Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Διάλεξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Ίδρυμα Κόκκαλη


“Πρέπει να υπάρξει μια νέα οικονομική τάξη βασισμένη στη δικαιοσύνη καθώς και μια νέα πολιτιστική τάξη η οποία θα είναι συγκεντρωτική, με την έννοια της ενσωμάτωσης όλων των πολιτισμών” δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στη Βοστώνη των ΗΠΑ.
Η ομιλία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών με θέμα “Οι φιλοσοφικές και στρατηγικές προκλήσεις στην Αναδυόμενη Παγκόσμια Τάξη: Επανεξετάζοντας τη Διατλαντική Εναλλακτική” διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Κόκκαλη για την Νοτιοανατολική του Harvard Kennedy School, παρουσία του ιδρυτή του Σωκράτη Κόκκαλη.


Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την επιθυμία για μια νέα πολιτική τάξη βασισμένη στην ευρύτερη συμμετοχή πολλών χωρών στη διαμόρφωσή της και υπογράμμισε την προνοητική προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας σε μια νέα αναδυόμενη παγκόσμια τάξη.

Στην ομιλία του ο Ahmet Davutoglu υπογράμμισε τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας βασιζόμενες στην αυτοπεποίθηση, επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή.

Οι έξι αρχές περιλαμβάνουν: την ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας, “Μηδενικά προβλήματα με τις γείτονες χώρες”, προληπτική διπλωματία στις γειτονικές περιοχές της χώρας, συμβατές παγκόσμιες σχέσεις, ενεργό συμμετοχή σε όλα τα παγκόσμια και διεθνή θέματα, και ενεργό συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς.

“Θέλουμε να έχουμε μία δυναμική παρουσία στις υπερατλαντικές συμμαχίες”, δήλωσε ο Davutoglu και πρόσθεσε, “Θέλουμε να αποτελέσουμε πλεονέκτημα για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και όχι επιβάρυνση … 

Αλλά πριν από οτιδήποτε, θέλουμε να είμαστε ένας θετικός παράγοντας για τη συνέχεια της ανθρωπότητας”.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή είναι συμβατός και δεν είναι ανταγωνιστικός με τους αμερικανικούς στόχους στην περιοχή, διαβεβαιώνοντας ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Πανεπιστήμιο Harvard o Davutoglu έγινε δεκτός από τη Jackie O’Neill, Marshal του Πανεπιστημίου Harvard και από τον Πρύτανη David T. Ellwood του Harvard Kennedy School. 

Συναντήθηκε επίσης με Τούρκους φοιτητές και διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως με τον εμπειρογνώμονα των Διεθνών Σχέσεων Δρ Joseph S. Nye.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: