Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΒΙΒΛΙΟ : ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ.Ε.ΔΟΥΔΟΥΜΗ./ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010. 277 σελίδες. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΣΚΡΗ. ΑΘΗΝΑ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Ο εκλεκτός φίλος και συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΥΜΗΣ έχει επί χρόνια δυναμική παρουσία και συνεισφορά στον χώρο του καλού βιβλίου , με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα για τα ΒΑΛΚΑΝΙΑ(αποσύνθεση Γιουγκοσλαβίας-Βουλγαρία κλπ).  
Είναι οικονομολόγος και με διαχρονική εμπειρία στο εξωτερικό. Παρακολουθεί επί χρόνια τις εξελίξεις στη ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ , και έχει καλές πηγές πληροφοριών από όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας. Γράφει απλά και κατανοητά, ενώ έχει εμπεριστατωμένη άποψη και δυναμική σκέψη.
Το 11ο βιβλίο του επικεντρώνεται στην ΤΟΥΡΚΙΑ και το παρουσίασε προ ημερών σε ειδική εκδήλωση σε Κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Με εξέπληξε ευχάριστα γιατί τον είχα συνηθίσει να αναλύει και καλύπτει τα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας. Το βιβλίο για την ΤΟΥΡΚΙΑ (η συγκεκριμένη χώρα-όπως ο ίδιος λέει- είναι ΕΠΙΚΑΙΡΗ και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ), αναφέρεται σε πολλά επιμέρους θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της γείτονας.
Σχετικά με τα μείζονα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ καταγράφει τα περάσματα του ανατολικού μας γείτονα από την σύσταση του νέου κράτους μέχρι την εποχή ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ(όπου παρατηρείται μια διαφοροποίηση λόγω Ισλάμ σε αρκετά θέματα).Μάλιστα έχει καλύψει αρκετά από τα πρόσφατα γεγονότα και εξελίξεις στις σχέσεις της ΑΓΚΥΡΑΣ με τις ΗΠΑ, το ΙΡΑΝ, το ΙΣΡΑΗΛ, το θέμα της ΓΑΖΑΣ, αλλά και την πρόταση ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ για μεταφορά εμπλουτισμένου ουρανίου από το ΙΡΑΝ στην ΤΟΥΡΚΙΑ(που ως γνωστό δεν πέτυχε λόγω των Δυτικών αντιδράσεων). ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ, ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ.
Στα οικονομικά θέματα(που τα γνωρίζει πολύ καλά, αφού έχει περάσει από σημαντικές θέσεις στο εξωτερικό), ο συγγραφέας δίδει έμφαση στο εξωτερικό εμπόριο, στην ενέργεια, στις ξένες επενδύσεις και στον τουρισμό. Δίδονται πίνακες με οικονομικά μεγέθη του 2009, ενώ καταγράφεται το πλαίσιο των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στο εξαγωγικό της εμπόριο, οι ενεργειακοί αγωγοί, και συνοπτικά τα τουριστικά μεγέθη.
Το αφιέρωμα στα θρησκευτικά ζητήματα που απασχολούν την ΤΟΥΡΚΙΑ, είναι από τα κεφάλαια του πολύ καλού και σοβαρού βιβλίου που με ικανοποίησε πολύ. Παρουσιάζονται οι ΑΛΕΒΗΔΕΣ(που είναι πιο κοντά στους ΣΙΙΤΕΣ), ενώ από πλευράς στατιστικής η Τουρκία είναι Σουνιτική. Αφιερώνεται χώρος στον θρησκευτικό φανατισμό και στην περίπτωση του ιμάμη ΦΕΤΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ ο οποίος έκανε τις τελευταίες δεκαετίες αισθητή την παρουσία του στην ΤΟΥΡΚΙΑ(ζει στις ΗΠΑ), και δεν τον συμπαθούν και αρκετοί του κοσμικού κράτους στην γειτονική μας χώρα για τις ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ θέσεις του(με κύριους τους στρατιωτικούς που κατά καιρούς σε διεθνείς διασκέψεις που συμμετέχω συζητώ μαζί τους).
Το ΚΟΥΡΔΙΚΟ θέμα και οι μειονότητες παρουσιάζονται εκτενώς μέσα από 36 σελίδες. Η κατάσταση στην ΝΑ ΤΟΥΡΚΙΑ, στο Β.ΙΡΑΚ, αλλά και οι μειονότητες των ΑΡΑΒΩΝ και ΛΑΖΩΝ αναφέρονται στο κεφάλαιο με ιστορικά-θρησκευτικά και δημογραφικά στοιχεία. Στο κεφάλαιο υπό τον τίτλο ο ΚΑΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ διεξοδικά και με πληθώρα στοιχείων και επισημάνσεων παρουσιάζονται οι σχέσεις της ΑΓΚΥΡΑΣ με τις ΑΡΜΕΝΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ-ΙΡΑΝ-ΙΡΑΚ-ΣΥΡΙΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΚΡΑΤΗ της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι τα επόμενα κεφάλαια για τις σχέσεις της ΑΓΚΥΡΑΣ με τον ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ, την ΕΥΡΩΠΗ, καθώς και τις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές της στα ΒΑΛΚΑΝΙΑ. Ας μη λησμονούμε ότι ο πολύς ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ έχει πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις σε ΣΕΡΒΙΑ-ΒΟΣΝΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ-ΣΚΟΠΙΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ-ΡΟΥΜΑΝΙΑ μέσα στο τελευταίο χρόνο.
Ειδική αναφορά γίνεται στο προταθέν από τον ΟΗΕ και τους Αγγλοαμερικανούς ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΝΑΝ για την επίλυση του Κυπριακού που απορρίφθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά στο δημοψήφισμα του 2004. Μετά από μια σειρά πολύ χρήσιμων στοιχείων που παραθέτει για τις σχέσεις της ΑΓΚΥΡΑΣ με το ΠΑΡΙΣΙ και το ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ο συγγραφέας εύστοχα τα συνδέει σε όλα τα επίπεδα αποκαλώντας το ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΝΑΝ ως «ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ». Το ότι το βιβλίο του είναι σύγχρονο το βλέπει κανείς και από το γεγονός ότι καλύπτει και τον ύποπτο και προκλητικό ρόλο γνωστών οργανώσεων (που έχουν σχέσεις με ΤΖΙΧΑΝΤΙΑ) όπως είναι η ΙΗΗ που πρωταγωνίστησε στον ΣΤΟΛΙΣΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΖΑ με το πλοίο ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ το οποίο κατελήφθη από Ισραηλινούς κομάντος μετά από μια αιματηρή επιχείρηση.
Πέραν της εκτενούς βιβλιογραφίας που παραθέτει στο τέλος (Ελληνική και ξένη) οι τελευταίες 18 σελίδες αναφέρονται στις ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Που τις θέτει στο πλέγμα των εσωτερικών αλλαγών-σχέσεις με τις ΗΠΑ-ΕΕ-ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ, και τις εξελίξεις στο «παγκόσμιο χωριό». Υπάρχουν πολλές και κρίσιμες επισημάνσεις για τις σχέσεις με ΙΡΑΝ-ΧΑΜΑΣ-ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ, αλλά και για τον «ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ». Δεν βλέπει προοπτική της ΑΓΚΥΡΑΣ για την ΕΥΡΩΠΗ, ενώ «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για την πατρίδα μας για το τι την συμφέρει και τι δεν την συμφέρει από την εξέλιξη της Τουρκίας ,έχοντας ανοικτά το μέτωπο της ΚΥΠΡΟΥ και αντιμετωπίζοντας μια προκλητική συμπεριφορά στο ΑΙΓΑΙΟ.
Συμπερασματικά πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο, το οποίο ανεπιφύλακτα συνιστώ. Διαβάζεται άνετα και παρέχει πολλές πληροφορίες και σχόλια. Είναι μακράν ακροτήτων και λεκτικών εξάρσεων. Ο συγγραφέας είναι σοβαρός και υπεύθυνος τεχνοκράτης και με το συγκεκριμένο βιβλίο προσφέρει περαιτέρω στοιχεία για την κατανόηση της συμπεριφοράς της γειτονικής μας χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: