Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

"Οι αμυντικές επενδύσεις σώζουν την Ελλάδα" - Το μοναδικό μέσο πίεσης για να αποφευχθεί η πτώχευση!


Ο Γιώργος Παπανδρέου σχεδιάζει να επισκεφθεί το Παρίσι για να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, πριν την έκτακτη σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της ευρωζώνης σε μία επίσκεψη όπου θα συζητηθούν οπωσδήποτε και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στο θέμα των FREMM αφού προϋπόθεση στήριξης των ελληνικών θέσεων είναι  σεβασμός της δέσμευσης που έχει για τις FREMM. 

Η υπογραφή της γενικότερης συμφωνίας πλαίσιο για τις 4, πλέον, FREMM, προσδιορίζεται για "πριν το καλοκαίρι" σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Oι Γάλλοι έκαναν την κίνησή τους και αποδέσμευσαν την ελληνική πλευρά από τον αριθμό των 6 φρεγατών, όπως αποκάλυψε το defencenet.gr την περασμένη εβδομάδα, αλλά θα επιμείνουν ... μέχρι παρεξηγήσεως στην υπογραφή της συμφωνίας - όχι αναγκαστικά της τελική σύμβασης - άμεσα. 

Και ίσως το timing ευνοεί την ελληνική πλευρά, αφού τουλάχιστον έχουμε ένα "χαρτί" στα χέρια μας για να διαπραγματευθούμε καλύτερα αποτελέσματα στην Σύνοδο του Μαρτίου που θα κριθούν πολλά πράγματα.

Έτσι ή αλλιώς οι αμυντικές επενδύσεις είναι η μοναδική σοβαρή ανταλλακτική αξία που μπορεί να έχει η Ελλάδα για να πετύχει κάποιους από τους στόχους της και αυτό φαίνεται πλέον να το έχουν καταλάβει στην κυβέρνηση. 

Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να αποκλείεται να δού,με να κινούνται άμεσα και άλλα προγράμματα αμυντικών επενδύσεων, όπως το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος.

"Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να προσφέρει άμεσα η Ελλάδα σε χώρες από τις οποίες προσδοκά βοήθεια σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, είναι συμβόλαια αμυντικής συνεργασίας, και σε τελική ανάλυση "αγοράζει"  έτσι υποστήριξη για πράγματα που χρειάζεται  πολύ περισσότερο από ότι οι χώρες από τις οποίες προσδοκά βοήθεια, χρειάζονται την Ελλάδα" σχολίαζε ξένος διπλωμάτης δυτικής πρεσβείας σε δείπνο μεγάλου επιχειρηματία στο βόρεια προάστεια το Σάββατο βράδυ.
Την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια ημέρα θα βρεθούν στην Αθήνα και οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές.
 
Ο Γ.Παπανδρέου έδωσε ήδη εντολή στους υπουργούς να προχωρήσουν στην κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή και να ετοιμάσουν εκθέσεις ελέγχου απόδοσης όλων των δράσεων που έχουν υλοποιήσει μέχρι στιγμής, ώστε να είναι όλα έτοιμα ακόμα και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που οι αποφάσεις του Μαρτίου δεν είναι οι προσδοκώμενες...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: