Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Οργή στο Λιμενικό για τη νέα διχοτόμηση




Ανάστατοι είναι οι λιμενικοί, που απειλούν ακόμη και με παραιτήσεις, μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καθορίζονται οι αρμοδιότητες του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων.
 
Το Λιμενικό Σώμα ουσιαστικά διχοτομείται, αφού τελικά η παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπνδρέου και η επιστολή που έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας περιέπλεξαν την κατάσταση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Και αυτό διότι από τη μια πλευρά άφησε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το επιχειρησιακό κομμάτι του Λ.Σ. (Διεύθυνση Ασφάλειας, Διεύθυνση Επιχειρησιακών και Εναέριων Μέσων, Θάλαμος Επιχειρήσεων, Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας) και από την άλλη έδωσε στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων τις υπηρεσίες του Λιμενικού που αφορούν στην Ποντοπόρο Ναυτιλία (Επιθεώρηση Πλοίων, Ναυτική Εκπαίδευση κ.ά.).

Ήδη οι ενώσεις των Λιμενικών εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και τα στελέχη προειδοποιούν με κινητοποιήσεις αλλά και με αντιδράσεις όπως αυτές των παραιτήσεων.

Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος χαρακτηρίζει ως «παλινωδίες» τις κινήσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «με περισσή ευκολία διανέμει, αναδιανέμει, ακυρώνει και ξαναδιανέμει τα ιμάτια του Λ.Σ. σέρνοντάς το σαν κουφάρι από υπουργείο σε υπουργείο».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος με αφορμή τη διχοτόμηση του Λιμενικού κάνει λόγο για «σχέδιο που εξελισσόταν εδώ και ένα χρόνο» και εκφράζει την αντίθεσή της.. 

Οι Λιμενικοί επισημαίνουν ακόμη τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν αφού, όπως αναφέρουν, θα υπάρχουν «μία ακτοφυλακή χωρίς προσωπικό, εξοπλισμό, μέσα τα οποία θα διατίθενται μεν από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, θα εντέλλονται από το ΥΠΠ, θα χρηματοδοτούνται από το ΥΘΥΝΑΛ, αλλά θα συντηρούνται από το ΥΠΠ».

Καταγγέλλουν δε ότι ακόμη και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν γνωρίζουν ποιος θα αποφασίζει -εάν συμβεί- περιστατικό έρευνας και διάσωσης, ή ποιος θα λαμβάνει αποφάσεις για τα επιχειρησιακά μέσα, τα οποία ανήκουν μεν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλα το τμήμα προμηθειών ανήκει στο Θαλασσίων Υποθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό μιλούν για απαξίωση του Σώματος και ζητούν τη δημιουργία ενός Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων, αντιδρώντας, ταυτόχρονα, στα σχέδια ίδρυσης ξεχωριστής Ελληνικής Ακτοφυλακής ή Διεύθυνσης Λιμενικού υπό το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως ο πρωθυπουργός με το… διαμελισμό του Λιμενικού επιχείρησε μια… σολωμόντεια λύση μεταξύ των δύο υπουργών, που ο καθένας ήθελε για λογαριασμό του το σύνολο των αρμοδιοτήτων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: