Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Κρήτη: «Αξίζει, κυριολεκτικά, το βάρος της σε χρυσό!»

http://www.fox2magazine.net/images/stories/remote/http--3.bp.blogspot.com--YoQpwWNvE2M-TWeUUAAsTeI-AAAAAAAAFjc-kg4bzC-9GJk-s320-01.jpg

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη αναμένετα να αναβαθμίσουν κατακόρυφα τον ήδη ουσιαστικό ρόλο της Κρήτης στα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

 Η Κρήτη, «το μεγάλο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική αλλά και στη Μέση Ανατολή,» είναι πιθανόν σύντομα ο νέος τίτλος του νησιού.


Σχετικά με τις εξελίξεις... της μέχρι σήμερα ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας στην Κρήτη, το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε μια σειρά πληροφοριών σχετικά με τη  «διευκόλυνση» των Η.Π.Α. στην Κρήτη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με το υπουργείο:
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης στα πλαίσια τριών διμερών συμφωνιών που έχουν συνάψει με την Ελλάδα και συγκεκριμένα:α. Συμφωνία ΠΝ – US NAVY περί χρήσης αποθηκών πυρομαχικών υποδομής ΝΑΤΟ (ΔΝΟ/ΝΚ/ΝΑΤΟ) (3 Ιαν 1961).

β. Συμφωνία ΠΝ – US NAVY περί χρήσης αποθηκών υγρών καυσίμων υποδομής ΝΑΤΟ (ΔΚ/ΝΚ/ΝΑΤΟ) (3 Ιαν 1961).
γ. Συμφωνία ΠΝ – US NAVY περί χρήσης κρηπιδώματος Κ-14 Ναυστάθμου Κρήτης (17 Δεκ 1994).

Στο πλαίσιο των συμφωνιών αυτών συντάσσονται ετησίως προϋπολογισμοί για τη λειτουργία και συντήρηση των ανωτέρω εγκαταστάσεων που εγκρίνονται και από τις δύο πλευρές και υλοποιούνται από την Διοίκηση Ναυτικών Όπλων του Ναυστάθμου Κρήτης (ΔΝΟ/ΝΚ) για την πρώτη συμφωνία και από τη Διεύθυνση Καυσίμων Ναυστάθμου Κρήτης (ΔΚ/ΝΚ) για τις επόμενες δύο.

Το ποσοστό συμμετοχής των ΗΠΑ στους ετήσιους προϋπολογισμούς καθορίζεται στις ανωτέρω διμερείς συμφωνίες και είναι:
α. 85,32 % για τη συμφωνία περί αποθηκών πυρομαχικών.
β. 74,73 % για τη συμφωνία περί αποθηκών υγρών καυσίμων.


γ. 96 % για τη συμφωνία περί χρήσης κρηπιδώματος Κ-14 Ναυστάθμου Κρήτης.
Στις ανωτέρω συμφωνίες δεν αναφέρεται η καταβολή ετήσιου μισθώματος από τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα προσβλέποντας στην προστιθέμενη αξία της «ευκολίας» στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, θεωρούμενες υπό τη στρατηγική οπτική τους, αποφάσισε να προβεί στην παραχώρηση της «ευκολίας» και εξακολουθεί να επενδύει στην ίδια κατεύθυνση, με κριτήριο τη στρατηγική αξία της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και το αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.

http://www.fox2magazine.net/images/stories/remote/http--1.bp.blogspot.com--zKCe03UfQHA-TWeXuuzXZWI-AAAAAAAAFjg-VmZ-3SUHmy0-s640-01.jpg

Φωτογραφίες: Αεροσκάφος τύπου ERJ-145 EW (729), ένα από τα «τέσσερα μάτια» της Πολεμικής Αεροπορίας, στην αεροπορική βάση της Σούδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: