Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Α/ΓΕΝ: Αναγκαία τα πλοία μικρότερου εκτοπίσματος για το ΠΝ


Κεραυνός εν αιθρία η πρόσφατη συνέντευξη του Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχου Δ. Ελευσινιώτη, ο οποίος τάσσεται έμμεσα, πλην σαφέσταστα, στο πλευρό των όσων δήλωσαν μέχρι σήμερα οι επίτιμοι ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού. 
Οι πανάκριβες γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM είναι ακατάλληλες για το σημερινό Πολεμικό Ναυτικό, τόσο λόγω του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στο Αιγαίο, όσο και λόγω των ήδη μεγάλων προβλημάτων στον τομέα της υποστήριξης, υλικοτεχνικής αλλά και του ικανοποιητικού μεγέθους του ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με τον Α/ΓΕΝ «οι Φ/Γ αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν τις κύριες μονάδες κρούσεως πάνω στις οποίες δομείται ένας αξιόπιστος και αξιόμαχος στόλος. 
 
Παρά ταύτα και λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων του επιχειρησιακού περιβάλλοντος του Αιγαίου καθώς και των υφιστάμενων προβλημάτων στην υποστήριξη - διατήρηση υψηλού αριθμού μεγάλων μονάδων κρούσεως, παρουσιάζεται ως αναγκαία η σταδιακή ένταξη στην Δομή Κύριων Μονάδων του ΠΝ, πλοίων μικρότερου εκτοπίσματος αλλά συναφών επιχειρησιακών δυνατοτήτων με τις φρεγάτες, όπως οι κορβέτες.» (Στρατιωτική Ισορροπία, Οκτώβριος 2010).
 
Υπενθυμίζουμε ότι ο επίτιμος αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Παναγιώτης Μάλλιαρης, χαρακτήρισε «έγκλημα εκ προμελέτης» την απόκτηση των FREMM για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού, Ναύαρχος Νικ. Παπάς, θεωρεί την απόκτηση των φρεγατών FREMΜ για το ΠΝ ως ένα λάθος.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: