Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΛΕΒΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Alevilerin oturma eylemine boyalı saldırı

Eφ, Ραντικάλ 9-10-2010
Αλεβίτες οι οποίοι οργάνωσαν 24ρη καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οδό Σαγγαρίου στην Άγκυρα, ζητώντας την κατάργηση του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών, δέχτηκαν επίθεση με μπογιά και φραστική επίθεση από ομάδα νέων που ήταν σε φροντιστήριο.
Άγκυρα. Την εκδήλωση που έκαναν ζητώντας ίσα πολιτικά δικαιώματα, στήριξαν ο βουλευτής του BDP Σεραφετίν Χαλίς, ο πρόεδρος του EMEP Λεβέντ Τουζέλ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος ÖDP Τουντζέρ Μπακιρχάν, κομματικά στελέχη του κόμματος Καταπιεσμένων Σοσιαλιστών και ο πρόεδρος του ΚESK Σαμί Εβρέν. Δίπλα τους ήταν και μετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Αλή Μπαλκίζ, ο πρόεδρος του συλλόγου Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ Φεβζί Γκιουμούς, και ο πρόεδρος του πολιτιστικού ιδρύματος Χατζή Μπεκτάς Βελή, Ερτζάν Γκετσμέζ. 

Οι Αλεβίτες άρχισαν από την πλατεία Κολλεγίου Άγκυρας την ¨Διαδήλωση για ίσα πολιτικά δικαιώματα¨ και συνέχισαν με ανακοίνωση τύπου στην λεωφόρο Ζιγιά Γκεκάλπ. Μιλώντας εξ ονόματος των Αλεβιτών  ο πρόεδρος του συλλόγου Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ Φεβζί Γκιουμούς ανέφερε πως για δεκαετίες αγωνίστηκε για την κατάργηση του υποχρεωτικού μαθήματος θρησκευτικών και είπε :
¨Η πρακτική του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα του συντάγματος της χούντας της 12ης Σεπτεμβρίου, και προκαλεί αφομοίωση στα παιδιά. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) λέει πως αυτή η πρακτική αποτελεί  παραβίαση δικαιωμάτων των Αλεβιτών παιδιών. 

Η κυβέρνηση μη εφαρμόζοντας την απόφαση του ΕΔΑΔ συνεχίζει την παρανομία¨.

Κατά την ώρα της καθιστικής διαμαρτυρίας, ομάδα από 20 περίπου νέους που εκπαιδεύονταν σε φροντιστήριο, επιτέθηκαν φραστικά στους Αλεβίτες, τους έβρισαν και τους πέταξαν αντικείμενα.   


Σχόλιο : Δεκαετίες τώρα το τουρκικό κράτος με τους Σουνίτες επικυρίαρχους, ακολουθεί πολιτική αφομοίωσης σε βάρος των Αλεβιτών. Και φυσικά δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΕΔΑΔ.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: