Την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποδυθεί σε μία εσπευσμένη προσπάθεια να απομακρύνουν τους υπηκόους τους από τη σπαρασσόμενη Λιβύη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη τους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ρεύματος προσφύγων από τη βόρεια Αφρική.
Ήδη από το ξέσπασμα της εξέγερσης στην Τυνησία η Ιταλία δέχεται κατά κύματα τις βάρκες με τους Τυνήσιους πρόσφυγες που κατευθύνονται προς τη Λαμπεδούσα και τη Σικελία και για το λόγο αυτό ζήτησε την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για την από κοινού διευθέτηση του ζητήματος.
Η διήμερη Σύνοδος ξεκίνησε χθες και η Ιταλία ζητεί οικονομική και κάθε είδους υλική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ μαζί της συντάχθηκαν και η Γαλλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος που ζητούν τη σύσταση ειδικού ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ για το σκοπό αυτό καθώς οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αναμένεται να βρεθούν για μία ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή.
Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ που δεν γειτνιάζουν άμεσα με την εξεγερμένη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική επιδεικνύουν τη σύνηθη διστακτικότητά τους.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επισημαίνουν με τη σειρά τους πως το πρώτο από τα κύματα προσφύγων που θα ξεκινήσουν παντοιοτρόπως για τις ακτές τους, είναι οι 1.500.000 μετανάστες εργάτες από τον ισλαμικό κόσμο που εργάζονταν στη Λιβύη μέχρι τώρα ενώ το δεύτερο θα προέρχεται από τους κατοίκους των χωρών της Βόρειας Αφρικής στις οποίες σημειώνονται οι εξεγέρσεις.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου