορπιλοσωλήνων Mk32 Mod5 για χρήση προηγμένων ελαφρών τορπιλών, ενώ η αναβάθμιση του συστήματος βλημάτων εναντίον πλοίων Harpoon αναμένεται να αποτελέσει ανεξάρτητο πρόγραμμα Κυβερνητικά Παρεχόμενου Εξοπλισμού (GFE). 

Προβλέπεται τέλος η γενική επισκευή και αναβάθμιση των Εγγύς Οπλικών Συστημάτων (CIWS) Mk15 Phalanx Block 1 Baseline 1 σε Phalanx Διαμόρφωσης Επιφανείας (PSuM) Block 1Β. 

Εναλλακτικά, το πρυμναίο Phalanx μπορεί να αντικατασταθεί από σύστημα Βλημάτων Περιστρεφόμενης Ατράκτου (RAM) ή από σύστημα πυροβόλου Millennium GDM-008. 

Η βασική διαμόρφωση και οι εναλλακτικές επιλογές της ελληνικής πρότασης για το πρόγραμμα ΕΜΖ των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ, αναλύονται εκτεταμένα στο τεύχος Οκτωβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί σήμερα 6 του μηνός.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: