Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Σε Αθήνα και Θράκη τον Μάρτιο ο Νταβούτογλου

http://assets.tovima.gr/files/Article%20Photos/20110225/386608.jpg


(φωτ. αρχείου) Από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα (δεξιά) με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στη Ρόδο


ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μετάβαση στη Θράκη αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την προγραμματιζόμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου. 

Αν και οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται πιθανότατα στην Ελλάδα το τριήμερο 8-10 Μαρτίου, δηλαδή αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Η πρόθεση του κ. Νταβούτογλου να μεταβεί στη Θράκη έχει προκαλέσει κινητοποίηση στους μειονοτικούς κύκλους της περιοχής, με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής να ετοιμάζεται για αποθεωτική αποδοχή. 

Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές διατηρούν χαμηλούς τόνους λέγοντας ότι η Αθήνα έχει στέρεες θέσεις και δεν φοβάται από τη μετάβαση εκεί του κ. Νταβούτογλου.

Αλλωστε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντήσει σύσσωμη την ηγεσία της μειονότητας όταν επισκέφθηκε τον Μάιο του 2010 την Αθήνα.

Στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Δ. Δρούτσα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει περί της διεξαγωγής του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που εφέτος θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Ωστόσο, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο, δεν πρέπει να αναμένονται «μεγάλα πράγματα». 

Αυτή ήταν και η άτυπη συμφωνία των κκ. Ερντογάν και Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντησή τους τον Ιανουάριο στο Ερζερούμ. ενδέχεται όμως να πραγματοποιηθεί, περί τα τέλη Μαρτίου, ακόμη ένας γύρος διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: