Ξεκινά αύριο η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα σε χώρες της Μέσης Ανατολής, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει η εποικοδομητική εμπλοκή της Ελλάδας στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ιορδανία, στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, θα περάσει στην Αίγυπτο και θα καταλήξει επισκεπτόμενος το Λίβανο.
Από την επιλογή των χωρών που επισκέπτεται ο κ. Δρούτσας, φαίνεται ότι η περιοδεία σχετίζεται με τις προσπάθειες αναβίωσης ουσιαστικών συνομιλιών ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, τους Ισραηλινούς και τους Σύρους, και την απόπειρα εξεύρεσης μεθόδου αποκλιμάκωσης στις σχέσεις του Λιβάνου και του Ισραήλ, επί της ουσίας στις σχέσεις της Χεζμπολάχ με το εβραϊκό κράτος.
Η περιοδεία Δρούτσα έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου οι σχέσεις Άγκυρας – Τελ Αβίβ δείχνουν χειρότερες από ποτέ, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν να επαναλαμβάνει στερεοτυπικά ότι «το Ισραήλ θα μείνει απομονωμένο αν δε ζητήσει συγνώμη για την επιδρομή στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά» και τους Ισραηλινούς επί της ουσίας να τον λοιδορούν.
Την ίδια στιγμή η Δαμασκός διαμηνύει ότι θεωρεί την Τουρκία εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ. Μύλος…
Απαντώντας σε σχετική με το ταξίδι του Δημήτρη Δρούτσα στη Μέση Ανατολή, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας ,δήλωσε ότι δεν κρίθηκε σκόπιμη η συμπερίληψη της Συρίας σε αυτή την περιοδεία, σε μια έμμεση αναφορά στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, ως «Μακεδονία».
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το θέμα με τη Συρία δεν έχει κλείσει από ελληνικής πλευράς, και την κάλεσε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το θέμα με τρόπο που να συνάδει με τις Αποφάσεις του Συμβούλιου Ασφάλειας του ΟΗΕ.
Η ελληνική πλευρά καταβάλλει κάποιες προσπάθειες να εξασφαλίσει την παρουσία και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, εκτός από αυτή του Ερντογάν, στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Η συγκεκριμένη ελληνική προσπάθεια μεσολάβησης ανάμεσα στους Τούρκους και τους Ισραηλινούς θα θεωρούνταν ΒΛΑΚΩΔΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ με όρους εθνικού συμφέροντος.
Εάν όντως η κυβέρνηση το επιχειρεί εμφορούμενη από «αρχές» του τύπου αφού είμαστε υπέρ της ειρήνης παντού θα πρέπει να είμαστε και στο συγκεκριμένο μέτωπο, αποτελεί απλώς βλακωδέστατη ενέργεια καθότι το κλείσιμο αυτού του μετώπου για την Άγκυρα της επιτρέπει να επικεντρωθεί σε άλλα, μεταξύ αυτών και το Αιγαίο…
Εάν πάλι το κάνει στο πλαίσιο μιας καλά υπολογισμένης έμμεσης επικοινωνιακής στρατηγικής με σκοπό να πείσει ότι όντως επιθυμεί την προαγωγή της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών, αλλά και για να κάνει την περιοδεία Δρούτσα λιγότερο προκλητική στα μάτια της τουρκικής διπλωματίας, υπάρχει χώρος για συζήτηση. Άλλο το εθνικό συμφέρον και οι κινήσει τακτικής και άλλο οι ιδεοληψίες…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου