Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

H αντιπυραυλική ασπίδα στριμώχνει διπλωματικά την Τουρκία


Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε πέρσι πως επιθυμεί να βάλει σε εφαρμογή, με ορισμένες αλλαγές,  το σχέδιο του προκατόχου του για μια αντιπυραυλική προστασία πάνω από την Ευρώπη.

Αν και εξέφρασε αμφιβολίες για το αρχικό σχέδιο Μπους, εντούτοις διέταξε το πεντάγωνο να φτιάξει ένα πιο εκτεταμένο και πιο ελαστικό σχέδιο- ασπίδα, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μεταξύ 2011-2020.
Η εν λόγω δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας για την αντιμετώπιση κινδύνου επίθεσης από το Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα συζητήθηκε προχθες στις Βρυξέλλες, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ να ζητεί να γίνουν γρήγορα βήματα προκειμένου στη σύνοδο κορυφής της Λισσαβόνας να ληφθεί η τελική απόφαση  για  το ζήτημα.

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δηλώνουν αισιόδοξοι, και αναμένουν ομοφωνία στη συμμετοχή όλων στα σχέδια του Ομπάμα για ένα γενικό δίχτυ ασφαλείας πάνω από την Ευρώπη που θα ενεργοποιηθεί τον επόμενο χρόνο.

Οι ΗΠΑ θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της αντιπυραυλικής ασπίδας, ενώ το υπόλοιπο, ύψους περίπου $200 εκατομμυρίων, θα το αναλάβουν από κοινού οι υπόλοιπες χώρες μέλη.

Ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός Αμυνας για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Τζέιμς Τάουνσεντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι, με βάση την προέλευση των βαλλιστικών πυραύλων, η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και, ως εκ τούτου, αποτελεί μια καλή τοποθεσία για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά η ίδια θα πρέπει να αποφασίσει τον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση και θα ληφθούν από κοινού αποφάσεις. Αναλυτές επισημαίνουν  ότι η  Τουρκία εμφανίζεται διστακτική λόγω των δεσμών της με το Ιράν και τη Συρία, που θα αποτελέσουν στόχο του προγράμματος.

Το ζήτημα είναι αν η Τουρκία θα επιτρέψει την εγκατάσταση ενός ισχυρού X-band ραντάρ στο έδαφος της.
Η τοποθεσία του εν λόγω ραντάρ είναι το τελευταίο κομμάτι  που θα πρέπει να αποφασιστεί στη πρώτη φάση της εγκατάστασης της  ασπίδας. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κος Gates «Δεν πιέζουμε την Τουρκία, αλλά συνεχίζουμε τις συνομιλίες μαζί της». Οι αξιωματούχοι  του πενταγώνου συζητούν και με άλλα κράτη του ΝΑΤΟ στη  νότια  Ευρώπη, ως εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί την εγκατάσταση.

Μια τέτοια λύση είναι και η Βουλγαρία που όπως η Τουρκία βρέχεται  από τη  Μαύρη Θάλασσα, αλλά απέχει περισσότερο από το Ιράν.
Το συγκεκριμένο ραντάρ, σε συνδυασμό με άλλα φορητά, που φέρουν τα πλοία στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση που το Ιράν εκτοξεύσει κάποιο πύραυλο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες απόκρουσής του.
Washington Post
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: