Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

«Κατά φαντασίαν οι εχθροί σας»


Ο ΤΟΥΡΚΟΣΠρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως η Ελλάδα άδικα εξοπλίζεται τόσα χρόνια γιατί δεν έχει εχθρούς. Τώρα, είπε, η γειτονική μας χώρα καταβάλλει βαρύ αντίτιμο για αυτήν την φανταστική παραγωγή εχθρών, παραπέμποντας στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

]Το ίδιο, όπως είπε, ισχύει και για τη χώρα του. 
Η Τουρκία, είπε, με το να ασχολείται με αυτούς τους φανταστικούς εχθρούς που παρήχθησαν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να ασχοληθεί όσο έπρεπε με το μέλλον.
>>Αλλαγή τακτικής από τον ΟΗΕ στη διαδικασία >>Η Λευκωσία θέλει και η Μόσχα μπορεί >>Ο Ντερβίς Έρογλου είδε Νταβούτογλου και στρατηγό 

 ΓΙΑ «φανταστικούς εχθρούς» κάνει λόγο ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρέπεμψε τόσο στη χώρα του όσο και στην Ελλάδα και στις δαπάνες για τους εξοπλισμούς. 

Με τη γνωστή αλαζονεία του αλλά και τη μόνιμη προσπάθεια του να εντυπωσιάζει και να παρουσιάζεται ως «ειρηνοποιός», ο Ερντογάν, θέλει να παρουσιάσει τη χώρα του ως να μην έχει προβλήματα με τους γείτονες.
Αν και είναι η ίδια που προκαλεί προβλήματα και δημιουργεί κρίσεις.

Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του Πανεπιστημίου Πίρι Ρέις, υπενθύμισε ότι η Τουρκία υπέφερε πολύ κατά το παρελθόν από κάποιες φανταστικές φοβίες που της μετέδιδαν και ότι εκείνες οι ημέρες έμειναν πλέον στο παρελθόν.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε πως κατά το παρελθόν ενώ αρχικά ίσχυε ότι η Τουρκία είναι περικυκλωμένη από τρεις θάλασσες, κάποια φορά άρχισε να λέγεται ότι «η Τουρκία είναι περικυκλωμένη από τις τέσσερις πλευρές από εχθρούς» και για αυτό το λόγο οι πηγές και η ενέργεια της χώρας αναλώθηκε γα αυτούς τους φανταστικούς εχθρούς. 

Η Τουρκία, είπε, από το να ασχολείται με αυτούς τους φανταστικούς εχθρούς που παρήχθησαν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να ασχοληθεί όσο έπρεπε με το μέλλον.

Ο Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει η χώρα να ασχοληθεί περισσότερο με τη ναυτιλία, ενώ στο θέμα τούτο αναφέρθηκε και στην παράδοση του πλοίου ξηρού φορτίου «Κaptan ΑrifΒayraktar». 

Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα λέγοντας τα εξής: «Η Τουρκία μέχρι το 2008 δεν είχε ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο Ναυτιλίας, δεν έγινε ό,τι έπρεπε για τις θάλασσες, όμως δαπανήθηκε μεγάλη ενέργεια για τους φανταστικούς κινδύνους.


Στην γειτονική χώρα επικρατεί οικονομική κρίση και από αυτήν προκύπτει ότι έχει δαπανήσει πολλά χρήματα για τον εξοπλισμό της. Εναντίον τίνων εξοπλίζεται; Αυτό ωφελεί σε κάτι;

Η αμυντική βιομηχανία και η τεχνολογία των όπλων αλλάζει συνεχώς. Τώρα η γειτονική μας χώρα καταβάλλει βαρύ αντίτιμο για αυτήν τη φανταστική παραγωγή εχθρών. Θα πρέπει να μην πέσουμε και εμείς στο ίδιο λάθος. 

Οι χώρες θα πρέπει να διαθέτουν χρήματα για τις δικές τους πηγές, για το ανθρώπινο δυναμικό, για τους νέους και την εκπαίδευσή τους». 

Ο Ερντογάν μεταβαίνει και πάλι στην Αθήνα Ο ΤΟΥΡΚΟΣΠρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταβαίνει στην ελληνική πρωτεύουσα το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου για να λάβει μέρος στην Κλιματολογική και Περιβαλλοντολογική Διάσκεψη των χωρών της Μεσογείου. Ο Ερντογάν προσκλήθηκε από τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου και θα είναι η δεύτερη επίσκεψη τους τελευταίους πέντε μήνες. 


Στην ίδια σύνοδο θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Σύμφωνα με την Χουριέτ, ο κ. Παπανδρέου, που είναι εδώ και ένα χρόνο στην εξουσία, είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη του στην Τουρκία δύο μέρες μετά που ανέλαβε τα καθήκοντα αυτά. 
Είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, στην Κωνσταντινούπολη και από τότε μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα πάνε καλά. 
Τα πράγματα, σύμφωνα με την εφημερίδα, πάνε καλά και για τις διαφωνίες στο Αιγαίο. Ακόμα λέγεται πως καλά πάνε κατά τους τελευταίους μήνες και οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ.
Οι τουρκικές πηγές λένε ότι παρατηρείται κάποια ύφεση στη στάση των Ελλήνων. 
Το ίδιο λέγεται και από ελληνικές πηγές για τη στάση της τουρκικής πλευράς. 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει ένας κατάλογος με τις διαφωνίες στο Αιγαίο, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα, χωρικά υδατα κ.λπ. Στην περίπτωση που επιτευχθεί κάποια συμφωνία στις διαφωνίες για το Αιγαίο, πόσο μπορεί να σταθεί μόνο του το Κυπριακό, διερωτάται η εφημερίδα. 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: