Tο σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ, δίνει μεγάλη δημοσιότητα στην επίσκεψη του Τ. Erdoğan στην Αθήνα και τις συναντήσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργο κ. Παπανδρέου.
Οι σχετικές αναφορές τονίζουν ότι, οι δύο ηγέτες, στις συναντήσεις τους συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης: την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τις διαδικασίες θεώρησης εισόδου μεταξύ των δύο χωρών, το ζήτημα του Αιγαίου, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και το Κυπριακό.
Οι τουρκικές εφημερίδες παραθέτουν αποσπάσματα από τις δηλώσεις των δύο ηγετών στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την τελευταία συνάντησή τους.
Ιδιαίτερης προβολής τυγχάνουν οι δηλώσεις τους σε σχέση με το Αιγαίο, το θέμα της θεώρησης εισόδου και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, δίδεται έμφαση στην προσπάθεια που θα καταβάλει η Ελλάδα για την άρση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους στις χώρες της ΕΕ.
Αντιστοίχως, από τις δηλώσεις Erdoğan, υπογραμμίζονται οι αναφορές του στα θετικά βήματα της κυβέρνησής του στο μειονοτικό, ιδιαίτερα σε σχέση με το Πατριαρχείο και η «υπόσχεση», κατά μερίδα του τουρκικού Τύπου, για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Η εικόνα αναλυτικότερα:
-Η Hürriyet και η Radikal δημοσιεύουν ανταποκρίσεις του Γιώργου Κιρμπάκη με τίτλους αντιστοίχως: «Είμαστε ευτυχείς: Καλό το πολιτικό κλίμα» και «Ακόμη μια απλωτή (εννοεί βήμα) στο Αιγαίο». (βλέπε και σημερινή αναλυτική επισκόπησή μας, ΑΠ 3111/Φ.300, 23/10/2010)
-Η Milliyet φιλοξενεί ανταπόκριση του Τάκη Μπερμπεράκη με τίτλο «Υποστήριξη της Αθήνας για διευκόλυνση της θεώρησης εισόδου στους Τούρκους» που εστιάζει στην υποστήριξη της Αθήνας για τις διευκολύνσεις στις θεωρήσεις εισόδου των τούρκων υπηκόων.
Ο συντάκτης χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης «πρωτοβουλία ενάντια στην ισλαμοφοβία που εντείνεται στην Ευρώπη».
-Η Sabah σε ανταπόκριση του Στέλιου Μπερμπεράκη με τίτλο: «Να αρθεί η βίζα για την Τουρκία» εστιάζει στο θέμα της θεώρησης εισόδου και «στην απόφαση του Έλληνα ΠΘ Παπανδρέου να ζητήσει από την Ε.Ε. να αρθεί η θεώρηση εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους».
-Η Ζaman παραθέτει ανταπόκριση του Hasan Hacı με τίτλο: «Ανοιξιάτικη αύρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» που εστιάζει στις θετικές αναφορές του ΠΘ Erdoğan σε σχέση με το θέμα της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης.
-Η Cumhuriyet δημοσιεύει ανταπόκριση του Murat İlem από την Αθήνα με τίτλο «Πολλά θέματα, καμμία συμφωνία».
Στην ανταπόκριση, παρατίθεται η απάντηση του έλληνα πρωθυπουργού στην ερώτηση «αν στο θέμα της υφαλοκρηπίδας θα έχουμε αποτελέσματα ως το τέλος του χρόνου» ότι «στόχος μας είναι να έχουμε όσο το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ο στόχος μας είναι η επίλυση των προβλημάτων».
-Η Vatan σε δημοσίευμα με τίτλο «Να εμποδιστεί η λαθρομετανάστευση και να διευκολυνθεί η βίζα» εστιάζει στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.
-Η Αkşam παραθέτει δημοσίευμα με τίτλο «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα όμως το κλίμα έχει αλλάξει» που αναφέρεται κυρίως στην βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών.
-Η Türkiye φιλοξενεί ανταπόκριση του Μανόλη Κωστίδη από την Αθήνα με τίτλο: «Στη Συνάντηση Κορυφής για το κλίμα συζητήθηκαν διμερή θέματα», όπου παρατίθενται τα ζητήματα που συζήτησαν οι δύο πλευρές.
-Η Taraf φιλοξενεί δημοσίευμα με τίτλο: «Υπόσχεση: Θα επιλύσουμε το ζήτημα της Χάλκης» δίνοντας και αυτή βαρύτητα στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής.
-Η Hürriyet Daily News παραθέτει δημοσίευμα με τίτλο «Illegal migration on table» το οποίο αναφέρεται κυρίως στην υπόσχεση του ΠΘ Erdoğan για στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Ο Δραγουμάνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου