Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ένας "Έλληνας" ναύαρχος του ΝΑΤΟ,σχεδιάζει την πιθανή επέμβαση στη Λιβύη.



Ένας πατριώτης μας –αλλά μόνο στο...επίθετο- είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει να σχεδιάσει και να κατευθύνει πιθανή νατοϊκή επιχείρηση εναντίον της Λιβύης. Είναι ο ναύαρχος Τζέϊμς Σταυρίδης, Διοικητής Νατοϊκών Δυνάμεων Ευρώπης.

Μιλάει ελάχιστα ελληνικά αλλά νοσταλγεί «το λαμπερό ήλιο, το καυτό αεράκι,τη ρετσίνα και το σουβλάκι». 


Παραδέχεται ότι ο παππούς του διώχτηκε από τη Τουρκία «στο πλαίσιο εθνοκάθαρσης,δηλαδή πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων», αλλά αποκαλεί τη Σμύρνη με τη τουρκική της ονομασία,Ιζμίρ.



Ο ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης είναι το αφεντικό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Ο Τζέϊμς Σταυρίδης, συνέχισε την οικογενειακή στρατιωτική παράδοση. 


Ο πατέρας του Γιώργος Σταυρίδης, ήταν συνταγματάρχης των αμερικανών πεζοναυτών και στις αρχές τις δεκαετίας του 1960,είχε υπηρετήσει ως ναυτικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. 

Ο Τζέϊμς Σταυρίδης, ήταν τότε 7 ετών και στα δύο χρόνια που έμεινε στην Αθήνα –από το 1962 έως το 1964- έμαθε τις ελάχιστες ελληνικές λέξεις που ακόμη θυμάται. 

Δεν διστάζει να παραδεχτεί την αδυναμία του να μιλήσει τη γλώσσα των προγόνων του και αποδίδει ευθύνες στον εαυτό του για το γεγονός ότι οι δυο του κόρες δεν γνωρίζουν καθόλου ελληνικά. 

Παρόλα αυτά δηλώνει υπερήφανος για τις ελληνικές του ρίζες και σ΄ένα βιβλίο το οποίο έχει γράψει περιγράφοντας τις πολλές εμπειρίες του από την καριέρα του κάνει συχνές αναφορές στην Ελλάδα. 

Αναφορές που επικεντρώνονται περισσότερο στα ...σύμβολα του νεοελληνικού πολιτισμού όπως «οι καφετέριες, η ρετσίνα,τα σουβλάκια, τα ψητά κοτόπουλα».


Πολύπειρος αξιωματικός
Ο Τζέϊμς Σταυρίδης αποφοίτησε από την αμερικανική Ναυτική Ακαδημία και στη συνέχεια πήρε διδακτορικό στις διεθνείς σχέσεις από το Ταφτς,το πανεπιστήμιο που έχει τελειώσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. 


Στη πολύχρονη καριέρα του, έχει υπηρετήσει σε όλες σχεδόν τις κρίσιμες επιτελικές και επιχειρησιακές θέσεις, με αποκορύφωμα τη Βοσνία και το Ιράκ.

Η θέση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SHAPE),θεωρείται εξαιρετικά σημαντική.

Όσοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν ,στην Ελλάδα για την τοποθέτησή του μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Ο Τζέϊμς Σταυρίδης συνεχίζει να παίζει το γνωστό ρόλο του ΝΑΤΟ,που δεν είναι άλλος απ΄αυτόν του Πόντιου Πιλάτου. 


Στο υπουργείο Άμυνας ελπίζουν να θυμάται τουλάχιστον όσα ο ίδιος έχει γράψει στο βιβλίο του, περιγράφοντας την επισκεψή του στη Σμύρνη,ως κυβερνήτης πολεμικού πλοίου,το 1993, με αφορμή μια άσκηση του ΝΑΤΟ:

«Εβδομήντα χρόνια πριν ο παππούς μου ,ο Δημήτρης Σταυρίδης διώχθηκε από τους Τούρκους, στο πλαίσιο μιας εθνοκάθαρσης εναντίον των Ελλήνων. 


Κατάφερε να γλιτώσει και με μία βάρκα πέρασε το Αιγαίο,έφτασε στην Αθήνα και από κει βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Ο αδελφός του δυστυχώς σκοτώθηκε».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: