Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Δύο δις μπορεί να ζητήσει η Ελλάδα για το σκάνδαλο




Πονοκέφαλο και άγχος προκαλεί στις διευθυντικές ελίτ της γερμανικής εταιρείας Siemens το ενδεχόμενο να υποβληθούν αγωγές εναντίον της από το ελληνικό κράτος, με σκοπό την καταβολή αποζημιώσεων για ζημίες που αυτό υπέστη λόγω των δωροδοκιών της. 
Η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» αναφέρεται εκτενώς σε αυτό το ενδεχόμενο, σε άρθρο της με τίτλο «Οι Έλληνες απαιτούν δισεκατομμύρια από τη Siemens». Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξετάζει το θέμα των δωροδοκιών, Σήφης Βαλυράκης, έχει ζητήσει την υποβολή αγωγής με αίτημα την καταβολή αποζημίωσης ύψους 2 δις ευρώ από τη Siemens.

H εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Siemens έχει αναλάβει μεγάλα έργα στην Ελλάδα, όπως η συνεργασία με τον ΟΤΕ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.





Υπενθυμίζεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έχει απευθύνει προς τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους παραγγελία, με την οποία ζητεί να ασκηθούν αγωγές αποζημίωσης υπέρ του Δημοσίου.


Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, έχει ζητήσει από τον Αλέξανδρο Τζεφεράκο να ασκήσει αγωγές εναντίον όλων των φυσικών και νομικών προσώπων που προκύπτουν από τις σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες. Αυτό για να αποκατασταθεί κάθε ζημιά που υπέστησαν το ελληνικό Δημόσιο και τα νομικά του πρόσωπα. Επίσης, έχει ζητηθεί η λήψη ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, το Δημόσιο έχει χάσει τουλάχιστον το 10% του συνόλου των προμηθειών και υπηρεσιών της Siemens στην Ελλάδα. Αυτό είναι το ποσό που κατέβαλε η γερμανική εταιρεία για μίζες, το οποίο κατανέμεται σε 8% για τους υπηρεσιακούς παράγοντες και 2% για τα πολιτικά πρόσωπα. 


Αυτό που απασχολεί του Γερμανούς φαίνεται τώρα να είναι το ύψος των συμβολαίων που έκλεισε η Siemens μέσω δωροδοκιών, αφού πάνω σε αυτό ενδεχομένως να υπολογιστεί το ποσό του 10%. Έτσι, κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν ότι ο τζίρος της εταιρείας ανέρχεται μόνο σε 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο και λένε ότι τα 2 δις που ζητεί η Εξεταστική είναι το 10% των 20 δις ευρώ, ποσό που μπορεί να είναι πραγματικό, μόνο αν ανατρέξουμε στις δουλειές της εταιρείας μέχρι την αρχαιότητα.

Σημαντική εξέλιξη για τη δικαστική πτυχή της υπόθεσης Siemens είναι η συμπληρωματική ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας μετά τη σχετική ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση Siemens ως «διεθνές οργανωμένο έγκλημα» με σκοπό την εξαπάτηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ο χαρακτηρισμός αυτός σχετίζεται με ενδεχόμενη παραγραφή αδικημάτων που έχουν τελεστεί από τους εμπλεκόμενους.


Παράλληλα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και το ταξίδι στο Μόναχο της αντιπροσωπείας της Εξεταστικής, προκειμένου να εξετάσει τόσο τη σημερινή διοίκηση της Siemens όσο και τους μάρτυρες, πρώην στελέχη της εταιρείας, Σίκατσεκ, Κουτσενρόϊτερ και Χριστοφοράκο. 

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: