Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζε για να εξετάσει τη κατάσταση στη Λιβύη και το ΝΑΤΟ δήλωνε ότι η Συμμαχία «είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο» μια αρμάδα πολεμικών πλοίων πλέει ήδη κοντά στις ακτές τις Λιβύης.
Δεκαπέντε πολεμικά πλοία βρίσκονται στη περιοχή. : η βρετανική φρεγάτα HMS Cumberland, γερμανική φρεγάτα , ένα πετρελαιοφόρο , η ελληνική φρεγάτα ΨΑΡΑ,μία Ολλανδική φρεγάτα, τέσσερα ιταλικά πλοία τρία τουρκικά και τρία γαλλικά.
Η παρουσία των πολεμικών πλοίων δεν αποτελεί απλά μία επίδειξη δύναμης ή μια εγγύηση ασφάλειας για τους ξένους πολίτες που εγκαταλείπουν μαζικά τη Λιβύη. Έχουν ως αποστολή και την αποτροπή ενός μεταναστευτικού κύματος που έτσι κι αλλιώς αναμένεται από τη φλεγόμενη Λιβύη.
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Αλέν Ζιπέ,δήλωσε χθες ότι «όταν μία κυβέρνηση είναι ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες της η διεθνής κοινότητα είναι υποχρεωμένη να παρέμβει»
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν που τη Πέμπτη δήλωνε ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε πρόθεση να παρέμβει χθες φαινόταν λιγότερο βέβαιος για τη δήλωσή του.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ως συνήθως παρουσίασε μια σειρά στρατιωτικών επιλογών προς τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα - δράσεις κομάντο, κλπ.. Σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από πρόεδρο των προέχει η προστασία των πολιτών και την παύση της βίας κατά των αμάχων.
Σύμφωνα με το CNN, ορισμένοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είναι αντίθετοι στην ανάπτυξη ων δυνάμεων στην ξηρά.
Ωστόσο μια σειρά κυρώσεων κατά της Λιβύης συμπεριλαμβανομένου ενός εμπάργκο όπλων και της δημιουργίας μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από στρατιωτικά αεροσκάφη, θεωρούνται δεδομένες.
Η κατάσταση των Λιβυκών ΕΔ ,δεν είναι πάντως η καλύτερη δυνατή.
Οι επτά ταξιαρχίες που απαρτίζουν τις επίλεκτες μονάδες του συμπεριλαμβανομένης και της φρουράς Καντάφι -έχουν τεθεί υπό τη διοίκηση γιου του Καντάφι . Αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του μεγέθους του στρατού, και είναι εξοπλισμένες με σύγχρονο εξοπλισμό, δυτικής προέλευσης. Έξι από αυτές είναι σήμερα συγκεντρωμένες γύρω από την Τρίπολη.
Το υπόλοιπο μέρος του στρατού εξοπλισμένο με παλαιό εξοπλισμό, από τη πρώην Σοβιετική Ένωση, ανεπαρκώς εκπαιδευμένο.
Λιποταξίες αναφέρονται από παντού. Η πιο εντυπωσιακά ήταν ότι από δύο πιλότους Mirage F1 οι οποίοι αρνήθηκαν να πυροβολούν αμάχους και προσγειώθηκαν στη Μάλτα.
Στρατεύματα αποσύρθηκαν, είτε με εντολή ή υπό την πίεση των διαδηλωτών.
Το καθεστώς φαίνεται να έχει καταφύγει σε μισθοφόρους για να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» στους δρόμους: σ΄ αυτούς περιλαμβάνονται μαχητές από το Τσαντ και το Σουδάν.
Le Monde Diplomatique
Το καθεστώς φαίνεται να έχει καταφύγει σε μισθοφόρους για να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» στους δρόμους: σ΄ αυτούς περιλαμβάνονται μαχητές από το Τσαντ και το Σουδάν.
Le Monde Diplomatique
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου