Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

"Διάγγελμα" Καντάφι από την Πράσινη Πλατεία- «Η Λιβύη θα γίνει κόκκινη φλόγα»

 http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/7/6/8/358768/gaddafi_428_355.JPG


- Ανοίγει τις αποθήκες και μοιάζει όπλα ο Καντάφι για να «νικήσει τους εχθρούς»
- «Προετοιμαστείτε να υπερασπιστείτε τη Λιβύη» είπε στους συγκεντρωμένους
- Τους 2.000 πλησιάζουν οι νεκροί της εξέγερσης, Πεδίο μάχης η Τρίπολη νωρίτερα με 5 νεκρούς

Αιφνιδίασε τους πάντες το Μουαμάρ Καντάφι όταν το μεσημέρι της Παρασκευής εμφανίστηκε στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης για να μιλήσει στον κόσμο. 

Την εμφάνιση του Λιβύου ηγέτη μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Κάλεσε τους υποστηρικτές του να προετοιμαστούν να υπερασπιστούν τη Λιβύη και υποσχέθηκε να ανοίξει τις αποθήκες όπλων «για να εξοπλιστεί όλος ο λαός»!

«Θα πολεμήσουμε αν το θέλουν», είπε, αναφερόμενους στους "εχθρούς" της χώρας. "Θα πολεμήσουμε και θα τους νικήσουμε", πρόσθεσε.


Ο συνταγματάρχης Καντάφι, απευθυνόμενος στο λαό της Λιβύης από την «Πράσινη Πλατεία» στην Τρίπολη, κάλεσε τους πάντες να υπερασπιστούν τη Λιβύη, την βενζίνη και τη αξιοπρέπεια.
Παράλληλα, ανέφερε πως ο ίδιος βρίσκεται ανάμεσα στις μάζες των διαδηλωτών, θα αγωνιστεί και θα νικήσει.

Όσον αφορά όλους αυτούς που ντροπιάζουν τον τελευταίο καιρό τη Λιβύη ανέφερε: «Αφήστε τους να αισθάνονται ντροπή. 

Η νεολαία βρίσκεται εδώ ,στην Πράσινη Πλατεία. Εδώ βρίσκονται και τα εγγόνια των τζιχάντ, των οποίων οι πατέρες κατέστρεψαν την ιταλική αυτοκρατορία».

Ο Καντάφι επίσης αποκάλεσε «σκυλιά» όλα τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ δεν δίστασε να πεί: «Με τον ένοπλο λαό μπορούμε να νικήσουμε όλες τις επιθετικότητες.

Εάν  είναι απαραίτητο, θα ανοίξω όλες τις αποθήκες με τα όπλα. 
Η Λιβύη θα γίνει κόκκινη φλόγα».

Υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών πέρασαν ορισμένες συνοικίες της Τρίπολης και τρεις πόλεις στα δυτικά.

Ορισμένες περιοχές της Τρίπολης βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, υποστήριξε απόψε ένας κάτοικος της λιβυκής πρωτεύουσας, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

"Ορισμένες περιοχές είναι υπό τον έλεγχο των διαφωνούντων (με την κυβέρνηση), άλλες, κυρίως αυτές γύρω από το Μπαμπ αλ-Αζίζια, είναι υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών του Καντάφι και του στρατού", είπε. 

Το Μπαμπ αλ-Αζίζια είναι η περιοχή όπου διαμένει ο Λίβυος ηγέτης. "Εμείς μένουμε μέσα. 
Είναι πολύ επικίνδυνο να βγει κανείς έξω στην Τρίπολη", πρόσθεσε.

  Ο ίδιος υποστήριξε ότι έφτασε νωρίτερα στην πρωτεύουσα από την πόλη Ζαουίγια η οποία "ελέγχεται πλήρως από την αντιπολίτευση" καθώς εκεί "δεν υπάρχουν στρατιώτες".

 Άλλος μάρτυρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και σε τρεις πόλεις στην περιοχή των Δυτικών Όρεων, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. 

"Όλοι οι άνθρωποι στα Δυτικά Όρη ξεκίνησαν να συστήνουν τοπικές επιτροπές για να αυτοοργανωθούν.

Οργανώνουν την ασφάλειά τους και όλες τις υποθέσεις τους αυτόνομα", είπε ο άνδρας αυτός, ο οποίος επέστρεψε σήμερα στην Τρίπολη από τη συγκεκριμένη περιοχή.

 Πρόκειται για τις πόλεις Γιέφρεν, Ζεντέν και Τζάντου. Ωστόσο υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης παραμένουν άλλα μέρη της ίδιας περιοχής, η οποία είναι προπύργιο των Βερβέρων.
-----------------------------------------
(Τελευταία ενημέρωση 17:00)
- Πυροβολισμοί, δακρυγόνα και συλλήψεις το σκηνικό στα προάστια της Τρίπολης

- Η ειρηνική διαδήλωση μετά την προσευχή της Παρασκευής μετατράπηκε σε μακελειό
- 800 δολάρια σε κάθε οικογένεια δίνει ο Καντάφι για να κατευνάσει τα πλήθη

- Ένα εκατομμύριο οι διαδηλωτές στη Βεγγάζη, ονόμασαν την Παρασκευή «ημέρα της φυγής του Καντάφι»
Ο Μουαμάρ Καντάφι, σε μια ξαφνική εμφάνιση απευθύνθηκε σε πλήθη υποστηρικτών του στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης.




Στο μεταξυ, ο κλοιός σφίγγει για το καθεστώς του, η διεθνής κοινότητα των αποξενώνει για ακόμη μια φορά, αλλά εκείνος αρνείται να «παραιτηθεί». 


Και φαίνεται πως μέχρι να το κάνει, θα παρασύρει πολλούς μαζί του. Οι πληροφορίες πως οι νεκροί από την έναρξη της εξέγερσης αγγίζουν τους 2.000 συγκλονίζει. Όπως συγκλονίζει και η κατάσταση στην Τρίπολη. 

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στην περιοχή Τζανζούρ της Τρίπολης,
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις στην Τρίπολη. 

Οι δυνάμεις της τάξης της Λιβύης άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών σε πολλές συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας μετά το πέρας της προσευχής της Παρασκευής, προκαλώντας το θάνατο ανθρώπων, δήλωσαν λίγο νωρίτερα αυτόπτες μάρτυρες τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν αδιακρίτως πυρ κατά των διαδηλωτών. 

Υπάρχουν νεκροί στους δρόμους του Σουγκ Αλ Τζόμαα", δήλωσε κάτοικος της συνοικίας αυτής.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες σε άλλες συνοικίες των ανατολικών προαστίων της Τρίπολης, όπως το Μπεν Ασούρ και Φάσλουμ, κάνουν λόγο για "σφοδρά πυρά κατά όλων αυτών που βρίσκονται στο δρόμο".

Πεδίο μάχης ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας η πρωτεύουσα, βυθίστηκε στο αίμα από νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Αμέσως μετά το τέλος της προσευχής, δηλαδή.

Τότε που χιλιάδες πιστοί θέλησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά, αλλά οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις ασφαλείας είχαν διαφορετική άποψη.

Πυροβολισμοί, δακρυγόνα και μάχες σώμα με σώμα στα προάστια της πρωτεύουσας, με τους αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά!

Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν επίσης. «Οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν αδιακρίτως πυρ κατά των διαδηλωτών. Υπάρχουν νεκροί στους δρόμους του Σουγκ Αλ Τζομάα», δήλωσε κάτοικος της συνοικίας.

Την ίδια ώρα, η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, έχει εγκαταλειφθεί από τους οπαδούς του, όμως από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε μία αεροπορική βάση κοντά στην πόλη έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι.

Μακριά από τη Λιβύη, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άλλος «πόλεμος», αυτή τη φορά σε διπλωματικό επίπεδο. 

Στη Γενεύη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο ένας μετά τον άλλο παραιτούνται οι αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι. Την Παρασκευή υπέβαλε την παραίτησή του ο πρέσβης της χώρας στη Γαλλία και ο πρεσβευτής της στην UNESCO. 

Το ίδιο έκαναν ο γενικός εισαγγελέας, Αμπντούλ-Ραχμάν αλ-Aμπαρ, που προσχώρησε στην αντιπολίτευση καθώς και ο Καντάφ αλ-Νταμ, στενός συνεργάτης, σύμβουλος και εξάδελφος του Μουάμαρ Καντάφι.
SigmaLive/NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια: