Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Σαρκοζί-Ερντογάν:τα είπαν διαφωνώντας.



Αφού πρώτα τον «έκαψε» με το «δεν ωφελεί κανένα η είσοδός σας στην ΕΕ», ο Νικόλα Σαρκόζι «άλειψε λάδι» τον Ερντογάν, εξαιρώντας το διεθνή ρόλο της Τουρκίας.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου με την ιδιότητα του προεδρεύοντα της G20 στην Άγκυρα, ο Σαρκοζί χαρακτήρισε τον Τούρκο πρωθυπουργό «πολύ θαρραλέο πολιτικό ο οποίος έχει μέσα του το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων».




Παραδέχτηκε βέβαια πως «δε συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα», αλλά «η Τουρκία μπορεί να προσφέρει πολλά στην ειρήνη».

Επαίνεσε τις διεθνείς πρωτοβουλίες της Άγκυρας και είπε χαρακτηριστικά «η στάση της στην υπόθεση του Ιράν» ήταν ικανοποιητική.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, αλλά η Τουρκία έχει ενστάσεις και ότι «ο καθένας μας έχει ρόλο να παίξει».

«Στα ζητήματα που δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις, συνεχίζουμε να συνομιλούμε για να βρούμε κοινά σημεία», πρόσθεσε.

Η επίσκεψη Σαρκοζί στην Άγκυρα σφραγίστηκε όχι μόνο από τις δηλώσεις του επί του θέματος των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ ) αλλά και από τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την επίσκεψή του ως προεδρεύοντα των G20 και όχι ως προέδρου της Γαλλίας. 

Εκτός από τον Ερντογάν, ο Σαρκοζί συναντήθηκε και τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Οι δυο άνδρες είχαν τρίωρη συνομιλία και στη συνέχεια έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου.

Ως προς τις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις ο Γκιουλ είπε πως η Τουρκία περιμένει όλες οι χώρες της ΕΕ να δώσουν την ευκαιρία να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Ανέφερα στον κ. Πρόεδρο ότι από το 1992 έχει να επισκεφθεί πρόεδρος της Γαλλίας την Τουρκία και θα θέλαμε να τον φιλοξενήσουμε και ως πρόεδρο της χώρας του» είπε ο Γκιουλ και τόνισε ότι ο Σαρκοζί εξέφρασε σχετική επιθυμία.




Αναφερόμενος στους δύο λόγους για τους οποίους δέχθηκε την πρόταση του Τούρκου ομολόγου του να επισκεφθεί την Τουρκία, ο Σαρκοζί είπε πως «πρώτον πιστεύω στη σημασία του ρόλου που παίζει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο» και σημείωσε πως «ως πρόεδρος των G20, πρέπει να πω ότι για τη Γαλλία, η υποστήριξη της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική».


Όσο για το γεγονός ότι από το 1992 δεν έχει επισκεφθεί την Τουρκία πρόεδρος της Γαλλίας και είπε «η παρένθεση αυτή των 19 ετών κλείνει τώρα και είμαι ευτυχής που την έχω κλείσει εγώ». 




«Προτείναμε στην Τουρκία απεριόριστη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας», τόνισε, πράγμα που χαρακτήρισε «έκφραση της εμπιστοσύνης προς τη δημοκρατία στην Τουρκία».

«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε, ο ένας τις κόκκινες γραμμές του άλλου και να χαράξουμε έναν δρόμο για το μέλλον. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να έχουν στενές σχέσεις». 

Ως προς την προοπτική των τουρκοευρωπαϊκών σχέσεων είπε πως «στο μεταξύ η Τουρκία θα οδεύει προς τον μοντερνισμό και η ΕΕ να διατηρεί την πολιτική της ενότητα».



Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι ενώ η Γαλλία είχε υπογράψει την απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας, ο ίδιος μετά την εκλογή του το 2007 δήλωσε πως η Τουρκία δεν είναι Ευρωπαϊκή χώρα και δεν θα έπρεπε να ενταχθεί, ο Σαρκοζί είπε «η απόφαση της ΕΕ ήταν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Δεν υπάρχει κάποια απόφαση για την ένταξη». 

«Αν προσέξατε δεν έκανα κάποια δήλωση για το Κυπριακό, το οποίο έχει και αυτό κάποιο ρόλο στην όλη διαδικασία. Θα πρέπει να αναζητούμε συμβιβασμό και όχι αδιέξοδα», κατέληξε.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: