Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Η μοναξιά του Δ. Χριστόφια

 
ΤΟ ΔΗΚΟ, με ομόφωνη απόφαση τού Εκτελεστικού Γραφείου του, απέρριψε τις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για το περιουσιακό. 
Το κόμμα ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις Χριστόφια δεν μπορούν ν' αποτελέσουν τη βάση για τη διαπραγμάτευση του περιουσιακού. Πρόκειται για πάρα πολύ σημαντική πολιτική εξέλιξη, που έχει και άλλες, πέραν του περιουσιακού, επιπτώσεις και παρενέργειες ή και κομματικές προεκτάσεις.
Τώρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έμεινε ουσιαστικά και πραγματικά μόνος με το ΑΚΕΛ. Όλα τα άλλα κόμματα διαφωνούν πλήρως με τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Ο Δ. Χριστόφιας είναι μεν εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως στο θέμα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και των επιμέρους πτυχών του φαίνεται να χάνει, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, το τεκμήριο της νομιμοποίησης. Δεν δικαιούται, δηλ., να διαπραγματεύεται αφού δεν έχει πια τη στήριξη και την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών και των κομμάτων.
Η νομιμοποίηση του Προέδρου Χριστόφια, ως διαπραγματευτή της ελληνικής κυπριακής πλευράς, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν. Από την άλλη, τίθενται και μερικά κρίσιμα ζητήματα στη συνεργασία Χριστόφια-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ όπως και στο ίδιο το ΔΗΚΟ. Τι θα πράξει τώρα το ΔΗΚΟ; Είναι γνωστό ότι το κόμμα αυτό διαφωνεί με τις γενναιόδωρες, μονομερείς και άνευ ανταλλαγμάτων παραχωρήσεις του Δ. Χριστόφια προς τους Τούρκους. Κατ' επανάληψιν το ΔΗΚΟ ζήτησε την απόσυρση των παραχωρήσεων και ο Δ. Χριστόφιας όπως και αξιωματούχοι του ΑΚΕΛ όχι μόνο απέρριψαν το αίτημα αλλά και χλεύασαν και γελοιοποίησαν το ΔΗΚΟ. Το κόμμα αυτό διαφωνεί και με την πολιτική Χριστόφια στην οικονομία, στην παιδεία, στην άμυνα, στη φορολογία. Σχεδόν καθημερινά, ανώτατοι αξιωματούχοι του επιτίθενται στον Πρόεδρο και στο ΑΚΕΛ και επικρίνουν θέσεις και χειρισμούς τους.
Το ΔΗΚΟ έφτασε, πλέον, σε οριακό σημείο. Δεν μπορεί να παίζει εν ου παικτοίς. Και να δίνει την εντύπωση ότι δεν συμβαίνει τίποτε. Η συνεργασία Χριστόφια-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ ουσιαστικά τινάχτηκε οριστικά στον αέρα. Μέχρι προχθές τη συγκρατούσε η πανταχόθεν βαλλόμενη και επικρινόμενη πολιτική, που ακολουθούσε ο Μ. Καρογιάν. Σήμερα η πολιτική Καρογιάν και η ανεξήγητη στήριξη, που παρείχε στον Δ. Χριστόφια, κατέρρευσε. Τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Το εσωτερικό μέτωπο εμφανίζει εικόνα πλήρους κατάρρευσης. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις επικρίνουν και κατηγορούν τον Πρόεδρο για την ακολουθούμενη πολιτική και τους χειρισμούς του. Δεν υπάρχει ούτε καν στοιχειώδης συναίνεση και, φυσικά, η ενότητα έχει εκμετρήσει το ζην από καιρό.
Ο τόπος οδηγείται σε σοβαρή πολιτική-πολιτειακή κρίση; Αυτό θα φανεί πολύ σύντομα. Από την άλλη, όμως, και το ΔΗΚΟ αντιμετωπίζει κρίσιμα διλήμματα. Με την ομόφωνη απόφασή του να απορρίψει τις προτάσεις Χριστόφια για το περιουσιακό, ουσιαστικά θέτει εαυτόν εκτός της Κυβέρνησης. Τι συνδέει πλέον το κόμμα με τον Πρόεδρο Χριστόφια αφού σε όλα διαφωνούν; Καρογιάν όπως και οι διαφωνούντες καλούνται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Οριστικά. Επειδή, διαφορετικά, ο εξευτελισμός τους θα γίνει τέλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: