Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Το μαγικό τουρκικό δίδυμο


Το τέλος στην εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό στην κατασκευή ειδικών πολεμικών μηχανών υπόσχεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν, προσθέτοντας πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να θεωρηθεί ως ικανός παίχτης στη διεθνή αγορά.

Η εθνική οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται φέτος πολύ κοντά σε έναν από τους περισσότερο φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της – 100 δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγές. 
Ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος αυτών των εξαγωγών ανήκει στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία αποτελεί με αυτόν τον τρόπο έναν βασικό πυλώνα των σημερινών και των μελλοντικών προσπαθειών και επιδιώξεων για την αύξηση των εξαγωγών της χώρας, η οποία με τη σειρά της συνεπάγει την διασφάλιση αλλά και την αύξηση των θέσεων εργασίας, όπως και των εξειδικευμένων θέσων εργασίας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.

Η συγκεκριμένη συνταγή έχει μέχρι σήμερα αποδώσει οφέλη στην γειτονική χώρα και όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια θα έχει μια φιλόδοξη συνέχεια.

Η Τουρκία, η χώρα με την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, το πήρε απόφαση: 
Η αμυντική βιομηχανία αποτελεί πρωτίστως έναν από τους πυλώνες της οικονομικής της ανάπτυξης, με κύριο όχημα τις εξαγωγές.

Η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από τρίτους προς την Τουρκία αποτελεί πλέον την ύψιστη στρατηγική στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, με την τουρκική κυβέρνηση να μην διστάζει να σπάσει τα ταμπού και τις πρακτικές του παρελθόντος. 
 
Κανένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της γειτονικής χώρας, το οποίο προορίζεται για τις ένοπλες δυνάμεις της, δεν προχωρεί, εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. 
 
Η δημιουργία τεχνολογικών πάρκων σε όλη την επικράτεια και η προικοδότηση αυτών με μέσα και προσωπικό, αναμένεται να συντελέσει στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων.

Ανάπτυξη και απεξάρτηση είναι το μαγικό τουρκικό δίδυμο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: