Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ CASUS BELLI


Στην σκιά των αποκαλύψεων και των συζητήσεων περί μυστικής διπλωματίας πραγματοποιήθηκε η δίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Με την «απειλή πολέμου» (casus belli) να επικρέμαται μονίμως πάνω από την κεφαλή της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός προτίμησε να αναφερθεί - κατά την ομιλία του στην Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στην Μεσόγειο - στις κοινές για τις δύο χώρες απειλές, όπως οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, που κάνουν δύο χώρες (σ.σ. την Ελλάδα και την Τουρκία) να παραμερίσουν τις άλλες διαφορές τους.

Οι δύο πρωθυπουργοί επαναβεβαίωσαν την βούλησή τους για συνεργασία στο πρόβλημα του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και με «αποστολέα» την Τουρκία, με ταυτόχρονη, όπως έγινε γνωστό, «παροχή» εκ μέρους της Ελλάδας βοήθειας για «φιλελευθεροποίηση» της διαδικασίας θεωρήσεως βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται (από το 2002), χωρίς χρονοδιάγραμμα, αλλά και με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν.

Σχετικά με την κινητικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό όσον αφορά στα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως στόχος είναι να ετοιμαστεί ο αγωγός μέχρι το τέλος του 2015.

Ειδικά για το θέμα των μυστικών διαπραγματεύσεων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα  διεξάγει τις επαφές στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ειδικά για το θέμα των πτήσεων στο Αιγαίο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το θέμα έθεσε δημοσίως ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, με τη συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση, αλλά απέφυγε να ερμηνεύσει τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, λέγοντας "ας δούμε τι θα κάνουν στην πράξη". 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: